Úticélok,
ahová a turistautak általában nem viszik el a kalandort

... és ennek következtében az alább ajánlott helyeken nem kell tartani a tömegtől!

A sivatag és az oázisok:

- A thébai hegyek

Luxorban, a nyugati parton érdemes felmenni egy kirándulásra a thébai hegyekbe. Nem kemény túra, bárki fel tud menni. Több ösvény is vezet föl, többek között a Hatsepszut templom északi oldalától vagy a Királyok Völgyéből.

A Nugati Völgy a Királyok Völgye feletti gerincről - ÉSzAH felvétele
Kilátás a Nyugati Völgyre
Hatsepszut temploma egy hegyi ösvényről - ÉSzAH felvétele
Hatsepszut halotti temploma egy hegyi ösvényről

Csodálatos kilátás nyílik, tiszta időben ellátni a Qena-kanyar túlsó végéig. Az El-Qorn megmászását már csak gyakorlottaknak ajánlom, de a látvány több, mint felemelő. Útközben pihenőt lehet tartani ott, ahol a királysírokon dolgozó munkások is megpihentek. A pihenőházaik romjai még mindig láthatóak a csúcs alatt elterülő ún. "ideiglenes szálláson". Ha megállsz egy pillanatra és körbefülelsz, akkor tudni fogod, hogy miért hívják a thébai hegyek istennőjét úgy, hogy "Aki a csendet szereti" (lásd HoremWeb írását az Istenek rovatban, Meret-szegerről).

Átmeneti szállás Deir-el-Medine felett - ÉSzAH felvétele
Az átmeneti szállás romjai Deir el-Medine felett
Az El-Quorn oldala: a Csend Birodalma - ÉSzAH felvétele
Az El-Qorn oldala - Meret-szeger birodalma

- Siwa

Nem könnyű eljutni oda, mivel bent van a Líbiai-sivatag kellős közepén. Csak fegyveres kísérettel lehet csak oda utazni, ami elég horribilis összeg (pontos árat nem tudunk), viszont nem személyenként, hanem járművenként kell fizetni. Különlegessége a Nagy Sándor emlékhely. Alexandrosz itt nyilváníttatta magát Amon fiának, hogy jogot formáljon az egyiptomi trónra (i.e. 322). Érdemes még megnézni a későkori nemesi sírokat a Holtak Hegyén (Gebel Mota), a romvárost (Shaly - 1934-ben mosta el egy esőzés), a sós-tavakat és kihagyhatatlan a Kleopátra kútja néven ismert forrás, amiben minden ellenkező híreszteléssel ellentétben lehet fürödni.


Shaly, Siwa hajdani agyagerődje

Gebel Mota, a "Holtak Hegye"

Kleopátra kútja

A Nagy Amon-templom,
ahol Nagy Sándort Amon fiának nyilvánították

Oda vagy a visszafelé jövet érdemes megállni az el-alameini emlékhelyeken (szövetséges, német és olasz katonai temetők és a katonai múzeum), illetve a Fölközi-tenger partján a Kleopátra fürdőjénél (Mersza Matruhnál található). Ez utóbbi joggal pályázik "A világ 10 legszebb tengerpartja" klubba.


Az el-alameini angol katonai temető részlete

Kleopátra fürdője Mersza Matruhnál

- Fajjúm

Elsősorban a vízkerekek miatt érdekes. Kb. egy óra autózásra van Kairótól (a többi helyen meg kell szállni). A Fájjúm-oázis környékén vannak a középbirodalmi piramisok (Meidum, el-List, Illahun), akinek lehetősége van rá, érdemes legalább egyiket-másikat megnézni.

Átér az út a Fehér-sivatagból a Sárga-sivatagba - Born felvétele
Út a Fehér-sivatagba
Eltűnő utak a Sárga-sivatagban - ÉSzAH és Born felvétele
Egy igazi erg (homoksivatag):
eltűnő utak a Sárga-sivatagban

Az eddig említett két oázis északon van, a többi dél felé az ún. Quattara-depresszióban. Az aztán az igazi sivatag. A túrát autóval vagy busszal lehet kezdeményezni, ami nem egyszerű de megéri a fáradtságot!!! Az oázisok között VAN út és az oázisokban regisztrálják a járműveket, ami annyit tesz, hogy lejelentik a következő oázisnak az kilépés időpontját és ha 36 órán belül nem érkeztek meg a következő ellenőrző-ponthoz, akkor küldik a mentést. Úgyhogy nyugi. Az oázisok között egyébként 200-400 km a távolság és szinte soha semmi nem jön szembe. Az út mellett régi utak, melyeket már betemetett a homok és félig eltemetett villanyoszlopok. (Sivatagi autózáshoz Ennio Morricone zenéje illik.)

Fekete-sivatag - Born felvétele
Barátságtalan vidék: a Fekete-sivatag
"Olyan, mint a Grand Canyon, kanyon nélkül" - ÉSzAH felvétele
Tagolt felszínű táj a Dakhla-oázis közelében

 

A sivatag először fekete (bazaltaprózódás), azután fehér (mészkőaprózódás), majd vörös. Olyan, mint a Grand Kanyon, csak kanyon nélkül. Miután elhagyod az utolsó oázist is jönnek a végtelen sárga homokdűnék. Érdemes időnként megállni "kirándulni" egyet, megmászni egy-két sziklát vagy homokdűnét. A kilátás és a csönd több mint fenséges.

