Könyvajánlók (cím szerint, L-től R-ig)

HoremWebEzeken az oldalon rövid könyvajánlóinkat a címek szerinti sorrendben találod. A címkezdő névelőket nem vettük figyelembe, de a címek könnyebb azonosítása kedvéért - a szokással ellentétben - nem helyeztük a végére. A teljes állomány tekintélyes mérete miatt jelenleg négy fájlban van, ezekhez a lap alján és tetején közvetlen linkeket is találsz, de alul megtalálod a máshol megszokott linkrendszerünket is. Egyes könyvekről részletes ismertetőt, recenziót találsz, ha a címükre kattintasz. A szerzők, szerkesztők szerinti tájékozódást külön táblázat segíti.  A tanuláshoz, felkészüléshez ajánlott szakirodalmat a Segítség! Egyiptológus szeretnék lenni! című oldalunk alsó részén találod.

HoremWeb

A - E | F - K | L - R | S - Z | Könyvajánló szerzők szerint | Ugrás a lap aljára

_____________


Legendás civilizációk
David M. Rohl

kutatás
Gold Book Kiadó, Debrecen, 1998 - ISBN 963-9248-53-3 - 3498 Ft

A Genezis alapos elemzése nyomán az Édenkert, a vízözön és az írás megjelenése előtti történelem nyomába szegődik a szerző, aztán furcsa kérdéseket tesz fel az egyiptomi civilizáció eredetét illetően, és nyomasztóan furcsa válaszokat ad rá. Az a legzavaróbb az egészben, hogy a válaszok az ő előadásában majdnem helyénvalónak tűnnek. 

Megjegyzés, vélemény:
Folyamatosan az az érzésem, hogy hibázik valahol az érvelése, de nem találom, hogy hol. Elgondolkodtató és érdekes. De ettől még nem biztos, hogy igaz.  (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Lestat, a vámpír
Anne Rice
regény (kaland)

Anne Rice Vámpír Krónikák című ciklusa nem kifejezetten Egyiptomról szól, de a sorozat szóban forgó második kötete mégis szorosan kötődik az ókori Egyiptom civilizációjához. Az írónő a vámpírok eredetét kutatva az ókori Egyiptomba vezeti a főhősét és vele együtt az olvasót, ahol kiderül, a vámpírok őse egy egyiptomi királyi pár (a történet sejteni engedi, hogy nem más, mint Ízisz és Ozirisz), akik évezredek óta életben vannak, és létük minden vámpír létének feltétele. Éppen ezért a mai kor vámpírjainak feladata, hogy őrizzék őket, "Akiket Őrizni Kell". 

Megjegyzés, vélemény:
Az írónőnek szinte minden regényében tetten érhető a ókor nagy civilizációi és azok misztikuma iránti rajongás. Ez a mű is - követve a Vámpír Krónikák hagyományát - azt a kérdést járja körül, hogy miként képes a halandónak született ember elviselni a vámpír-léttel járó halhatatlanságot, milyen értelmet tud találni örök életének.
Az ókori egyiptomiak számára semmi sem volt olyan fontos, mint a túlvilági lét, a halhatatlanság elérése. Hova mehetne egy öröklétre kárhozott lélek válaszokért, mit Egyiptomba? (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A meggyilkolt piramis - Az egyiptomi bíró
Christian Jacq
történelmi regény
Bolti ára: 1900 Ft - Fókusz Online ára: 1805 Ft (-5%)

A világszerte rendkívül népszerű francia Christian Jacq új regénytrilógiája - a magyarul is megjelent és nagy sikert aratott Ramszesz-pentalógiához hasonlóan - az ókori Egyiptom virágkorában, a leghatalmasabb fáraónak, II. Ramszesznek, a fény fiának az uralkodása idején játszódik.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A Messiás háza
Ahmed Osman
kutatás
Gold Book Kiadó, Debrecen, 1998 - ISBN 963 9248 42 8

Ahmed Osman folytatja a Mózes, Egyiptom fáraója című könyvében már megkezdett fejtegetéseit. Sajnos nem az ott megkezdett magas színvonalon. Kevésbé fordít hangsúlyt az ellenvélemények ismertetésére, és nagyvonalúbban bánik a forrásokkal is, elvetve az eleve ellentmondó érveket. Mindazonáltal érdekes, amit mond, és mellékesen néhány nagyon fontos ténnyel is megismertet a Kr. e. XV-X. századi településtörténettől a kora-keresztény tagozódásig. Kiderül a könyv, és az egész kutatás valódi indítéka is: a szerző a Hatnapos háborún felháborodva úgy általában Izrael állam jogosságát igyekszik megkérdőjelezni. Minden eszközzel.

