Teljes méretre nyitVissza a linkek oldaláraA múmia visszatér
Kamuk és kamuk

Esküszöm, hogy nem vártam tőle sokat! A folytatások és második részek legtöbbször elfuserált masszájában, miért pont ez lenne kivétel? - mondtam magamnak, persze megadva a kellő tiszteletet a kevés kivételnek.

Ismét egy példáját látjuk annak, amikor egy jó ötlet színvonalas megvalósítását háttérbe szorítja a haszonelvűség. A Múmia visszatér semmi másról nem szól, mint arról, miként sűrítsük össze mindazt másfél órába, amitől az emberek bemennek a moziba: van benne látványtechnika, összeomló épületek, vágtázó halottkémek ... őőő ... élőholtak, és támadó szörnyetegek, halál és feltámadás, csoda-könyvek és csoda-karkötők, reinkarnáció, harcművészet, féltékenység, ja ... és persze egy szőke, angyalarcú kisgyerek. (A bombasikertől csak a kutya hiánya fosztotta meg a filmet.) Arról már nem is beszélek, hogy a Múmia ötletei, poénjai (néha szó szerint - gondolom ezt slussz-poénnak szánták) köszönnek vissza: megint egy könyv elolvasásából származik minden baj, Evely megint az áldozati asztalon köt ki, Ricknek már megint tele van a ****-a a múmiákkal, Imhotep megint a régi falas-portrés trükkel jön, ezúttal vízből, a legszemetebb gonoszt ismét a húsevő (!) szakarbeuszok falják fel, a templom megint a fejünkre omlik a végén, stb. Fiúk! Nem fért volna bele valami új, valami korszakalkotó???

Ami nincs benne: bármiféle egységes koncepció a történetet illetően (ha valaki el tudja nekem mesélni, hogy miről szól a film, akkor szeretettel várom a Fórumon), az eredeti, igen árnyalt és jól megformált jellemek, a történeti hitelesség iránti igény nyomai, új eredeti ötletek. Félreértés ne essék! Nem szakmai szemmel néztem a filmet, hanem egy szórakozni vágyó néző szemével. Ezt külön kiemelném, mert már többen megvádoltak igaztalanul!

A történet fonala gyakorlatilag követhetetlen, mivel sok esetben nem magyarázzák meg, hogy az egyik esemény miként és miért következik az előzőből.

Ellentétben az előző résszel, ez esetben nincs értelme felsorolni mindazt, ami történetileg hiteltelenné tette a filmet, mert az egész úgy, ahogy volt, hiteltelen volt. És nem csak az egyiptológus számára, hanem a gondolkodó józan ész számára is. Csak a leglátványosabb, legfejbeverőbb bakikra hívnám fel a figyelmet, ahol meg tudom állni, ott kommentár nélkül. (Hmmm... elég kevés helyen tudom megállni.) Az egyes eseteket a történeti kontextus nélkül adom meg, mert azzal együtt nagyon hosszú lenne. Aki látta a filmet, az úgyis kapisgálja majd, hogy melyik részről is beszélek, aki meg nem látta, az meg ne sajnálja.

A rablók nem mindennapi jártasságról tesznek tanúbizonyságot az egyiptomi nyelv terén. Nem elég, hogy Eve és a kis 8 éves (!) Alex folyékonyan olvassa a hieroglif szövegeket, szótár meg minden nélkül, de még a rablók is. Úgy érzem, nem a megfelelő helyen próbálok diplomát szerezni. Fel kéne bérelnem egy-két egyiptomi rablót, többre mennék.

Valahogy belekeveredik a dologba Ozírisz lándzsája is. Tetején önkényuralmi jelkép. Csillag. Ötágú. (Ha ezt a bolsevikok tudták volna! Az lett volna csak a propaganda! Mert már az ókori egyiptomiak is... )

Irány Karnak! Ki vonattal, ki léghajóval. Sugárhajtásúval - mint később kiderül. Hányban is játszódik a film??? Ezúttal ezt elfelejtették közölni. Kb. a harmincas évek. A sugárhajtást nem a nácik találták fel 1940 körül? Nem akkortájt készült el az első prototípus?

Ja igen... Karnak. A filmben ismét ó-egyiptomiul beszélnek, azok akiknek anyanyelve. (Azok is, akiknek nem, de azt most hagyjuk, hogy vajon honnan rekonstruálták az egyiptomi nyelv teljes fonetikai rendszerét.) Imhotep - miután a rablókból jól erőre kapott - átszellemült arccal ad hangot a felismerésnek, de a templom-komplexum neve mintha kissé megkopott volna az emlékeiben: Karnak! - leheli a mai megnevezését a hajdani Ipet Szutnak.

Naná, hogy a magik is előkerülnek. És még mindig mágusnak fordítják a medjai-t (helyes értelmezésért ld. HoremWeb írását a Múmiáról)! És mennyien vannak ... !!!

Skorpió nyughelye egy arany-piramis. Aszott holttestek. Római légionáriusok és Napóleon katonái. Vesztüket fél méter magas, "pigmeus" múmiák okozták. Újra támadnak!

Rick gyorsabb a fénynél! Szó szerint! Lefutja még a felkelő napot is!

A főgonosz életre hívja Skorpiót, és egyben az anubiszi élőholt seregeket. De! Megérkezik kb. 30.000 medzsai. Lovon. Hátráló, isteni hatalommal felruházott, élőholt múmia seregek. Éljen a könnyűlovas harcmodor és az egykezes kardok a pallosok és nehézfegyverzet ellen! Rulla!

Piramis összeomlik, hőseink is ott vesznek... ott vesznének, ha a semmiből nem kerülne elő a korábban lezuhant léghajó.

A végére hagytam a kedvencemet: Kairó ... háttérben a Citadella. Rajta a luxori nagy kolonnád!

Tényleg csak csemegéztem a hülyeségek és a sztereotípiák széles választékából. A listámon még legalább 40 további szerepel, de senkit nem akarok ilyen hosszasan untatni, meg különben sem ér annyi rizsát az egész.

Azért nehogy rám húzzátok az igazságtalanság vádját! Hadd említsek egy-két pozitív vonást is. A hálivúdi látvány-technikusok még mindig nagyon jók. A 2,5 méter magas Anubisz-katonák rettentő jól néztek ki. Skorpió telitalálat. Tényleg létezett (ld. Királylista). A Hórusz néven futó sólyom a legjobb az egész filmben. Gyönyörű az a madár! Hmmm ... töröm még egy picit a fejem. Biztosan eszembe jut még valami.

Vajon mi lesz a harmadik részben? Már te is rágod a körmödet izgalmadban, ugye? Imhotep átáll Bész szolgálatába, és együtt segítenek a NASA-nak kifejleszteni az űreszközt, azért, hogy visszahozhassák egy régi egyiptomi félisten hadúr ereklyéjét a Holdról, és így világuralomra törjenek. Vagy... Rick és Evelyn kiássák az elsüllyedt oázis alól a Halottak Könyvét és felélesztik I. Széthit. Miért is? Mit számít! Vagy... Kiderül, hogy Imhotep annak idején nem csak megölni akarta Eve-t, és Alex valójában az ő fia. Rick bosszút esküszik.

Végezetül amiért a legjobban haragszom a film készítőire: Megfosztották Imhotepet és Ankh-sun-amunt az eredeti jellemüktől és az igaz szerelemtől. Az önmagát és szerelmét a halál árán is vállaló Ankh-sun-amunt számító, hataloméhes kis kurvává változtatták, akinek Imhotep szerelme csak eszköz. Imhotepnek az első részben megbocsátottunk, mert az eónokon átívelő szerelem vezérelte nem mindig szimpatikus tetteit. A második rész hitét megtagadó, néha öncélúan és értelmetlenül gonosz Imhotep számára nincs bocsánat. Ettől az Imhoteptől nem fogunk idézni.

Rick egyénisége is megkopott egy kicsit. A kalandor unalmas sztereotípiájává alacsonyodott. Evelyn ostobább, mint valaha (az ilyen régészektől mentsék meg az istenek a szakmát), de alapvetően egyik sem fordult ki a jelleméből. Imhotep és Ankh-sun-amun viszont nagyon is. És nagyon rossz irányba.

Elnézést kérek azoktól, akiknek tetszett a film - mivel már sok ilyen véleményt hallottam - és ismét hangsúlyoznám, hogy az alábbi írás a személyes véleményemet tartalmazza, amivel lehet egyetérteni, és lehet vitatkozni. Rajta hát! Irány a Fórum! Oszd meg velünk, hogy neked mi tetszett benne és miért, még mi nem tetszett és te hogy csináltad volna. Én a magam részérol egyáltalán nem csináltam volna meg. A Múmia (1) a saját kis bosszantó hibáival együtt is igazi, színvonalas kalandfilm volt. Kár volt ezzel a második résszel elcseszni (bocsánat a nyers kifejezésért). Pedig esküszöm, hogy nem vártam tole sokat! Azt is alulmúlta. :-(((

csík

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére