Árak Egyiptomban

Az árakról általában

Aki már járt Egyiptomban (az is, aki akár csak pár éve látogatott oda) meg fog lepődni, milyen mértéket öltött a turisták megcsapolása. Mindig is volt ilyen, az idegennek mindig is többe került minden, de ami most (2004 október-november) tapasztaltunk, az még a leglidércesebb emlékeinket is felül - vagy inkább alulmúlta. Az okokat lehetne sorolni, a lényeg, hogy minden eddiginél szemtelenebb árakra lehet számítani, és sok helyen már nem is alkudnak, ha nem kell annyiért, akkor mehetsz az istenek hírével. Mindezek ellenére még mindig igaz, hogy Egyiptomba inkább csak eljutni drága, ott lébecolni már nem annyira.

Látnivalók

Jelentős összeget kell azonban szánni a látnivalókra. Íme néhány tényleges és teljes árú belépő-ár. Diákigazolvánnyal általában a felét kell csak fizetni. (Ezek az árak többnyire a 2000 októberi állapotot tükrözik. 2004 harmadik negyedévétől jelentős emelkedésre lehet állítólag számítani. De ki tudja...?)

Figyelem! Gyakran előfordul, hogy nem arról kapsz jegyet, amit kértél (pl. Kom Ombóba néha az asszuáni gránitbányába szóló jeggyel lehet bemenni, a KV sírokba pedig Ay sírjába szóló jegyekkel, stb.). Semmi pánik, a lényeg, hogy az ára ugyanaz legyen, azt, hogy hova szól senki nem nézi, csak azt, hogy meglegyen a jegy és ugyanannyiba kerüljön.

Belépőjegyek fajtái

A belépőjegyeknél megkülönböztetnek felnőtt (teljes árú) és diák (50%-os) jegyet, utóbbi ISIC diák- illetve tanárigazolvánnyal, esetleg sajtóigazolvánnyal vehető igénybe. Mi a jegyek teljes árát adjuk meg, abból értelemszerűen következik mindenhol a diákjegy ára. Mindenhol van diákjegy és mindenhol 50%-os, az egy-két kivételt külön jelezzük.

Taszarija
Ez a neve annak az engedélynek, amit az Egyiptomi Régészeti Igazgatóság bocsát ki a szűk értelemben vett szakmai (kutatási, ásatási, tanulmányi céllal érkező) közönség részére. Nagyon nehéz megszerezni, gyakorlatilag csak komoly összeköttetések árán lehet hozzájutni. Ezzel az engedéllyel az összes műemlék látogatható. Azoknak, akik valamilyen úton-módon mégis hozzá tudnak jutni (a mikéntjére és a hogyanjára vonatkozólag sajnos nem tudunk tippekkel szolgálni) érdemes megjegyezni, hogy hová NEM érvényes. A következő helyekre sajnos nekik is belépőt kell váltani: Kheopsz piramis, gízai napbárka, Egyiptomi Múzeumban a múmiák terme, Nofretiri sír, Tutankhamon sír, Luxori Múzeum kincstára.

Jegyárak

Kairó és környéke

 • Szakkara: 20 LE (egyiptomi font)
 • Meidum: 20 LE
 • Memphisz (Mit Rahína): 14 LE
 • Citadella: 20 LE
 • "Pharaoh Village" - 119 LE
 • Egyiptomi Múzeum: 40 LE
   - Múmiák Terme: további 40 LE
 • Gízai piramis körzet 20 LE
  - piramisokba a belépő további 10 LE piramisonként, kivéve a Nagy Piramist.
  - Napbárka: teljes árú: 25 LE, diák 15 LE
  - Nagy Piramis: 100 LE/fő*.

Naponta csak 200 embert engednek be, 8-kor nyit a pénztár, érdemes szaladni. Persze ez is változhat... Egy embernek csak egy jegyet adnak ki, tehát mindenkinek sorba kell állnia, aki be akar jutni. (2004 október végi állapot)

Minden kairói mecset minaretjébe fel lehet menni, a Mohamed Ali mecsetét kivéve. Fizetni elvileg nem kell, de a baksis ajánlott, hogy nyugtod legyen. Bujdi ajánlata: a Quajtbej mecset minaretjéből hihetetlen a kilátás!