Megjegyzés, vélemény:
Érveléseinek rendszere változatlanul a csúcsára állított piramist juttatja eszembe - de a mostani esetben ennek alapjául egy másik, szintén csúcsára állított piramis szolgál. Ráadásul olyan alapvető hibák is becsúsznak a művébe, mint az, hogy Amon isten nevét az egyiptomiak aleph-nek megfelelő jellel írták szerinte - a valóságban azonban iod állt a név elején [i-mn:n]. Szellemes gondolatmenete tehát nem több, mint egy izgalmas gondolati játék. III. Thotmesz azonosítása a bibliai Dávid királlyal brilliáns, csak éppen a végkövetkeztetése erősen támadható. Újra felbukkan Tutankhamon is, mint isteni megtestesülés, ezúttal nem Tollaskígyóként, hanem mint Jézus. Ez az állítás azonban rosszul felállított érvei miatt még véleménynyilvánításra sem érdemes. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Mi Micsoda? - A piramisok
Hans Reichardt
ismeretterjesztő
Tessloff és Babilon Kiadó, Budapest, évszám nélkül - ISBN 963-9152-32-x, ára 2100 Ft

A Mi micsoda? sorozat fogalom az ismeretterjesztés körében. Egyesek szerint elsősorban gyerekeknek íródott, de felnőttek számára is érdekes, alapos, közérthető ismeretanyaggal szolgál.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Mózes, Egyiptom fáraója
Ahmed Osman
kutatás
Gold Book Kiadó, Debrecen, 199? - ISBN 963 9248 57 6

Ki lehetett Mózes, és hová lett Echnaton? Ezt a kérdést feszegeti az egyiptomi szerző. Véleménye szerint maga az eretnek-fáraó tért vissza Mózesként, és ezt az állítást érdekes tényekre alapozza. Legfőbb értéke a könyvnek, hogy mindent megtesz azért, hogy az olvasó az ellenérveket is megismerhesse, felfedi álláspontja Achilles-sarkait is, és a döntést az olvasóra bízza.

Megjegyzés, vélemény:
Nagyon értékeltem, hogy szidalmazásoktól és "anyázástól" tartózkodva, tárgyilagosan közli mindazt, amit az olvasónak tudnia kell az elmélet elfogadásához vagy elvetéséhez - sajnos ez nem általános az alternatív teóriák publikálóinál, akik folyamatosan egyfajta összeesküvés-elmélet pszichózisban szenvednek. Sajnos a szépen kidolgozott elmélet az alapjainál gyenge egy kicsit. A könyv a Gold Book kiadása, ennek megfelelően gondos, szép munka, bár a fordítás megint elég gyengére sikeredett. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Mózes, Egyiptom hercege
Howard Fast
történelmi regény
Bolti ára: 2795 Ft - Fókusz Online ára: 2656 Ft (-5%)

A bibliai Mózes életét bemutató, egyszerre izgalmas és ismeretterjesztő regény a hős életét gyermekkorától Egyiptomból való végső távozásáig követi.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A múlt titkai - A régészet világatlasza
ismeretterjesztő
Kossuth Kiadó, Budapest, 2003 - ISBN 963 0343 77 x ára 6500 Ft

Bár elsősorban nem egyiptológiai könyv, mégsem hiányozhat az ókor szerelmeseinek a polcáról. Az ókori Egyiptom csak egy részét képezi e könyv témájának, azonban nagyon hasznos, ha átfogó képet kívánunk kapni a régészet tudományáról, melynek az egyiptológiával együttműködve igen nagy szerepe van abban, hogy Egyiptomról ma tudjuk mindazt, amit tudunk.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

_____________

 

Részletes ismertetés

A múmia - avagy Ramszesz, a Kárhozott
Anne Rice
regény (kaland)

Úgy látszik az írónő egyetért velünk abban, hogy "Ramszesz él!"
Egy angol egyiptológus érdekes múmiára bukkan, amely felirataiban II. Ramszesznek vallja magát és ráadásul halhatatlannak. De akkor ki az, aki a Kairói Múzeumban II. Ramszesz múmiájaként fekszik? És ki az a fiatal, vitalitással teli férfi, aki az egyiptológus londoni házában vendégeskedik?
A könyv egyszerre krimi, románc és kalandregény, lapjain megelevenedik az uralkodó, aki népe számára valóban halhatatlan és természet-feletti lény volt. Ugyanakkor a legmélyebben emberi. Lebilincselő olvasmány!

Megjegyzés, vélemény:
Anne Rice fantáziája valóraváltotta egy régi álmomat: elhozta II. Ramszeszt a mi korunkba (a század elejének Angliájába), és megkérdezi tőle mindazt, amit én kérdeznék ha találkozhatnék vele. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A Nagy Piramis rejtélye
Szőke Miklós Árpád
kutatás

Az ókor legizgalmasabb kérdésében folyó nyomozás eredményeinek összefoglalása: vajon ki építette a gízai piramisokat???

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

_____________

 

A Nagy Piramis rejtélyének megfejtése
Peter Lemesurier
kutatás
Gold Book Kiadó, Debrecen, 199? - ISBN 963 9248 61 4

Főleg számmisztikai alapokon fejtegeti a szerző a Kheopsz-piramisba kódolt jövendöléseket, kristálytiszta logikával, gondosan felépítetten alkalmazva a numerológia szabályait. Egy érdekes elméletet húz a piramisra, és ez furcsa módon illeszkedik is rá. Sajnos a könyv erényei a számmisztikán túli területeken elenyésznek, és a szerző bizony kiténfereg más mezőkre is.

Megjegyzés, vélemény:
Figyelemre méltó munka, bár maga a számmisztika is erősen vitatható dolog. De amint kilép a szerző a jövendölések és numerológiai fejtegetések közül, önellentmondások és banális történelmi tévedések hatalmas tömege között tévelyeg. Ráadásul rettentő nehezen olvasható a könyv, nagyon nagy figyelmet követel. A Gold Book kiadót dicséri, hogy nagyon szép kiállítású kötettel rukkolt elő, és a fordítás, ami egyik kedvenc vesszőparipánk, egész igényesre sikerült. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A Nagy Ramszesz
Philipp Vandenberg
"régészeti életrajz"
K. u. K. Kiadó, Budapest, 2004? - ISBN 963 9384 63 1, ára: 2400 Ft

II. Ramszesz elő- és utóéletéről ír a népszerű szerző, a tőle megszokott színvonalon: nagyon olvasmányos, és törekszik arra, hogy hiteles is legyen. De mivel újságíró (is) volt, időnként bizony elkapja a zsurnaliszta szenzációéhség. Szerencsére nem viszi túlzásba, így inkább csak színt ad a munkájának, semmint zavaró lenne.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Nebet-het, a halottak úrnője
Leslie L. Lawrence
regény (kaland/krimi)

A napjainkban játszódó bűnügyi történet nem egyszerű krimi. A szálak az ókori Egyiptom mítoszaihoz és misztikumához vezetnek.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Nefertiti, Egyiptom napkirálynője
Joyce Tyldesley
kutatás
Gold Book, Debrecen, 2002 - ISBN 963 9437 01 8 - 1990 Ft

A szerző régész-orientalista, aki szabadúszóként vetette magát az egyiptológiába. Könyvében Nefertiti és Echnaton, valamint Nefertiti és a hatalom viszonyát vizsgálja, bevallottan nem csak a forrásokra és leletanyagokra szorítkozva. Vállaltan egyéni elképzelését műtárgyak, ábrázolások vizsgálatával alakította ki. A téma azért is érdekes, mert az Amarna-kor viharos időszaka számos, ellentmondásos értelmezéseket kiváltó emléke miatt a hivatalos berkekben is vita folyik arról, hogy Nefertiti mekkora és milyen hatalmat gyakorolhatott - volt-e társuralkodó, vagy éppen fáraó?

Megjegyzés, vélemény:
Már maga a könyv szép kiállítása is megéri, hogy közelebbről ismeretségbe kerüljön vele az ember. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Nefertiti szeme - Viharok a Níluson
Gerard Messadié

történelmi regény

Gold Book, Debrecen, 2005 - ISBN 963 425 0521 - 1999 Ft

Nefertiti hányatott sorsa és hatalmi harca Szemenkharé megjelenése és Echnaton halála után - ez a történet vázlata. Mindez körítve Nefertiti ártó szemével, amit a szerző szerint szándékosan távolítottak el a híres Nefertiti-szoborról. (Az elfogadott álláspont az, hogy sohasem volt ott, nem készült el.)

Megjegyzés, vélemény:
A szerző lendületből kijelenti, hogy elképzelhetetlen a Nefertiti = Szemenkharé azonosítás, és kétsége sincs arról, hogy a KV35-ben talált múmia Nefertiti múmiája. Nincs kérdésem. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Nofretete
Philipp Vandenberg
ismeretterjesztő regény
K. u. K. Kiadó, 2001

Vandenberg rajongói el vannak kényeztetve, mivel két műfajban is találkozhatnak kedvencükkel. Egyik a kalandregény, mely általában valamely ókori ereklyével kapcsolatos, a másik a regényes stílusban megírt ismeretterjesztő munka. Ez a műve, a legendás szépségű Nofretete királyné életének hiteles, régészeti valamint írásos forrásokkal alátámasztott életrajza az utóbbi kategóriába tartozik.

Megjegyzés, vélemény:
Amarna-rajongóknak kötelező!!! (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A Nyugat akáciája alatt - Ramszesz 5.
Christian Jacq
történelmi regény - ld Ramszesz-pentalógia

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

The Official Catalogue of the Egyptian Museum - Cairo
Philipp von Zabern
művészet - angol nyelven -

A múzeum gyűjteményének legnagyobb része megtalálható benne remek leírásokkal. Tartalmazza a múzeum térképét is valamint rövid összefoglalást a történeti, művészeti és vallási ismeretekről. Végén kislexikon.

Megjegyzés, vélemény:
Sajnos a múzeum boltján kívül még soha sehol nem láttam. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Részletes ismertetés

Ókor
negyedévente megjelenő periodika
Új Mandátum Kiadó, 2003

Ez az új folyóirat 2003 január 20-a körül jelent meg először. Mindenkinek nagyon ajánljuk figyelmébe! Beszerezni az EgyiptoMédia rovatunkban található ismertető végén felsorolt helyeken, azon kívül a a szerkesztőségtől vagy a kiadótól lehet. A szerkesztőség címe: 1117 Budapest XI. Szerémi sor 12/c, e-mail címe: ookor@freemail.hu
A kiadó címe: Új Mandátum Kiadó, 1145 Budapest XIV. Torontál u. 24. Telefon: +36 (1) 221-6145

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Ókori Civilizációk - Egyiptom
Alessandro Bongiovanni
ismeretterjesztő

GABO Kiadó, Budapest, 2003 - ISBN 963 9526 01 0, ára 5990 Ft

?

