Hasznos tudnivalók

Fotózás

Egyiptomban a legegyszerűbb fix fókuszos fényképezőgépekkel is lehet jó képeket készíteni, de akad téma a minden földi jóval felszerelt komoly kameráknak is. Munkára találhat mindenféle zoom, nagylátószögű és teleobjektív. Külső, nappali felvételekhez az 50-100 ASA érzékenységű filmek ajánlottak. A műemlékekben sok helyen sötét, vagy félhomály van, ezekben a 400 ASA vagy nagyobb érzékenységű film ajánlott. Van értelme két gépet vinni. Külső felvételeknél hasznos az UV-szűrő, polárszűrő használata.
Állványt kevés helyen szabad használni, és külön kell fizetni érte. A műemlékekben vakuzni TILOS, komoly károsodást okoz! A helyi őrök baksis reményében mégis bátoríthatnak rá, de kérünk:
ne tedd! A sírokban elméletileg vaku nélkül is tilos fényképezni, gyakorlatban - némi baksisért - megoldható, néha még "tükröt" is tartanak neked, hogy legyen elég fény. Abu Szimbelben is ez a helyzet.
Filmet itthonról érdemes vinni, a helyben vásárolt film minősége, szavatossága nem garantálható. A kidolgozást is itthon érdemes elvégeztetni, bár nagyobb forgalmú helyeken vállalnak expressz hívást.
Télen és tavasszal a homokviharok külön figyelmet igényelnek, könnyen tönkretehetik az érzékeny gépeket! Legyen nálad folyadékos objektívtisztító készlet, szükség lesz rá! Nyáron a nagy meleg és az erős napsütés veszélyes lehet a kamerára, gondoskodj megfelelő védelemről. Több esetben találkoztam olyannal, hogy a felhevüléstől a zár, az autófókusz, vagy a filmtovábbítás rendetlenkedett. Ritkán használt komolyabb gépet hasznos az út előtt szervizben kitisztíttatni, átnézetni, mert a zár és az objektív mechanika megbízható működésén különösen sok múlik. Az ilyen jellegű tisztításra hazaérkezés után is szükség lehet, bármennyire is vigyázol a gépre.
Korallvilág HurghadánálAmennyiben búvárkodni is készülsz, érdemes venni egy egyszer-használatos víz alatti fényképezőgépet, gyönyörű képeket lehet csinálni vele a korallzátonyokon. Csodát azonban nem szabad várni az ilyen készülékektől: használatához az kell, hogy tűzzön a nap (ami Egyiptomban általában megoldható), és a téma ne legyen távolabb 1-2 (esetleg 1-4) méternél. A halak hajlandóak ilyen közel menni az átlagos türelemmel megáldott turistákhoz, a korallhoz viszont neked kell odaúsznod! ;o)

Videó használata a legtöbb helyen ingyenes, vagy külön jeggyel megengedett, de sok helyre, például a Királyok Völgyébe be se szabad vinni videokamerát. (Őrzés biztosított, előfordulhat némi műbalhé egy kis baksisért.)

Megfelelő mennyiségű akkuról gondoskodni kell, az akku töltése a szállásokon nem szokott gondot okozni. Kazettát a forgalmasabb helyeken lehet vásárolni, az ára nem vészes, és a minősége is elfogadható. Ha van, használj UV-szűrőt, sky- vagy ND-szűrőt, de nem létfontosságú. Videónál még fontosabb a tisztítókészlet és a homok elleni védekezés.

Fotó- és videó témák bőven akadnak, de vannak korlátozások. A helybeliek nem szeretik, ha fotózzák őket. Ezt a tartózkodásukat egy-két fonttal fel lehet oldani. Ha ajánlkozik valaki, hogy fényképezd le őt vagy a tevéjét, az mindig pénzbe kerül! Mivel a turisták egy része már kezd immúnissá válni a "camel photo" felajánlásokra, ezért kitalálták azt, hogy odaállnak a tevével a műemlék elé, amit éppen próbálsz befogni az objektív látószögébe, és csak baksisért hajlandóak onnan elmenni. (Érted! Ha vele együtt fotózod le a piramist, akkor baksis, ha nélküle akarod, akkor is.) Ezt a helyzetet mindenkinek az egyéni probléma-megoldási képességére bízzuk, eddig egyetlen bevált módszer ismert, de sikere nagyban függ a módszert alkalmazó fellépésétől: odaállni közvetlenül a teve elé, és "nem ezek azok a droidok, amiket keresel" mozdulattal elrebegni, hogy "übü kemál kukori". Fontos az átszellemült, enyhe őrületet sugárzó tekintet. Erre - ha kellően meggyőző voltál - teve és a gazdája is azt fogja hinni, hogy épp átkozod, szemmel vered, stb. a tevét, vagy szélsőségesebb esetben gyengeelméjűnek fog hinni, és mivel az olyanoknak a közel-keleti országokban távolságtartó tisztelet jár, odébb fog állni. Ha szerencséd van. Bármilyen egyéb sikeres módszert örömmel fogadunk és közzéteszünk. :-) (A módszer egyébként erőszakos tevetaxisok ellen is beválhat.)
A Királyok Völgyében váltható fotójegy csak egy sírra érvényes, gondosan mérlegeld, hogy melyik legyen az. Persze pár fontért ott is csinálhatsz felvételt, ahova nem jutott jegyed... az őr örül a baksisnak. Nem győzzük hangsúlyozni: VAKUZNI TILOS! Az asszuáni Nagy Gát kiemelt katonai terület, videózni, teleobjektívet használni általában tilos, de ez hangulattal és széljárással változik...

"E.T.* telefonál haza..." - kapcsolattartás

*E.T. = Egyiptomi Turista :o)))

Egyiptomi telefonkártya - ez a fajta csak a nyilvános Telefonközpontokban használható, de nemzetközi hívásra is alkalmas.Telefonkártya 15-30 LE (kb. 3-4 "itt-vagyok-jól-vagyok" hívásra, 4-8 percre elég). Bocsátanak ki 5 és 10 LE-s kártyákat is, azonban ezek nemzetközi hívásra nemigen elegendőek.  Több szolgáltató is bocsát ki telefonkártyát, de ezeket csak a saját készülékeiken lehet használni. A készülékek a színükről azonosíthatók. A legtöbb szállodából is lehet telefonálni, de felárat számítanak fel.

Mobiltelefon Mostanra az ország nagy részén már van térerő, és ez alól többnyire az oázisok és a sivatagon keresztül vezető utak sem kivételek. (Még a sivatag közepéről - legközelebbi lakott település kb. 500 km - is tudtunk SMS-ezni, sőt GPRS-en keresztül még e-mailezni is.) Egyedül az Asziut - Kharga - Dakhla útvonal egyes rövid szakaszain és a Sínai-félsziget egyes völgyeiben voltunk kénytelenek nélkülözni a technika eme nagyszerűségét. Persze időnként szolgáltatót kell váltani, van ahol csak a Vodafone EG, van ahol csak a MobiNil állt rendelkezésre. A nagyobb településeken mindkettő. Nagyon kint a sivatag mélyén, távol az utaktól azonban marad a műholdas telefon... A T-Mobile a MoBiNiL egyiptomi szolgáltatóval 1998 októbere óta roaming szerződéses viszonyban áll, de 2000 márciusa óta használható a Vodafone hálózata is. A Pannon GSM-nek és a Vodafone-nak is mindkét egyiptomi mobilszolgáltatóval van szerződése. Egyiptomban csak a 900 MHz-es készülékek működnek - szerencsére az itthon előforduló 1800 MHz-es telefonok (kevés kivétellel, pl. Nokia 5130) mind dolgoznak a 900 MHz-es tartományban is. GPRS-roaming szerződése csak a T-mobile-nak van a Vodafone EG-vel.

Az árakról mindenképpen érdeklődj a szolgáltatódnál, mert nagyon szélsőségesek lehetnek. A T-Mobile és a Pannon GSM részletes tájékoztatót nyújt az egyiptomi barangoláshoz, a Vodafone-nak annyira azért nem fontosak az ügyfelei. Hazatelefonálni kb. 1,5-2 USD/perc, persze forintban, az SMS viszont alig duplája, mint itthon. Az adathívás (Internet, WAP) árban megegyezik a beszédhívással, a GPRS adatforgalom alapján számol (300 Ft körül van megkezdett 100 Kbyte-onként). GPRS 2004 közepe óta van, MMS még nincs. Ajánlatos a hálózatválasztást automatikusról kézire átváltani, és az olcsóbb szolgáltatón tartani a telefont. Régebben a MoBiNiL hálózata volt jobban kiépülve, mostanában már a Vodafone lehagyta. A Siwa-oázishoz vezető úton csak a Vodafone-ra számíthatsz - igaz, az oázisban már mindkét szolgáltatót lehet használni.

Ha hosszabb időre utazol Egyiptomba, és telefonálni valód is akad érdemes helyi feltöltős kártyát venni (olyat, mint itthon a Domino, Praktikum vagy VitaMax). A legjobb tarifát a MoBiNiL "Moga" (ezt kell mondani, amikor megveszed) nyújtja: 1 perc 1,65 LE Magyarországra irányuló hívásnál. Az ajánlott kártya 180 LE, persze van olcsóbb is, de ennek a legjobb a percdíja. A 180 LE mind lebeszélhető. Van egy 100 LE-s havidíja is, de ha nem akarod egy hónapnál tovább használni, akkor nem fizeted be, és kész. A feltöltőkártyák ára 25, 50 és 100 LE + 10-15 LE adó "széljárástól függően". A Vodafone-nál lehet olyan feltöltőkártyát is venni, aminek nincs havidíja, de annak az árait nem tudom. Ha többen vagytok és ugyanolyan kártyát vesztek, az egymással való beszélgetésekre hihetetlenül sokáig elég. Azért az nem árt, ha kártyafüggetlen telefont viszel magaddal, sok bosszúságtól megkímélhet... 

