Ami az útikönyvekből kimaradt
(vagy legalábbis elsikkadt)...

III.

Közlekedés Egyiptomban I: Vonattal a Nílus-völgyben | Gyalogos a nagyvárosban | Tömegközlekedjünk? | Taxi
Közlekedés Egyiptomban II: Autóval a városban | Autóval az országúton | Autópályán Egyiptomban | Autóval a sivatagban | Konvojozás
Étkezés

Étkezés

- vizet csak üvegesen (oda kell figyelni, hogy a teteje forrasztva legyen, mert "hamisítják") - ára 1,75 és 4 LE között mozog, másfél literes kiszerelésben.

A Királyok Völgye bejáratánál elkérik érte a 6 LE-t is, oda érdemesebb vinni a vizet.
Kell is, mert a sivatagban nagyon meleg van, de a száraz levegő miatt nem érzed annyira
- viszont rengeteg folyadékot veszítesz! (HoremWeb megjegyzése)

- a péksüteményeik kihagyhatatlanok (édes-szájúaknak mindenképpen) - napokig friss marad, úgyhogy akár úti-elemózsiaként is kitűnően hasznosítható

- Karkadé: ez a neve annak a hibiszkusz-virágból főzött tea-szerűségnek, amit nagy melegben melegen ajánlok de hidegen - akár jegesen - is kitűnő frissítő

- Tea, kávé: kényesebb gyomrúak óvakodjanak az utcai árusok kínálta teától és kávétól. Higiénés körülményeik szemmel láthatóan kívánni valót hagynak maguk után. Viszont HoremWeb kipróbálta, és a teájuk csodálatos! Szállodában, kulturált kinézetű büfékben az un. "török" kávé is nagyon finom. Egyébként a legtöbb helyen hosszú Nescafét adnak, ereje akár a hajnali harmat. Érdemes bedobni a csomagba egy doboz Nescafét "feljavításhoz".

- A szahlab ÉSzAH ajánlata: tej + kókusztej pudingsűrűségűre főzve és édesítve, tetején kókusz-reszelékkel és mazsolával - jól hangzik, nem? (a legtöbb korcsmában kapható)

- Kushary: tészta + csicseri borsó + valami hús + fűszeres mártás - elvitelre is csomagolják, olcsó (kb. 1-3 LE) és tápláló hami (szintén ÉSzAH ajánlatából)

- Keshk: állítólag núbiai specialitás, Asszuánban és környékén érdemes keresni. Csirkehúsból készülő, főzeléknek látszó "tárgy", külsőre vadasra emlékeztető, kellemes ízű szószban, pirított hagymával. Nagyon finom, de könnyen össze lehet téveszteni egy babétellel. (HoremWeb kedvence)

- Menta-tea: érdemes kipróbálni, különösen jól csinálják az Egyiptomi Múzeum kávéházában. Igaz, elég drága (5 LE) de nem fogod rá sajnálni.

- meki, kentákifrájd és börgerking csak a legnagyobb városokban van, de minden gyorsétterem-lánc képviselteti már magát. Kóla-fanta-szprájt szinte mindenhol kapható. Az üdítők íze sokkal gyengébb az itthon megszokottnál. Áruk helytől függően 5 LE körül van. A meki-nél a menük már nem egységárasak, 10 - 16 LE + adó. Az elnevezések eltérnek a megszokottól.

- Medinet Habuban, III. Ramszesz temploma előtt van egy kis teraszos étterem, ahol isteni a saláta és ott kapható legolcsóbban a turbánnak feltekerhető sálkendő. Hasonló resti van a Ramesszeum bejáratánál is, bár az előbbit nem éri utol. Kellemes pihenő mindkettő a nyugati parton bolyongóknak!

- Látványos a Nilométer a Roda szigeten. Szépen fel van újítva, és gyönyörű a park körülötte.

- Luxorban II. Ramszesz temploma előtt van egy étterem, ahova érdemes betérni (van ser is), továbbá ha megkéritek a tulajdonost (Mr. Nubi a neve), megmutat egy nagyon érdekes fényképet. A tulaj nagyapja látható rajta a Tutankhamon sírjának feltárásánál. Akkor meg kisgyerek volt, és mivel az apja (a Rassul-testvérek egyike, a feltárás történetében jártasabbaknak ez a név sokat mond) jóban volt Howard Carterrel. Amikor Carter felhozta a sírból azt az arany nyakláncot ami ma az Egyiptomi Múzeumban látható, a kisfiú nyakába akasztotta, és lefényképezték. Ha valakit érdekel, meg sok izgalmas eredeti fényképe van a feltárásról.

Ezi itt egy vonal.

Vissza a linkek oldalára Előző oldal Oldal nyomtatása Következő oldal Vissza a tetejére