Luxor és környéke

 • Királyok Völgye: teljes árú: 55 LE, diák: 30 LE - 3 sírra érvényes

 • Tutankhamon sírja: 40 LE

Javaslat: Nem érdemes többet megnézni. Nem mindegyik van nyitva (a megnyitott sírok listáját ld. Aktuális hírek) és nagyon nagy a tömeg. Menj nagyon korán, vagy esetleg a kora délutáni órákban (2-3 körül). A csúcsforgalom akkor talán elkerülhető, de semmi sem biztos. Ha átfogó képet akarsz kapni az egyiptomi sírművészetről, akkor nézd meg III. Thotmesz, Merneptah vagy III. Ramszesz és VI. Ramszesz sírját.

Kérés: ha a helyszínen jársz, gondolj arra, hogy egy nagyszerű kor uralkodóinak sírjait látogatod sorra. Bár a környezet, a sivatag forrósága, a tömeg hajlamossá teszi az embert, hogy elfelejtse, emlékezz arra, hogy temetőben vagy. Nem azt kívánjuk, hogy gyertyát gyújts, és a könnyeid törölgesd, de gondolj kegyelettel azokra az uralkodókra, akiket annak idején örök nyugalomra helyeztek itt. Viselkedj ennek megfelelően.

"Nem jelent ez kiadást ládátokból, nem fáradságos a szájnak ezt kimondani. Aki megteszi azt, amit mondtam, védeni fogom annak egészségét, és oltalmazója leszek gyermekeinek"

Szobekhotep

A thébai nyugati part látnivalóira a jegyeket egy helyen kell előre megvenni, egy központi jegyirodában, mely a Királynők Völgyének bejáratánál található, de újabban előfordul, hogy egyes jegyeket a helyszínen kell megváltani. Pl. Tutankhamon sírjához is a gurnai pénztárban kell megvenni a jegyet, fent, a helyszínen nem lehet; de Hatsepszut templomához ott, a templom bejáratánál lehet jegyet venni. Az aktuális jegy-lelőhelyekről mindig érdeklődj a központi jegyirodában. Ha szerencséd van, akkor megmondják a frankót, ha nincs, akkor caplathatsz vissza El-Tariftól. :-)

 • Ramesszeum: 12 LE
 • Medinet Habu: 12 LE
 • Királynők Völgye: 12 LE
  - Nofertiri sírja: 100 LE, a látogatók száma itt is korlátozott, és nincs diákkedvezmény.
 • Nyugati Völgy: 10 LE
 • Thébai nemesi sírok: 12 LE

Egy jeggyel kettőt, esetleg hármat lehet megnézni, attól függ, hogy mely sírokról van szó. A sírokban itt is – akárcsak a KV-ben tilos fényképezni.
Figyelem! A sírokhoz a falu házai között vezet az… hát fogjuk rá, hogy út. Kultúrsokkra érzékenyeknek nem igazán ajánlott! Egyiket-másik sírt a helyiek segítsége nélkül aligha lehetne megtalálni, de nem kell aggódni, azonnal népes gyereksereg szegődik az ember nyomába, megmutatják, hogy merre található a keresett sír, közben megpróbálják ránk sózni a mindenféle kis árujukat, és kunyerálnak mindent, amit látnak (hajcsat, ékszer, fényképezőgép, stb.) és azt is, amit nem (toll, pénz és bármi, ami eszükbe jut). Ha már végképp nem látnak reményt az ajándékra, az innen-onnan szedett külföldi aprópénzüket (amit a bank nem vált át) próbálják beváltatni egyiptomi fontra az arra tévelygővel. Vigyázz, amit egyszer megfogtak, azt legfeljebb a kezükkel együtt tudod visszaszerezni!

 • I. Széthi gurnai temploma: 12 LE
 • Karnak: 20 LE
  - Karnak templom szabadtéri múzeuma további 5 LE
 • Luxor: 20 LE (esti kivilágításban is megtekinthető, 21.00-ig van nyitva)
 • Luxor Múzeum 30 LE (este 10-ig nyitva van, de érdeklődd meg, hogy hánykor nyit - ez változhat.)
 • Hatsepszut temploma: 12 LE
 • Deir el-Medine: 12 LE