Fehér-sivatag (Born felvétele)
Mészkő-formációk a Fehér-sivatagban
Jellegzetesen erezett szikla a Vörös-sivatagban - ÉSzAH felvétele
Rajzolatok a Vörös-sivatagban
Fehér-sivatag, jellegzetes mészkő alakzatal - Born felvétele
Különleges alakzatok a Fehér-sivatagban...
Vörös-sivatag - Born felvétele
... és a Vörös-sivatagban

Sorrendben az oázisok északról dél felé haladva: Baharija, Farafra, Dakhla és Kharga.

- Dakhla:

Remek a jódos termálfürdő (remekül kiáztatja az emberből a sivatagi kirándulások alkalmával beszerzett homokot) Mut város szélén és itt a legjobb a tevegelés (kivisznek az oázis kristálytiszta forrásához és egy sivatagi tóhoz is) - naplementekor az igazi.

Nem messze a város nyugati határától található Mr. Ahmed Hamdy kávézója, ahol igazi vendéglátásban lehet részed. A boltot Mr. Hamdy fiai vezetik. Ha kell, sört szereznek, ha kell, kitűnő szakhlabot szolgálnak fel, őszinte és nyílt humorral ellátnak egy-két ajándéktárggyal (ami nagyon fontos: nem tolakodva!), és szívesen készítenek egy-két flakon jéggé fagyasztott limonádét másnapra, a megbeszélt indulási időpontra. Ennek a sivatagban elmondhatatlan nagy hasznát fogod venni, akár a Farafra, akár a Kharga-oázis felé folytatod az utad. Mire odajutsz, hogy megszomjazol, a jó kis nedű is kiolvad annyira, hogy a iható legyen, és így Hamdyék figyelmessége nem csak a folyadék-utánpótlás gondját veszi le a válladról, hanem a hőháztartásodnak is jókora dopping. Csak egyet mondhatok: a jóisten áldja meg mindhárom Mr. Hamdyt!

HoremWeb ódáját olvashattad... :o)))

Hajnal a Dakhla-oázisban, Mut város mellett - Born felvétele
Hajnal a Dakhla-oázisban
Forróvizű kénes gyógyfürdő Mutban - Born felvétele
Hévizes gyógyfürdő Mut városban

- Kharga:

Itt található Bagawat, az ókeresztény temető (a világörökség 10 legszebbike között tartják számon) és egy kolostorból kiképzett erőd, mely az első eretnekek menedékhelye volt, valamint Híbisz, egy I. Dareiosz korabeli templom. Ez utóbbit épp szétbontják, mert egy másik helyre akarják áttelepíteni, több más műemlék mellé. Kár, mert naplementében gyönyörű látvány volt! Az erőd sem látogatható már az omlásveszély miatt, de kívülről azért meg lehet nézni. (1999-ben még nyugodtan bemehettünk a sokemeletes vályogépületbe, de az utóbbi idők klímaváltozásai ezt a műemléket is a Siwa-beli Shaly sorsára juttatják.)

Bagawat kopt temetőjének látképe - Born felvétele
Bagawat ókeresztény temetője
Kupolás sír Bagawatban - ÉSzAH felvétele
Kupolás sír Bagawatban
Hibisz temploma a Kharga-oázisban. (I. Dareiosz, XXVII. dinasztia)
A Híbisz-templom
Mustafa Kashef erőd Bagawat mellett - ÉSzAH és Born felvétele
A Mustafa Kashef erőd

 

A Sínai-félsziget

- Hamman Pharaon

Azaz a "Fáraó Fürdője". Fortyogó kénes források bugyognak föl a homokos föveny alól és keverednek a ki-kicsapó hűvös tengervízzel. Középen lehet dagonyázni a langyosban. Nagyon kellemes és tökéletesen tiszta. Az iszapját még Thébáig is elvitték, hogy a fáraó izületi fájdalmait enyhítse. Óvatosan! Katonai terület. De nem lőnek!

Hamman Pharaon - Born felvétele
Hamman Pharaon

- Sínai-hegy

Legutóbbi utunk egyik legnagyobb csalódása a Sínai-hegy volt. Persze megint nem maga a hegy, hanem az, amivé tették. Több "resort" (motel-szerű üdülő) is nyílt a környéken, ami önmagában még nem baj, viszont a vele járó turistatömeg gyakorlatilag lenullázza az élményt, amit a hely - és a Mózes-hegy hajnali megmászása - jelent.

Az út a kolostor mellett található parkolóból kb. 2-3 óra fel a hegyre a Mózes-kápolnáig. Nem brutális. Elég kényelmes szerpentin visz fel, csak a végén kell egy kicsit mászni, de az is inkább lépcsőzés. Fent kis menedékek vannak, ahol 5 fontért adnak egy csésze forró teát és egy pokrócot. És amiért érdemes megmászni: a napkelte (javaslat: induljatok el lentről úgy éjjel 2-3 felé).