Összeállítva Bujdi információi alapján

Internet café: Már szinte mindenhová bevették magukat a kisebb-nagyobb internet cafék, a nagyobb városokban szinte minden sarkon van egy, de még az oázisokban is egész biztosan találni legalább kettőt. Gyakran a szállodákban is rendelkezésre áll, érdemes a recepción érdeklődni. Áruk 10-12 LE óránként, a többnyire a 10 LE-hoz közelebb. A legrövidebb kérhető időtartam fél óra, ami fele díjat jelent. Kitűnően használhatóak a webes levelezőrendszerek, például a freemail igénybevételére. A sávszélességgel viszont gondok lehetnek, előfordul, hogy a fél óra arra sem elég, hogy a levelezőrendszer szolgáltatójának a felülete bejöjjön. Bosszantó, mert az netezés árát így is ki kell fizetni. Erre főleg az eldugottabb helyeken, például az oázisokban lehet számítani, ahol még a netcafé is modemes behívással működik.

Tippek belföldi utazáshoz

Kairói repülőtér - belváros: Óránként indul egy légkondis busz a reptér parkolójából a Midan el-Tahrirra. (Hogy pontosan mikor, azt talán Allah tudja. Érdeklődjetek a helyi vendéglátó-ipari üzemegységek munkatársainál.) Ára: 2 LE + 2 LE a csomagért. Kisbusz is megy 3-10 LE/fő létszámtól függően. Vigyázat! Hajlamosak azt mondani, hogy ahová te mész, az nincs is, menj inkább oda, ahová ő visz, az neked sokkal jobb. ) Taxi kb. 30 LE/fő. Erős idegzetűeknek: 400-as busz. Indul óránként az 1. terminál parkolójából. Ára 50 piaszter. Nagyon durva! Extrém sportok rajongóinak kihagyhatatlan!

A kairói közlekedéshez ajánlom a metrót, biztonságos, szép és olcsó. A jegy ára 75 piaszter, és mindkét vonalra érvényes.

Vonattal a Kairó - Luxor - Asszuán vonalon

Kairó - Luxor vonat: 28 LE (2. osztály) Kulturált intercity-jellegű járat. 10 óra alatt teszi meg az utat.
Nefertiti Expressz*: nappal 50 LE*, éjszaka 70 LE* fejenként, első osztályon. Ha adsz egy kis baksist a pénztárosnak, nem ad el több jegyet a ti fülkétekbe - roppant kényelmes megoldás :o)
Vigyázat! Nagyon hideg a légkondi a vonatokon. Jól öltözz fel!
Asszuán - Kairó vonat: 49 LE ( 1. osztály) 13 óra alatt ér végig.

*Bujdi 2004 májusi információi

Egyéb, helyközi vonatjáratokat csak erős idegzetűeknek ajánlom, nekik is csak akkor, ha végképp nincs más. Ha az anyagi helyzeted megingathatatlan, legkényelmesebb megoldás a repülő, de a táj látványáról le kell mondanod. Ez utóbbi igaz a vasúti hálókocsikra is. :o)

Távolsági buszjáratok: viszonylag kényelmesen el lehet jutni vele mindenhova. Egy példa: Kairó - Dahab (10 órás út), első osztályon nappal 62 LE, éjszaka 75 LE.

Luxor - Nyugati Part komp: turistáknak 1 LE (helyieknek 25 piaszter - érdemes előkészítve gyorsan a jegyárus kezébe nyomni és elhúzni mielőtt reklamálhatna, nem fog utánad futni). Ha a komp kultúrsokkot jelent, akkor 2-5 LE-ért átvisznek kishajóval.

Nyugati part - komp-jegyiroda: Ne dőlj be az 1-3 LE taxi-ajánlatoknak. A komptól indulnak a helyiek számára fenntartott ún. service-taxik, melyek 25 piaszterért akár Gurnáig is elvisznek. Külön taxit csak a Királyok Völgyéhez érdemes fogni, 3-5 LE/fő)

A nagyvárosok között a helyi utazási irodák szerveznek minibusz járatokat. Érdemes megérdeklődni a lehetőségeket (a szállodák mindig tudják kihez kell fordulni). Minél többen vagytok, annál olcsóbb. (Pl. Luxor-Asszuán, megállóval Edfuban és Kom-Ombóban 25 LE/fő). Ezek a buszok helyi kirándulásokra is igénybe vehetőek. Az ár megegyezés kérdése.

A belföldi légi járatok kulturáltak, de drágák. Érdeklődni és jegyet váltani itthon, utazás előtt is lehet, vagy helyben a nagyobb szállodákban, utazási irodákban érdemes próbálkozni.

marbline.gif (3550 bytes)

Vissza a linkek oldalára Előző oldal Oldal nyomtatása Következő oldal Vissza a tetejére