Asszuán és környéke

 • Philae: 20 LE ( + a kishajó, ami szigetre visz! - 5 és 10 LE között - és mindenképpen alkudjatok!)
 • Kitchener-szigeti botanikus kert: 10 LE ( + kishajó)
 • Kalabsha templom + Beit el-Wali templom: 12 LE (+ hajó kb. 10 LE/fő)
 • Anba Sam'an kolostor 12 LE
 • Befejezetlen obeliszk (gránitbánya): 10 LE

Diák-belépőjegy a denderai Hathor-templombaOázisok

 • Bagawat temető (Kharga): 20 LE
 • Holtak Hegye (Gebel Mota), nemesi sírok (Siwa): 20 LE
 • Amon Orákulum-temploma (Siwa): 20 LE

Egyéb látnivalók

 • Abydosz: 20 LE
 • Kom Ombó: 20 LE
 • Edfu: 20 LE
 • Dendera: 12 LE
 • Abu Szimbel: 30 LE
 • El-Alamein Katonai Múzeum: 5 LE

Fényképezés a legtöbb helyen ingyenes, ahol fizetni kell érte, ott 5 vagy 10 LE (a belépővel együtt kell kérni) - videózás 30-100 LE. Videózni sok helyen tilos, de egyre több helyen megtűrik. Valószínűleg rájöttek arra, hogy a videósok nem használnak vakut, így kevesebbet ártanak. Ott veszik legkomolyabban a tiltást, ahol a felvételek készítéséhez külön videójegyet kell váltani.

WC-használat

50 piaszter, maximum 1 LE (2-t már ne adjunk érte). Figyelem! Jellemző, hogy a WC-sek igyekeznek eldugni az aprót, hogy aztán bután nézhessenek, amikor az 5 vagy 10 fontosunk után várjuk a visszajárót. Ez az a hely, ahová mindig tartalékoljunk aprót, de ha épp még sincs nálunk, akkor semmiképpen se adjuk oda a nagyobb címletet a kezébe, amíg nem számolja le a visszajárót. Ha nincs neki, akkor ne add oda a pénzt, egyszerűen köszönj el egy szánakozó mosoly kíséretében. (Következésképp: igyekezz utólag fizetni...) Ha valami csoda folytán ekkor előkerülne a váltópénz a zsebéből, akkor máris lehet rendezni a WC-számlát. Ezzel szinte mindenhol meg fognak próbálkozni, érdemes résen lenni.

Dohányáru, alkohol

A cigi kint olcsóbb, mint itthon (alig több mint a fele, pl. a Marlboro ára átváltva 280 Ft), így a dohányzóknak nem érdemes itthonról vinni, jobban járnak, ha kint veszik meg a kint tartózkodás idejére szükséges adagot.

Alkoholos italokat leginkább nem árusítanak, egy-két kivétel akad csak, rendszerint a nagyobb szállodák. Ezeken a helyeken is legfeljebb sörre számíts. A helyzet még szigorúbb Ramadan idején, ugyanis akkor leáll a sörgyár, és addig van sör, amíg tart a felhalmozott készlet. Ha elkéstél, mafis birra (nincs sör)! Egyes szállodákkal, fogadókkal le lehet zsírozni (ha tudod a módját), hogy a megbeszélt időpontra biztosítsanak enyhet adó, vesekő ellen oltalmazó nedűt, de még ez sem feltétlenül nyújt biztonságot. Jelszó: az a sör biztos, amit már megittál! Egyébként a sör ára, ha már itt került szóba, 5-10 LE körül van. Hogy ezért mennyi sört kapsz, az megint csak a helytől függ.

Végezetül egy figyelmeztetés: sose hagyd, hogy az árus vegye ki a pénzt a pénztárcádból, vagy akár csak bele mutogasson, miközben fizetni próbálsz!!! Sajnos előfordulhat, hogy megpróbálják. Aki ezzel próbálkozik, az biztos, hogy egy ügyes kezű tolvaj, aki így próbál pénzt kilopni a tárcádból. Nem általános jelenség, de sajnos megesik. A legjobb az, ha legalább ketten – de lehetőség szerint inkább hárman – mentek bazározni, és úgy próbáltok fizetni, hogy az árus lehetőleg ne is lássa, hogy mennyi pénz van nálatok. Ezzel az is elkerülhető, hogy további vásárlásra próbáljon rávenni.

Ez itt egy vonal.

Vissza a linkek oldalára Előző oldal Oldal nyomtatása Következő oldal Vissza a tetejére