Mi egy "közepes"-nek mondott szezonban voltunk ott, de még így sem voltunk felkészülve arra a 2000-3000 turistára, akik dübörögve, nagy porral és zajjal, halogén reflektorokkal felszerelkezve elindultak a hegy aljából hajnali 2 körül. A teve-taxik is minden eddiginél nagyobb problémát jelentenek, elsősorban azért, mert az ő kedvükért az egész (!) ösvényt leszórták homokkal (tevének tuti, az ember meg süllyedjen és fulladjon), másodsorban pedig azért, mert szinte szó szerint elütik a gyalogosokat. És ha még így sem tudják rávenni őket egy kis tevézésre, akkor leültetik a tevéket az alig egy méter széles út közepére – egyik oldalról a szikla, másik oldalról a másik szikla vagy a szakadék – és egyes esetekben komoly veszekedések árán lehet csak rávenni a hajcsárt, hogy ugyan állítsa már fel a tevéit az útból, hogy az is tovább tudjon menni, aki gyalog szeretné megtenni az utat.

Itt hívnánk fel a figyelmet két aprónak tűnő, de nagyon bosszantó dologra: 1. A hegy aljában a mellékhelyiség ingyenes!!! Ez bent ki is van írva elég sok nyelven. A kulcsos viszont 2 LE-ot akar elkérni érte. Hivatkozz a benti feliratra és NE ADJ NEKI PÉNZT! 2. Főleg azért ne, mert ugyanez a kulcsos 10 LE-t kér a kávéért és a 0,33-as kóláért a kávézójában (mindkettőnek a normál ára 2-3 font körül mozog). Sok mindent lenyel az ember Egyiptomban az araboktól, de itt már mi is "piszkos rablózásra" ragadtattuk magunkat.

Napkelte Szinai hegyén - ÉSzAH felvétele
Napkelte a Mózes-hegyen
Hajnali fények a Mózes-hegyen - ÉSzAH felvétele
Reggeli fények a Mózes-hegyen

Hurghada

Maga az üdülőváros nem valami nagy szám és búvárok szerint a korall már eléggé kihalt. De ha már ott vagytok egy hajókirándulásra mindenképp, fizessetek be (szállodák szervezik, ott lehet rá jelentkezni). Gyönyörű helyekre visznek el. Ára 40 és 100 font között mozog. Tapasztalatunk, hogy itt érdemes a drágább utat választani, mert valóban színvonalasabb!

Hurghada: a Vörös-tenger kékje - Born felvétele
Hurghada - turistabutító egy kopár szigeten
Asszuáni kilátás az Aga Khan mauzóleumtól - Born felvétele
Asszuán - felukkák az Aga Khan mauzóleum kikötőjében

Asszuán

Egy trópusi paradicsom a sivatagban. A Nasszer-tó párolgása miatt itt már eső is előfordul. Itt érdemes felukkázni (kis vitorláshajó) pl. a Kitchener-szigetre a Botanikus Kertbe, és Aga Khan mauzóleumához - ez szervezett utaknál "kötelező program", de nem is szabad kihagyni. (Ha egyénileg mész, alkudj kőkeményen!) Itt található a Hotel Old Cataract, ami a sok Egyiptomban játszódó regény egyik helyszíne. A bazár itt a legolcsóbb és a fűszerpiaca egyedülálló.

Asszuánnál a nyugati parton, már majdnem a sivatagban található az Anba Sam'an kopt kolostor. Nagyon szépen megmaradt és igazi nyugodt sziget Asszuán forgataga után. Visszafelé érdemes egy kirándulást tenni a nagy homokdűnére, mely a Nílusba szakad bele. Egy kis sivatag annak, aki nem tud kimenni a nyugati oázisokba. (Vigyázat! A helyi szervtől megtudtuk, hogy a "sivatag bezár 4-kor"!)

"Homokdűne" Asszuánnál - ÉSzAH felvétele
A Homokdűnére emlékeztető hegyoldal Asszuánnál.
Philae-i hangulat - ÉSzAH felvétele
Philae hangulata
Kalabsha látképe a tóról - ÉSzAH felvétele
Kalabsha római kori temploma a Nasszer-tóról
Ezt még előbb elő kell hívni!
Nemsokára felkerül ide Kalabsha hiányzó képe,
csak előbb elő kell hívni... :o)

Kalabsha és Beit el-Wali két kis templom egy szigeten a Nasszer-tavon, nem messze a Nagy Gáttól. Eredetileg mindkettő máshol állt, a vízszintemelkedés miatt telepítették át őket. Garantáltan turistamentes övezet és a hajókázás is nagyon élvezetes. És ha már a hajókázásról van szó - Philae szigetét, Ízisz hatalmas, és gyönyörű templomát sem érdemes kihagyni, bár ott már számítani lehet arra, hogy nem bánt majd az egyedüllét. :o)

 

Itt egy csík.

Vissza a linkek oldalára Előző oldal Oldal nyomtatása Következő oldal Vissza a tetejére