Galéria - 7. oldal

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére

________

Obeliszk a vatikáni Szent Péter téren

A Szent Péter téren felállított egyiptomi obeliszk csak egyike a Rómában található, elrabolt és elcsúfított obeliszkeknek. Rómában tizenkettő, Isztambulban kilenc található belőlük, de jutott Londonba és a párizsi Concorde térre is.
(c) fotó: 1996 HoremWeb

Oroszlánfigura

Ez a predinasztikus korból származó kis oroszlánfigura valószínűleg valamilyen táblásjáték egyik bábja lehetett. A kor ízlésére jellemző a konglomerátum (több, különböző anyagú alkotóból összeálló kő) színeinek dekoratív kihasználása.
(c) Szépművészeti Múzeum, Budapest
(c) fotó: 2001 HoremWeb

Ozirion - a "halott" isten élő temploma Úgy tartom, hogy őrületes szerencsében volt részem, hogy teljesen egyedül mehettem le az abydoszi Ozirion vízben álló oszlopcsarnokába. A hely időtlen hangulata zavartalanul hathatott rám, és egy, eredetileg a Luxor Templomból származó idézetet juttatott eszembe: "íme, eljöttem templomodba, megpihenek ősvízében". A hely tökéletesen méltó a meggyilkolt, és az Alvilágban trónra került Ozírisz nagyságához.
Nem győzök hálát adni annak az őrnek és rendőrnek, akik - egyiptomi szokással ellentétben - hagytak egyedül maradni, sőt, még baksist sem fogadtak el. Pedig ezért a tettükért igazán örömmel adtam volna!
(c) 2004 HoremWeb
Ozírisz

Egyiptom egyik legkedveltebb istenének termékenységi aspektusát a zöld testszín is kihangsúlyozza. Ez a szép falfestmény Nofertari Merenmut királynénak, II. Ramszesz Nagy Királyi Hitvesének sírjában található.

Ozírisz bronzszobra

A XXI. dinasztia bronz szobrocskáiból szép válogatás található a Szépművészeti Múzeumban. Ezek közül a kis méretű szobrocskák közül ezen a képen Ozíriszé látható. Jól megfigyelhető a Holtak Urának szokásos kelléktára: korbács és jogar, mint uralkodói jelképek, Felső-Egyiptom fehér koronájára emlékeztető, két tollal díszített királyi korona - ezek emlékeztetnek arra, hogy egyes teológiai irányzatok szerint Ozírisz Egyiptom első fáraója volt. Kéztartása jelzi, hogy múmiáról van szó, a holtak és az alvilág királyáról.
(c) Szépművészeti Múzeum, Budapest
(c) fotó: 2001 HoremWeb

Pelikán

Egy igazi ritkaság: egy óbirodalmi sír domborművén pelikán látható. Látszólag háziállatként tartották, de erre nincs megbízható forrásunk, mint ahogy e példán sem egyértelmű a helyzet - lehet, hogy a mögötte álló ember vadász.

I. Pepi fáraó

Különlegessége ennek a szobornak, hogy bronzból van. Ez az Óbirodalom idején nem volt gyakori szobor-alapanyag.
(c) Egyptian Museum, Cairo

II. Pepi piramisának romjai

Ennyi maradt II. Pepi, az Óbirodalom utolsó nagy uralkodója piramisából. A VI. dinasztiára jellemző módon elég rossz minőségű, felületesen megmunkált kőből építették, később talán még kőfejtőnek is használták, ami elég általános piramis-sors.  A 96 évig uralkodó fáraó síremléke egyike az egyforma méretre épített óbirodalmi piramisoknak.
(c) Luca Rossi & White Star s.r.l.

Perspektivikus rövidülés
Sznofru egy domborművén

Sznofru Tört Piramisának feljáróját díszítette valamikor ez a relief, amelynek érdekessége, hogy távlati rövidülésben ábrázolja az arcokat.

Piramis-komplexum rekonstrukciója magyarázatokkal, felszíni és madártávlati látványtervként, illetve 3D modellen.

Ezen a 3D modellen a VI. dinasztiára jellemző piramis-komplexum látható. Az arányok és az elrendezés leginkább I. Pepi piramisának felelnek meg. Eltérés csupán annyi, hogy I. Pepi halotti temploma nagyjából kétszer akkora, mint a rekonstrukción. A nem látható északi részen van a piramis bejárata, amit a VI. dinasztia idején gyakran kis kápolna vagy pavillon jelzett.
A 3D modell megtekintéséhez Virtual Reality plugin szükséges.
(c) 2001 Rekonstrukció és 3D modellezés: HoremWeb

I. Pszuszennész fáraó
arany belső koporsófedele

1939-ben Tanisz romjain találta Pierre Montet Pszuszennész sírját. Az érintetlen sírban Tutankhamon kincseihez hasonlítható gazdagságú leletanyag került elő. A fáraó külső koporsója ezüst, a belső arany - ez utóbbi látható itt.
(c) Egyptian Museum, Cairo

Ptah

Ptah a kézművesek istene, aki szavával teremtette a világot, Memphisz főistene. Ezen a képen II. Ramszesz első felesége, Nofertari Merenmut királyné mutat be áldozatot "a falától délre levő" istennek.

Ptah két bronz szobrocskája: 1 | 2

Ez a két kis Ptah-szobor is a XXI. dinasztia idejéről való. Nem tévesztendő össze a filmeseknek adományozott Akadémiai Díjhoz járó Oscar-szobrocskával! :o)
A második számú képen látható szobor érdekessége, hogy a szokásos hármas jogar helyett csak az uasz-jogart tartja a kezében.
(c) Szépművészeti Múzeum, Budapest
(c) fotó: 2001 HoremWeb

Puntból származó facsemeték szállítása

Hatsepszut halotti templomának Punt-kápolnájában látható a punti expedícióról szóló "beszámoló". Az expedíció egyik legfantasztikusabb eredménye az volt, hogy sikerült élő mirhafa- és egyéb csemetéket Thébába szállítaniuk. Ezekkel a halotti templom köré varázsoltak gondosan öntözött parkot. Az ilyen csemeték szállításának feladata egészen a közelmúltig súlyos kudarccal fenyegető feladat volt.
(c) Luca Rossi, (c) White Star s.r.l.

Ramósze sírjának részlete

Az Amarna-kor egyik legszebb síremléke Ramósze vezír és repat hatia szokatlanul nagy méretű sírja Théba nyugati partján. A befejezetlen sír oszlopos csarnokának keleti falán lévő domborművek különlegessége, hogy nincsenek festve, csak a szemek fekete vonalai. Nem tudni, hogy ez szándékosan ilyen-e, vagy félbe maradt a készítésük. Ramósze később Amarnában építtetett új sírt magának.
(c) 2004 ÉSzAH

II. Ramszesz, az "Ifjú Memnón"

II. Ramszesz fáraó gyönyörű szobra, amely sugallja magából az uralkodó istenkirály mivoltát. A "ramszeszi mosoly" uralja az arcot. A  két és fél méternél magasabb, hét tonnás szobrot Belzoni szállította Londonba a Ramesszeumból, másik fele még eredeti helyén van.
(c) British Museum, London

II. Ramszesz egyik abu szimbeli kolosszusa - szemből és féloldalról
 

A két kép ugyanarról a szoborról készült, és nagyszerűen látható rajtuk az abu szimbeli kolosszusok egy különleges tulajdonsága: meglehetősen tág határokon belül mindig a szemlélőre néznek. Arról, hogy ezt hogyan érhették el, részletesen szóltunk A ramszeszi tekintet, avagy mire jók egy fáraó fülei című témánkban.

II. Ramszesz és a Ramesszeum

A memphiszi fekvő Ramszesz, és a Ramesszeum gyönyörű ritmusú oszlopcsarnoka látható ezen a háttérképnek szánt montázson.
(c) fotó: 2000 ÉSzAH
(c) montázs: 2002 HoremWeb

II. Ramszesz szobra -
első, második, harmadik, negyedik és ötödik kép

Ez az öt kép a Luxor Templom egyik legszebb Ramszesz- szobráról készült, melyen a nevezetes "ramszeszi mosoly" egyik legszebb példája látható. Ez a fajta misztikus mosoly nagyon kevés műalkotáson figyelhető meg, bár sok korban törekedtek ábrázolására. A Szfinxtől a Mona Lisáig a legjelentősebb művészeti teljesítmények hordoznak hasonlóan nehezen meghatározható, mégis rengeteget sejtető kifejezést.
(Egy tiszteletlen gondolat, a legnagyobb tisztelet hangján: aki így tudott mosolyogni, csoda, hogy 167 gyermeket vallhatott magáénak? - HoremWeb)
A negyedik és ötödik képhez: fotó: 2000 ÉSzAH

II. Ramszesz kartusa

II. (Nagy) Ramszesz uralkodói neveinek kartusa a karnaki templom Nagy Hiposztül Csarnokának egyik oszlopán. A csarnokot II. Ramszesz (XIX. dinasztia) építtette a Kr.e. XIII. században. Ez a kép is közös kedvenceink egyike.
(c) fotó: 1999 ÉSzAH

II. Ramszesz és népe

Érdemes megfigyelni, hogy milyen viszonyt mutat az ábrázolás az istenkirály és népe között. II. Ramszesz az uralkodó (vagyis saját maga) istenítésében is király volt! :o)

II. Ramszesz luxori kolosszusa

ÉSzAH kedvence, II. Ramszesz luxori kolosszusa ezúttal HoremWeb ügyeskedése folytán egy kis misztikus hangulatot csalogat a gépedre, ha beállítod háttérképnek.
(c) fotó: 2000 ÉSzAH
(c) montázs: 2002 HoremWeb

II. Ramszesz luxori kolosszusa éjszaka

II. Ramszesz luxori ülő kolosszusa itt éjszakai díszkivilágításban látható.
(c) 2004 HoremWeb

III. Ramszesz vadászjelenete a Medinet Habu-i temploma pylonján

Medinet Habu impozáns templomának pylonján a déli szárny belső felén található ez a nagyszerű dombormű. Kompozíciója a másik pylonon található jelenetet követi, amely a tengeri népek legyőzését ábrázolja - pontosan lemásolva II. Ramszesz kádesi csatáját ábrázoló domborművét, mely a Ramesszeumot ékesíti. Ennek a vadászjelenetnek külön érdekessége, hogy a hagyományos síkábrázolási szabályok mellett nyomokban megjelenik a perspektivikus ábrázolás is. Ez nem új keletű, már a III. dinasztia alatt is feltűnik, de a szigorú szabályok általában nem tették lehetővé az alkalmazását.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

Ré bárkája I. Széthi sírjából

Ré az újbirodalmi sírokban hagyományosan kos-alakban látható, mint teremtő istenség. A bárka naoszt formázó kabinját a mehen-kígyó oltalmazza. Érdekes, hogy a kígyók megjelennek oltalmazóként is, mint az Ureusz, vagy a mehen, de lehetnek gonosz erők is, mint az Apóphisz. (Külön feladat eldönteni, hogy Meret-szeger melyik kategóriába tartozik.) :o)

A "Reegah-piramis"

A "Reegah-piramis" valójában az abu-gurábi, Neuszerré-féle naptemplom benben-köve. A rom valóban hasonlít egy piramis romjaira, így nem meglepő, hogy a XIX. század végén ezt a nevet ragasztották rá.
(c) Luca Rossi &White Star s.r.l.

Réneferef fáraó

Az V. dinasztia királyaként az Óbirodalom leszálló ágát képviseli. Ez a szobrán is látszik, stílusa már jelentősen eltér a IV. dinasztia nagy királyportréitól.
(c) Egyptian Museum, Cairo

Régi, eltemetett utak a Sárga-sivatagban

A Sárga-sivatag homokja folyamatosan vándorolva azonnal visszaveszi, ami az övé. A keveset használt utak hamarosan a homok foglyai lesznek, és néhány év alatt eltűnnek. Újabb és újabb utak építésével próbálják fenntartani a közlekedést, ezidáig sikeresen. A homok egyébként nemcsak az utakat, de településeket, oázisokat, ültetvényeket is veszélyeztet, és az elektromos távvezetékek és távíró póznák se menekülhetnek előle.
(c) fotó: 1999 ÉSzAH és HoremWeb

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére