Tippek elindulás előtt

Az utazás időpontjának kiválasztása

Mielőtt eldöntenéd, hogy mikor szeretnél utazni, feltétlenül nézz utána, hogy abban az évben mikor van a Ramadan, a szent hónap. Ha megtudtad, akkor mindenképpen próbáld elkerülni, ugyanis jelentős fennakadásokat okozhat egy előre megszervezett – menetrendekhez, és egyéb fix időpontokhoz kötött – utazásban. Minden előbb zár be, általában 15.00-kor, de lehet hogy 14.00-kor, és még ezt sem mindig tartják be, bárhol előfordulhat, hogy még ennél is korábban – egyszerűen a Ramadanra hivatkozva – kizavarják az embert, és nem érdekli őket, hogy 5 perccel azelőtt jöttél.

Amikor a nap lemegy, megáll az élet, és csak 1-2 óra múlva kezdődik újra. A boltok nyitva tartása teljesen kaotikus, a nap bármely szakában előfordulhat, hogy sehol nem jutsz ételhez, vízhez, ha mégis, számítani lehet jelentős felárra. Biztosan csak az iftár (böjttörés) utáni esti-későesti órákban találunk nyitva mindent.

Vízum - frissítve 2004. május 10-én

Beszerezhető a kairói repülőtéren vagy itthon, az Egyiptomi Arab Köztársaság magyarországi nagykövetségén. (Cím: 1016 Budapest, Bérc u. 16. Telefonszám: 466-5080) Ha az utóbbit választod, vízumügyben a 381-0475 vagy a 381-0476 számot hívd, és kérd a vizumosztályt. Az adatlap elvileg az internetről is letölthető, innen! Általában három hónapra adják, egyszeri belépést és legfeljebb egy hónapos tartózkodást engedélyezve. A vízum feltétele a hazaérkezés után még legalább hat hónapig érvényes útlevél.

Ára a követségen: 6000 Ft, utazási irodáknál 7000 Ft. Átfutási idő: 2-3 nap, főszezonban számíts rá egy hetet.

Vízumkérelmek átvétele: 09:00 - 12:00
Vízumkiadás: 14:30 - 15:30

    A vízummal kapcsolatos információk frissítéséhez az Egyiptomi Arab Köztársaság magyarországi nagykövetsége nyújtott segítséget. Köszönjük nekik, elsősorban S.T-nek!

A vízumot legolcsóbb Kairóban a repülőtéren megvenni, 15 USD / fő. Igaz, hogy csak 30 napig érvényes, utána érdemes hosszabbítani. Aki eleve hosszabb időre utazik, annak mindenképp jobb a követség - és az is egy szempont lehet, hogy egy idegen országban nem rögtön ügyintézéssel kell kezdeni.

(Bujdi információi alapján frissítve)

Repülőjegy

Aktuális akcióktól és légitársaságtól függően 40.000-80.000 Ft között Budapest és Kairó között. Légitársaságok: a lehetőségek szinte korlátlanok. Legolcsóbb megoldás a Malév és az Egypt Air (közvetlen járatok) valamint a Tarom járata bukaresti átszállással.
Egyiptomban számos belföldi járat van, a legfontosabbak: Kairó - Asszuán, Kairó - Luxor, Asszuán - Abu Szimbel, Kairó - Hurghada.

Biztosítás

A poggyász-, baleset- és betegség-biztosítás 2000-6000 Ft között mozog biztosítási limittől és biztosítótársaságtól függően. (Érdemes több ajánlatot is megnézni, mert nagyon különleges kedvezmények lehetnek, pl. csoportos, ha ugyanott kötöd, ahol az adott csoport többi tagja, és egyes bankkártyákhoz is járnak kedvezmények, mert a bankok általában szerződésben állnak biztosítótársaságokkal.)

Egészség, oltások

Oltás általában nem szükséges de mielőtt elindulnál, azért mindenképpen tájékozódj az aktuális viszonyokról. Pánikra azonban semmi ok. Egy szem gyógyszer beszedése nélkül egészségesen vészeltük át (pedig nem kíméltük magunkat). Ha mégis oltásról van szó, akkor leginkább a Hepatitis A és B merül fel. Hogy ezek valóban szükségesek, azt mindenkinek a saját "híreire" bízzuk, mert mi 5 helyről 5 különböző választ hallottunk. (Légy felkészülve rá lelkileg és főleg idegileg, hogy a háziorvosodnak nem csak oltóanyaga, de fogalma sincs, az ANTSZ – már ha eléred őket telefonon – pedig visszazavar a háziorvosodhoz.)

A túlélési csomagba nem árt betenni széntablettát és Unicumot, whisky-t, Becherovkát. (Érdekes módon a belső fertőtlenítéshez a whisky vált be a legjobban.) - Vigyázz! Ha a szálláson kint hagyod az asztalon vagy bárhol látható helyen, megisszák!!! A vizet fogmosáshoz, gyümölcs mosásához Neomagnollal lehet fertőtleníteni, ezt itthonról célszerű vinni. Sajnos az íze kárpótol a hasznáért, úgyhogy lehet, hogy jobban jársz a helyi palackozott ásványvízzel...

Valuta

1 fontos bankjegy. Ha láttál már elhasznált pénzt...A helyi pénz az egyiptomi font (LE), ami száz piasztert ér váltópénzen. Egyiptomba való bevitele és onnan kivitele egyaránt korlátozott! A helyszínen lehet váltani (pl. a reptéren). Legjobban az USD-vel vagy euróval lehet boldogulni, mostanában az utóbbit preferálják, de hajlamosak egy-az-egyben váltani a dollárral. A reptéri vízumhoz mindenképp dollárt célszerű vinni!
Most már minden fontosabb helyen elfogadnak hitelkártyát is, és sokkal több fajtát, mint régebben. A nagyobb városokban (és sok esetben a kisebbekben is) számos helyen található bankjegy-automata, az ott kiváltott font kb. 40 forintra jön ki. Ez 2004 májusi adat, az ezidőtájt jellemző átváltási arányok:

Hely 1 Euró 1 Dollár
Bank 7,60 LE 6,10 - 6,20 LE
"Fekete piac" 7,80 - 8,00 LE 6,30 - 6,40 LE

Az utazáshoz célszerűbb eurót vinni, mert ha azt váltasz, egy font úgy 31-32 forint körül jön ki, míg ha dollárt, akkor 33 forint körül. Na persze könnyebb úgy számolni, hogy három font az száz forint... ;o)

(Bujdi információi alapján frissítve)

Diákigazolvány

Ha van, akkor ne hagyd itthon a nemzetközi diákigazolványt. Rengeteg kedvezményt tudsz vele igénybe venni.

 

Ezi itt egy vonal.

 

Vissza a linkek oldalára Nincs előző oldal Oldal nyomtatása Következő oldal Vissza a tetejére