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az ókori Egyiptom Atlasza
John Baines - Jaromír Málek
összefoglaló történeti munka
Helikon Kiadó, 1992-2000 - ISBN 963 208 642 2 - ISSN 9239 166 x

Tömör és pontos összefoglalás. térképek, cartouche-ok és egy remek piramis-katalógus is van benne.

Megjegyzés, vélemény:
Nagyon aprólékos, forrásként is jól használható könyv. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az Ókori Egyiptom enciklopédiája
Gill Harvey, Struan Reid

ismeretterjesztő

Holló és Társa Kiadó, Budapest, 2003 - ISBN 963 684 086 5, ára 5500 Ft

?

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az Ókori Egyiptom felfedezésének krónikája
Nicholas Reeves
múvelődéstörténeti összefoglaló

Cartophilus Kiadó, Budapest, 2002 - ISBN 963-9303-58-8

Az egyiptológus szerző szépen illusztrált, nagy alakú könyvben ismertet meg bennünket a XIX. századi fosztogatásoktól kezdve a napjaink néha szenzációhajhász, máskor meg nyilvánosságot alig-alig kapó kutatásaiig az ókori Egyiptom után folyó nyomozással, és az emberekkel, akik ebben jól-rosszul részt vesznek. A bemutatott felfedezések és feltárások listája a szerző bevallása szerint sem lehet teljes, és Reeves még azt is felvállalja, hogy a saját érdeklődése és ízlése vezette a válogatásban. A szakember azonban tudja mihez nyúl, és mit mutat be, így az olvasó elégedett lehet.

Megjegyzés, vélemény:
Nagyon tisztességes könyv, őszintén és szépítés nélkül értékeli az egyiptológia híres és hírhedt alakjait. Alig egy-két helyen éreztem úgy, hogy a "szerintem" szó hiányzott egy-egy megállapítása elől. A könyv eredetije a Thames & Hudson gondozásában jelent meg, ez a kiadó jegyzi a The Complete...  sorozatot is, amely kiválóan használható, olvasmányos szakkönyvek gyűjteménye. Reeves ebből a sorozatból két kötetet is jegyez, a The Complete Tutankhamun címűt egyedüli szerzőként, a The Complete Valley of the Kings címűt Richard H. Wilkinsonnal közösen. Ez már önmagában is egyfajta garancia lehet. A magyar változat, hála a kiadónak, igazán korrekt és az eredetihez méltó munka, minden elismerést megérdemel!
(HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az ókori Egyiptom titkos története
Herbie Brennan
kutatás
Alexandra Kiadó, Pécs, 2000 - ISBN 963 367 891 9

Egyiptomi emlékek és anomáliák révén próbál a szerző a Kr. e. 48000-től 3000-ig tartó időszak magaskultúrájának titkos történetére, és egyáltalán létezésére bizonyítékot találni. Akár az ágy alatt is.

Megjegyzés, vélemény:
A 220. oldal környékén található a könyv leglényegesebb mondata: az ókori Egyiptom titkos történetéről az égadta világon semmit nem tudunk. A könyv tele van minden lehetséges fajta hibával, és ez az Alexandra Kiadó igénytelenségét mutatja, akik a legkisebb fáradságot sem vették, hogy a könyvet ellenőrizzék.
Összességében ez a könyv is inkább az
EZT NE kategóriába tartozik, azzal együtt, hogy egy-két ezoterikus megközelítés érdekes és helytálló benne. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az Ókori Egyiptom története
Gaston Maspero
történelem
Anno Kiadó 2000 - ISBN 963 9066 30 3
A Franklin Társulat és a Révai Testvérek kiadásának változatlan utánnyomása

Bemutatja, hogy mit tudtunk az ókori Egyiptomról a XIX. században. A XX. dinasztia végéig tartalmazza Egyiptom történetét, valamint átfogó képet ad a birodalom nemzetközi kapcsolatairól (Kháldea, Szíria, stb.)

Megjegyzés, vélemény:
Gyönyörű leírások! (ÉSzAH)
Gyönyörű metszetek! Sajnos a silány minőségű újrapapír miatt veszítenek szépségükből, de így is gyönyörűek! Viszont súlyos hibája a reprint kiadásnak, hogy az eredeti jegyzetek hiányoznak belőle - viszont a hivatkozások megmaradtak. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az Ókori Egyiptom története
Ian Shaw

összefoglaló történeti munka

Gold Book Kiadó 2004 - ISBN 963 425 022 X - 4980 Ft

"Az egyetlen kiadvány, mely egy kötetben foglalja össze élet és halál 700 000 évet átívelő történetét az ókori Egyiptomban. A könyvet az egyiptológia tudományának élvonalában dolgozó, úttörő munkájuk révén elismert régészek és nagyra becsült szakemberek írták. Több mint 150 gyönyörű képpel illusztrálva, melyek életre keltik ezt a lenyűgöző kort. (...)" (Idézet a Gold Book honlapján található ismertetőből)

Megjegyzés, vélemény:
Bár a könyv vitát kavart a Fórumunkon, azzal mindenki egyetért, hogy ez a könyv hiánypótló, és minden elkötelezett Egyiptom-rajongó polcán ott a helye. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Ókori hősök, ókori csaták
Kertész István

kultúrtörténet

Korona Kiadó, Budapest, 1999 - ISBN 963 9191 19 1 - 1850 Ft

A könyv remek összefoglalást nyújt az ókor leghíresebb csatáiról. Olyan nagy hadvezérek alakjával, stratégiájával ismerkedhetünk meg, mint Nagy Sándor, Miltiadész, Hannibál és Scipio Africanus, hogy csak párat említsünk a felsorolásból. Az olvasó emellett képet kaphat az egyes csaták részleteiről, a hadseregek felépítéséről, az egyes fegyvernemek előnyeiről és hátrányairól is, a képek pedig segítenek, hogy magunk elé képzelhessük, hogyan is nézett ki egy háromevezősoros gálya, egy hoplita harcos vagy egy római centurio.

Megjegyzés, vélemény:
Bár könyv csokorba gyűjti az ókor leghíresebb csatáit, nem mindenki találja meg közöttük a kedvencét. Miért van az, hogy az ókori csaták általában a görögöknél kezdődnek, mintha nem asszírok és egyiptomiak nem is lettek volna? Persze nem lehet minden egyes csatáról beszámolni - miért is nem? - de azért szerintem a kádesi (II. Ramszesz) vagy a lákisi (Szín-ahhé-eriba) csata már csak mutatóban is helyet kellett volna, hogy kapjon a leírások között, ha már az ókorról beszélünk, hiszen a klasszikus hadviselés nem keveset köszönhet a Közel-Kelet nagy múltú államainak (kezdjük ott, hogy ló ugyebár). A szerző ugyan utal rá, hogy a görög-római kor nagy háborús alakjaival egy következő kötetében foglalkozik (Antik harcmezőkön), de az ókori kelethadvezéreit teljesen kihagyja - bár maga is megjegyzi előszavában, hogy a korlátozott terjedelem miatt kényszerül válogatni.
Ami viszont ennél is jobban hiányolok az a több és részletesebb térkép, az index és egy rövid kislexikon. Ha ezek meglennének, akkor a könyv nem csak olvasmányos ismeretterjesztő irodalomként állná meg a helyét (mert egyébként nagyon kellemes és informatív olvasmány!), hanem az ókori csaták világában eligazodni kívánók számára kézikönyvként is. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Ókori keleti történeti chrestomatia
szerk: Harmatta János
forrás
Nemzeti Tankönyvkiadó Rt, Budapest, 1967 - 1999 - ISBN 963 19 0401 6, Össszkiadás: ISBN 963 18 7717 5

Eredeti óegyiptomi, mezopotámiai, hettita és föníciai szövegek magyar fordításban.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az Orion rejtély
Robert Bauval - Adrian Gilbert

kutatás
Alexandra Kiadó, Pécs, 1999 - ISBN 963 367 588 X

A Hancock-csoport tudósai az újra és újra visszatérő kérdésre keresik a választ: Ki építette a piramisokat és vajon mi célból? Érdekes új magyarázattal szolgálnak.
A könyv érdekessége, hogy függelékként megtalálhatóak benne a szerzők korábbi publikációi, cikkei.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Ozírisz arcai - egyiptomi életutak
John Ray

tanulmányok

Gold Book Kiadó, Debrecen, 2002  - ISBN 963 9437 38 7 (1980.-)

Az író az ókori Egyiptom néhány híres, királyi és nem királyi személyiségének életrajzát igyekszik megrajzolni e könyv lapjain. A lista meglehetősen illusztris: Imhotep, Hekanahte, Hatsepszut, Haemwaszet, Peteésze, stb., hogy csak egy párat említsek.

Megjegyzés, vélemény:
Bár még nem olvastam, a tartalomjegyzéket nézve külön öröm a számomra, hogy olyan alakok is feltűnnek a könyvben, akiknek neve általában elkerüli az érdeklődők figyelmét, pedig megérdemelnék azt. Ilyen például Hekanahte, kinek levelei igen fontos forrását képezik a középbirodalmi történelemnek, mégis méltatlanul kevés szó esik róla. (ÉSzAH)

Én már olvastam, és úgy igazán nem tudom, hogy mit is gondoljak róla. Ahogy közeledünk korban az időszámításunk kezdetéhez, úgy válik színvonalasabbá a könyv, tartalmasabbak és érdekesebbek lesznek a portrék, amelyek kirajzolódnak. Tökéletesen érzékelhető, hogy Ray elsősorban a ptolemaida időszakkal foglalkozott. Ezt be is vallja, senki nem vetheti a szemére. Azonban egyes korábbi időszakokról szólva egészen merész ötletekkel áll elő, sőt, időnként érthetetlen tévesztéseket produkál. Még abba a csapdába is készségesen besétál (pedig a szöveg szerint egyiptológus, és hát akkor igazán nem illene) hogy egyhelyütt összetéveszti II. és III. Ramszesz Haemwaszet nevű fiait - igaz, később korrigál. Ami nagy bánatom: abba a sorba is beáll, amelynek tagjai lelkesen igyekeznek kisebbíteni II. Ramszeszt, és nem látják meg, hogy a fáraó hencegése mögött nem csak egy ember gyarlósága áll. Összességében azonban egy nagyon jó, érdekes, és - ahol az író belelendül - határozottan szórakoztató témáról szól a könyv, úgyhogy kihagyni nagyon kár. És a kedvenc vesszőparipánkat ismét megemlítem: korrekt a fordítás!  (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Ozírisz országa
Paul Anderson

sci-fi kisregény (ugyanazon a címen antológia)
Antológia: Cherubion Kiadó, Debrecen, 1996 - ISBN 963 7841 72 5

Kisregény: valójában semmi köze az ókori Egyiptomhoz.

Megjegyzés, vélemény:
Elég jó kis történet, kóborlás a sivatagban az atomháború után, pánspermia-elmélet, biotonok (bio-robotok). Ami miatt megemlítem, az az, hogy érdekesen írja le mi maradna akkor, ha a Nagy Gát elpusztulna. Nem sok. Asszuán kész időzített bomba. (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Az ősi Egyiptom civilizációja
Paul Johnson
ismeretterjesztő

Európa, Budapest, 2003 - ISBN 963-07-7485-2, ára 4500 Ft

Egy újabb történelmi-kulturális összefoglaló szép képekkel, ezúttal kezelhetőbb méretben, viszont sajnos puha és igen sérülékeny fedéllel.

Megjegyzés, vélemény:
Ebből a műfajból még mindig Az ókori Egyiptom atlaszát vagy az Egyiptom - A fáraók világát ajánlom. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A paraszt panaszai
Dobrovits Aladár és | Kákosy László | fordítása
irodalom
Magyar Helikon Kiadó, Budapest, 1963

Az óegyiptomi epika hieroglif vagy hieratikus írásban fennmaradt alkotásait foglalja csokorba ez az irodalmi gyűjtemény. A művek töredékesen maradtak ránk, ezért a novellákat sok helyen kiegészítették, de a stílus hamisítatlanul óegyiptomi. A kötet végén Dobrovits Aladár irodalomtörténeti tanulmánya is helyet kapott.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Piramis - Túl a képzeleten: a gízai nagy piramis
Kevin Jackson, Jonathan Stamp
ismeretterjesztő
Alexandra Kiadó, Budapest, 2003 - ISBN 963 368 413 7, ára 4500 Ft

A Kheopsz piramis A-tól Z-ig. Minden, amit erről a csodás építményről tudunk - és még inkább, amit nem tudunk, gazdagon illusztrálva, remek rekonstrukciós rajzokkal, teljes kutatástörténettel. A könyv kitér a piramidológia, a piramissal kapcsolatos misztikus elképzelések témájára, a szélhámos piramiskutatókra is, de csak tájékoztat róluk, szerencsére egyik mellett sem foglal állást. Tárgyilagos, áttekinthető munka.

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A piramisok nagy könyve
Mark Lehner

összefoglaló régészeti munka

Alexandra Kiadó, Budapest, 2003 - ISBN 963 368 463 3, ára 7990 Ft

Minden, amit a piramisokról tudni lehet, összeszedve, rendszerezve, gazdagon illusztrálva, közérthető formában. (Ld. az angol kiadásról írt ismertetőnket is!)

Megjegyzés, vélemény:
Végre, végre! Megjelent magyarul! Alapmű! Aztán az első lelkesedés után jött a pofára esés, de durván ám, amikor kiderült, hogy a magyar kiadással bizony komoly gondok vannak: jó néhány helyesírási hiba, fordítási pontatlanságok, egyiptomi nevek és városnevek helytelen átírása, ráadásul nem is mindig ugyanúgy rontják el (Hawara helyett a Havara vagy a Hauara még elmegy, de a Haura már nem, főleg nem ezek váltakozása), a könyvben szereplő kutatók nevének elírása, nomoszok neve kisbetűvel, a Középbirodalom viszont hol naggyal, hol kicsivel, szóismétlések, magyartalanságok tömkelege, stb. De a legnagyobb baj az, hogy egy-egy szövegrészt egyszerűen nem fordítottak le és van, amelyikről lerí, hogy egyszerűen figyelmetlenségből átugrották (és ennek megfelelően nem is szerkesztették megfelelően – vastagítás, döntést, stb.). Szegény Mentuhotep vezírnek pedig a „Vizier” nem a keresztneve. Kár érte. Ez a mű megérdemelt volna egy kicsit több figyelmet. Aki teheti, inkább az eredeti, angol nyelvű verziót válassza. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Piramisok rejtett kincse
Zahi Hawass (Havassz)
Ismeretterjesztő
Alexandra, Pécs, 2003 - ISBN 963 368 533 8, ára 12990 Ft

Szép, nagy, képes album, sok információval olyan neves egyiptológusok tollából, mint Mark Lehner, Reneé Friedman (British Museum), Dieter Arnold, hogy csak a legismertebbeket említsem. A könyv szerkezete az Egyiptom - A fáraók világa szerkezetéhez hasonlít: az egyes témákat annak elismert szaktekintélyei foglalják össze. Emellett fő erőssége a gyönyörű, remek minőségű, kisebb poszterek méretével vetekedő képek.

Megjegyzés, vélemény:
Kissé meglepő, hogy a könyvet szerzőként dr. Hawass jegyzi, holott a cikkeknek talán ha a felét írta ő. Egyelőre csak felületesen tudtam megnézni, de ez alapján úgy látom, semmi újdonsággal nem szolgál a könyv, és ebben a műfajban még mindig jobb vétel az Egyiptom - A fáraók világa, ami még mindig kapható és még 990 forinttal olcsóbb is. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Pompeji utolsó napjai
Edward Bulwer-Lytton
történelmi regény
Európa Kiadó, Budapest, 1987 - ISBN 963 07 4333 7

Ki ne ismerné a virágzó dél-itáliai városka pusztulásának legendás történetét? A regény Pompei lakóinak mindennapi életén keresztül mutatja be, hogy miként sújtott le a Vezúv a településre, ugyanakkor hiteles régészeti források alapján bepillantást enged a város közigazgatási, kulturális, vallási életébe. Ez utóbbinak része volt egy egyiptomi istenség, Ízisz kultusza is. A cselekmény jelentős része e templom és annak főpapja körül bonyolódik. Az író tollán keresztül érdekes és igen életteli képet kapunk arról, hogy miként működött egy "idegen" kultusz a Római Birodalom területén, mit gondolt a "római polgár" Egyiptomról és lakóiról, valamint egy egyiptomi a rómaiakról és betekinthetünk az istennő "csodáinak" kulisszatitkaiba is.

Megjegyzés, vélemény:
A kép, amit a regény az egyiptomiakról, Íziszről és kultuszáról - pontosabban ennek római gyakorlatáról - valamint a helyi főpapról fest közel sem előnyös. Hogy valóban így működött-e Ízisz kultusza a Római Birodalom ege alatt, azt nem tudhatjuk, viszont az biztos, hogy igen nagy népszerűségnek örvendett nem csak a birodalom magterületén, de a provinciákban is (itt "Pannóniában" a szombathelyi Ízisz-szentély maradványai tanúskodnak erről). És az is tény, hogy Pompeiben is volt egy Ízisz-szentély, méghozzá igen frekventált helyen. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Részletes ismertetés

Ramszesz
Christian Jacq
történelmi regény
Európa Kiadó, Budapest, 1997-től - ISBN 963 07 5952 7
Kötet-adatok:
  
1. A fény fia                            - ISBN 963 07 6245 5
   2. Évmilliók temploma        - ISBN 963 07 6269 2
   3. A kadesi csata                  - ISBN 963 07 6261 9
   4. Abu Szimbel úrnője        - ISBN 963 07 6383 4
   5. A nyugat akáciája alatt    - ISBN 963 07 6422 9

Romantikus nagyregény II. Ramszesz uralkodásáról és koráról. Ramszesz életét kora-kamaszkorától haláláig követi végig, életének olyan nagy eseményein keresztül, mint a kádesi csata, a bibliai 10 csapás és az exodus, valamint a hettitákkal való békekötés és ennek falra vésése, mely a történelem első lejegyzett békeszerződése lett.

Megjegyzés, vélemény:
5 kötetes (irodalmilag elég sótlan) (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Ramszesz, Egyiptom legnagyobb fáraója
Joyce Tyldesley
ismeretterjesztő

Gold Book Kiadó, Debrecen, 2002 - ISBN 963 9437 28 X (1980 Ft)
 

A korábbi munkái alapján méltán népszerű írónő ezúttal II. Ramszeszt vetetette tolla alá. A mű igen alaposan tárja elénk a XIX. dinasztia harmadik uralkodójának élettörténetét és jellemrajzát. A szöveget alapos jegyzetek és kiegészítő irodalom teszi teljessé, ahogy azt már Joyce-tól megszoktuk.

Megjegyzés, vélemény:
Az írónő nem véletlenül köszöni meg a könyv elején Kenneth Kitchen professzor közreműködését. E művének kétség kívül a professzor "Pharaoh Triumphant - The Life and Times of Ramesses II" c. könyve szolgált alapjául. Ahhoz képest nem sok újat tud mondani, de vitathatatlan érdemeit ez nem kisebbíti, az olvasó egy közérthető, jól követhető, szakmai precizitással kidolgozott munkát kap a pénzéért. Külön kiemelném a szerző előszavát, mely az egyiptológiával most ismerkedők számára nyújt segítséget és tartalmaz egy remek tömör összefoglalást az egyiptológiai ismeretterjesztés sajnálatos és szégyenletes helyzetéről. A fordítás sajnos visszaesés a korábbi Tyldesley könyvekhez képest.  (ÉSzAH)

Nos, én korántsem vagyok ennyire elragadtatva ettől a könyvtől. Tény és való, hogy II. Ramszesz fennmaradt szövegei és műemlékei egy féktelenül hencegő, és magával mindenkinél elégedettebb, arrogáns uralkodó képét vetítik elénk. Csakhogy ennek az okai sokkal sokrétűbbek, mint amit Tyldesley felhoz, ugyanakkor sokkal kevésbé öncélúak, mint ahogy az a könyvből kiderül. Az biztos, hogy II. Ramszesz nem ment a szomszédba, ha dicséretre vágyott, de amikor már öncélúvá kezd válni a deheroizálás, azt nem történelemnek hívják.
Viszont a kiadással kapcsolatban egy nagyon pozitív tendenciára hívnám fel a figyelmet: a Gold Book Kiadó az utóbbi időben az egyiptomi neveket ellenőrzi, és - ha sikerül beazonosítani, mert hát az néha igen idegőrlő dolog - abban az alakban hozza, ahogy a magyar szakirodalomban (elsősorban Az ókori Egyiptom története és kultúrája c. Kákosy-könyvben) megszokott. Nem tudom, hogy lehet-e eléggé méltatni ezt a törekvést! (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

II. Ramszesz fiainak sírja
Kent R. Weeks
dokumentum
Gold Book Kiadó, Debrecen, 1999 - ISBN 963 9248 23 0

Sok vitára adott okot a Királyok Völgyének 5. számmal jelzett sírja. Nem egy újonnan felfedezett sírról van szó, hanem egy "elveszett" sírról (ahogy az író nevezi azokat a sírokat, melyeket ugyan már megtaláltak korábban, de soha nem tártak fel akkurátusan, és pontos helyük is egyre inkább feledésbe merül). Dr. Weeks feltárásainak köszönhető, hogy kiderült: sír Nagy Ramszesz fiainak nyughelye volt és a legnagyobb egyiptomi sír, melyet valaha feltártak. A könyv a feltárás jelenlegi stádiumáig kíséri végig az olvasót.

Megjegyzés, vélemény:
A fordítással nagyon elégedetlenek vagyunk, de a könyv vitathatatlan értéke, hogy bepillantást enged az olvasónak egy ásatás mindennapjaiba, örömeibe és nehézségeibe. (ÉSzAH)
Weeks professzor olyan megközelítéseket is tálal, amire kívülálló nem is gondolna. Különlegesség, hogy a könyv lezárása óta bekövetkezett fejleményeket nyomon lehet követni a sír honlapján is. ("Alighanem ez az egyetlen sír, amelyiknek saját honlapja van..." - ez a megállapításom már megdőlt. Más óegyitpomi sírnak is van már honlapja! Az ajánlott linkek között meg is található.) (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________


álarca - cselszövés és gyilkosság az ősi Egyiptomban
Paul Doherty
regény
Gold Book Kiadó, Debrecen, 2003 - ISBN 963 9437 61 1

II. Thotmesz halálának körülményeiről, Hatsepszut hatalomátvételéről szól ez a krimi, amelyben a rejtélyes gyilkosságok politikai intrikákkal és vallási eredetű ellentétekkel vannak fűszerezve.

Megjegyzés, vélemény:
Jaj! Nem túl fajsúlyos, de egyszeri olvasmánynak szórakoztató a történet, csak éppen... Szóval, nem nekünk készült. Azért Egyiptom a helyszín, mert az olyan egzotikus, a western meg már kimegy a divatból. Az még hagyján, hogy a főhős csirkét és fehér bort (sic!) lakomázik, de az már súlyos, hogy Maat templomában van magánszentélye, és bírói mivoltában Maat papja, aki Maatnak mutat be áldozatot. (Maat az a kivétel, akinek nincs külön temploma, és nem neki áldoztak, hanem őt mutatták fel áldozat gyanánt.) Mitanni seregei Tusrattával az élen a Delta vidékén garázdálkodnak, az egyiptomiak meg ki-be mászkálnak a Nagy Piramis labirintusában... A királyi palotában Széth-szentély áll, és (máshol) neki mutatnak be véres ember- és állatáldozatokat az amemet-ek, akik Ammit után kapták a nevüket, és kísértetiesen emlékeztetnek a haszasszinokra. Egyiptom fakó díszlet, a szereplők időnként kifejezetten európai gesztusokkal jelennek meg. A szerző állítólag történelmet tanít, egyébként meg iskolaigazgató. Az utószóban két "nagy egyiptológusra", Bauvel-re (sic!) és Hancockra hivatkozik. Az ég mégis a helyén marad...   (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

Ré Fiai
| Kákosy László |
összefoglaló történeti munka
Gondolat Kiadó, Budapest, 1979 - ISBN 963 280 736 7

A könyv a tudományos bevezetés és egyúttal összefoglalás igényével mutatja be az egyiptológia tudományát. Az egyiptológia-tanszék komplex tankönyve.

Megjegyzés, vélemény:
Új kiadása "Az ókori Egyiptom története és kultúrája" címen jelent meg. (ÉSzAH)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

 

A régészet regénye
C. W. Ceram
népszerűsítő ismeretterjesztő
Gondolat Kiadó, Budapest, 1965 (II. kiadás) - GO 317-f-6667

Nagyon színesen, élénken, magával ragadóan, és mégis a tényszerűség igényével meséli el a régészet kialakulását és nagy pillanatait. Egyiptommal foglalkozó részében az egyiptológia nagyjainak kiváló ábrázolásait külön figyelembe ajánlom!

Megjegyzés, vélemény:
Mivel elég régi könyv (első kiadása 1949-ben jelent meg), egyes dolgokban túlhaladott.   (HoremWeb)

Ugrás a lap tetejére | aljára | vissza az előző helyre

 

_____________

A - E | F - K | L - R | S - Z | Könyvajánló szerzők szerint | Ugrás a lap tetejére

Vissza a szerző szerinti listához Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére