Galéria - 5. oldal

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére

________

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Harrison Ford a legendás Indiana Jones szerepében, amint az eltűnt frigyláda után kutat.

Isteni csoportkép

Ízisz, Nephtysz, Ozírisz, Hórusz és Thot egy ptolemaida reliefen.

Iszet kisasszony koporsója

Szennedzsem sírjában talált koporsó, Szennedzsem egyik családtagját ábrázolja. Gyönyörű ünneplő ruhában, virággal kezében várja ka-lelke visszatértét - bizonyára hiába, mert kiragadták sírjából, elhurcolták koporsójából.
(c) Egyptian Museum, Cairo

Jellegzetesen tagolt sivatagi táj

Ez a kép valahol a Vörös-sivatagban készült, még mielőtt a Dakhla oázisba értünk volna. De nagyon jellemző a kavics-sivatagokra, hogy ilyen erősen tagolt. A felszínt itt szinte kizárólag a szél és a hőingás alakítja. A nedvesség jóformán kimerül egy kis hajnali párában.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

Kádesi csata ábrázolása a Ramesszeum falán

II. Ramszesz legnagyobb ütközetét számos helyen megörökítette, többek között a Ramesszeum falán is. Sajnos a dombormű nagyon rosszul fotózható, így itt csak egy rajz-másolatot tudunk róla bemutatni.

Kairói látkép

Ami Athénnek az Akropolisz, Budapestnek a Citadella, az Kairónak a Citadella és a Mohamed Ali mecset, vagy más néven Alabástrom Mecset. A mecset mellől, a citadelláról készült ez a kép. Jól mutatja Kairó számtalan arcát, és külön értéke, hogy a város túlsó feléről is látszanak a gízai piramisok - legalábbis kettő.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

Kalabsha temploma

Római kori, áttelepített templom Kalabsha szigetén, az Asszuáni Nagy Gát szomszédságában. Augustus császár építtette és Mandulisz núbiai isten kultuszának lett szentelve. Érdekessége, hogy a falain máig megfejtetlen ún. meroit írással vannak feliratok felvésve.
(c) fotó: 2000 ÉSzAH

Karaffa (vizeskorsó) I. Pszuszennész kartusával

Pierre Montet Taniszban talált rá I. Pszuszennész sírjára. Ebből a leletből származik ez a domborítással készült aranyedény is, amely I. Pszuszennész kartusát viseli a hasán. Minden bizonnyal szertartási edény lehetett.

A karnaki Nagy Hiposztül Csarnok

Ezen a felvételen a karnaki Amon-templom Nagy Hiposztül Csarnokának méltóságteljes nyugalma is jól érvényesül. Az épület harmóniája egyszerűen lenyűgöző!
(c) fotó: 1999 HoremWeb

Kemet logo

Kemet a "fekete" termékeny föld, így Egyiptom az óegyiptomi nyelvben. Ezen a néven létezik egy negyedévente megjelenő egyiptológiai magazin is, és innen kapta a mi honlapunk is a nevét. Ez a grafika eredetileg ÉSzAH tervezett, szakmaibb témájú honlapjához készült, amely végül nem valósult meg - itt viszont nagyszerű helye van!
Grafika: 1999 HoremWeb

Kephrén

Kephrén fáraó szobráról készült olajfestmény, amely nagyszerűen mutatja a fáraó vonásait, és egyben az Óbirodalom szobrászatának nagyszerűségét.
(c) Cene gál István

Kephrén diorit szobra
és ugyanaz, csak szemből

Kephrén diorit szobrát, mely az oltalmazó Hórusszal ábrázolja, Mariette találta meg a piramishoz tartozó Völgytemplomban. Eredetileg 24 ilyen szobor állt a Völgytemplom fő csarnokában. (IV. dinasztia, Kr. e. XXV. sz.)
(c) Egyptian Museum, Cairo

Kephrén piramisa a Völgytemplomból

Kephrén piramisa a piramishoz tartozó Völgytemplomból nézve. A templomtól hosszú, kb. ötszáz méteres, nyílegyenes út vezet a piramishoz, épp az itt látható vonalban. A Völgytemplomban találták meg Kephrén híres diorit-szobrát. A Völgytemplom a Kr.e. XXV. században épült, Kephrén megbízásából (IV. dinasztia).
(c) fotó: 1999 ÉSzAH

Kephrén piramisa Mükerinosz halotti temploma felől és Kheopsz piramisának tetejéről

Kephrén piramisa sokak szerint a legszebb gízai piramis, arányai, a csúcsnál fennmaradt burkolata révén elegánsabb, mint a Nagy Piramis. Az első képen a sötét folt az oldalán egy felhő átvonuló árnyéka. A második képen a piramishoz tartozó hatalmas halotti templom is jól látható.
Első fotó: (c) 1999 HoremWeb, második fotó: (c) White Star s.r.l.

Kephrén halotti templomának öt fülkéje

A halotti templomok később alapvető elemévé vált öt szoborfülke, és a mögöttük lévő öt tárolófülke Kephrén halotti templomában
(c) fotó: 2004 HoremWeb

Kephrén halotti temploma madártávlatból

A hatalmas halotti templom és a feljáróút ezen a képen igazán jól érvényesül. A kép felső részénél a völgytemplom és a szfinx temploma is jól kivehető.
(c) White Star s.r.l.

Kephrén halotti temploma madártávlatból

A hatalmas halotti templom és a feljáróút ezen a képen igazán jól érvényesül. A kép felső részénél a völgytemplom és a szfinx temploma is jól kivehető.
(c) White Star s.r.l.

Kephrén halotti temploma udvarának
- maradványai
és
- számítógépes rekonstrukciója
A halotti templom udvara hajdan alabástrommal burkolt tér volt, amit vörös gránit oszlopok szegélyeztek, amelyek előtt előrelépő királyszobrok álltak - és ezt a látványt koronázta meg a fehér mészkővel burkolt piramis. Ma az udvar maradványai alig árulnak el valamit a hajdani nagyságból - még annak is nehéz a dolga, aki tudja, hogy mit keressen.
A vázlatos rekonstrukció az udvart kb. napkelte után egy-másfél órával mutatja. A látványhoz a szobrokat még hozzá kéne képzelni...
Fotó: (c) 2006 HoremWeb
Kephrén völgytemploma:
- A T-alakú terem "főhajója"
- A T-alakú terem ablakai
Khafré halotti templomának csodálatos harmóniát és nyugalmat árasztó része a T-alakú terem, ahol az alabástrom padló, egyetlen tömbből faragott vörös gránit oszlopok, a szűk világítóablakokon beszűrődő sejtelmes fény misztikus közegében huszonnégy diorit királyszobor állt - ezek egyike látható itt.
Mindkét fotó: (c) 2006 HoremWeb
A Két Úrnő

Alsó- és Felső-Egyiptom patrónusai, a Két Úrnő egy újbirodalmi feliraton.
(c) fotó: 2000 ÉSzAH

A Két Úrnő Tutankhamon arany halotti maszkján

Tutankhamon színarany halotti maszkján is a Két Úrnő fogja össze a nemesz-kendőt ureusz helyett.
Montázs: 2000 HoremWeb

Kheopsz mellékpiramisa

A Nagy Piramis mellékpiramisát csak 1980-as évek végén tárták fel - nem kis meglepetésre, ugyanis a helyét már többen, alaposan végigkutatták. A mellékpiramis valószínűleg kultikus célokat szolgált, egyes feltételezések szerint a heb szed eseményeinél volt szerepe.
(c) White Star s.r.l.

Kheopsz piramisa

Íme, az ókori világ egyetlen fennmaradt csodája, a gízai Nagy Piramis. Számtalanszor próbálták elpusztítani, turai mészkő burkolatát lefejtették, bejáratot vágtak bele, de kitartott, és megőrizte fenségét. Vajon meddig lesz erre esélye?

Kheopsz piramisa a királynői piramisok közül Khufu Fényhegye Henutszen és Merititesz királynői piramisai közül nézve.
Fotó: (c) 2006 HoremWeb
Kheopsz piramisa napkoronával Egy különleges látvány: a nap éppen a Nagy Piramis csúcsánál ragyog, a piramisból csak a sziluettje látszik - Ré felragyogott Khufu Fényhegyén.
Fotó: (c) 2006 HoremWeb
Khepera a halotti bárkán

Ezen a feltehetőleg XIX. dinasztia-kori hivatalnoksírból származó falfestményen Khepera Ízisz, Thot és egy másik isten társaságában kíséri az elhunytat alvilági utazásán.

Khepera egy melldíszen

Undebaudet tábornok, I. Pszuszennész hadvezére sírjában találták ezt a naoszt formázó, szimbólumokkal gazdagon díszített melldíszt. Központi alakja a szkarabeusz-alakú Khepera, amely a fáraó kartusát az égbe (mennybe) emeli.

Khepera egy szív alakú melldíszen

Tutankhamon melldíszén Khepera a napkorongot tartja magasba. Egyúttal a fáraó koronázási nevét is ki lehet olvasni: Nebkheperuré.

Khnum és II. Ramszesz

Khnum isten és II. Ramszesz ábrázolása Khnum Beit el-Wali-i templomából.
(c) fotó: 2000 ÉSzAH

Khufa (Iufaa) hatalmas szarkofágjának fedele

A Kr. e. V. században élt főrangú tisztviselő sírját Michael Balík és Ladislav Bareš 1998-ban találta meg Abuszirben. A feltárásról a National Geographic Az abusziri sír titka című dokumentumfilmje számolt be.
(c) 1998 National Geographic

Khufa kanopusz-edényei

Khufa sírjából számos érdekes lelet került elő, például Khufa saját portréjával ékített kanopusz-edényei.
(c) 1998 National Geographic

Kirlián-fotográfia egy megcsonkított levélről

Ez a kép a Maat, nefer, hotep című témánk illusztrációjaként készült. Nagyfeszültségű térben az aurán képződő koronakisülések így kirajzolják a levél már nem létező, megcsonkított részét is. (A fotót erőteljesen retusálnom kellett, mert a bal felső részen látható "szemét" nehezen kivehetővé tette a csonkított részt.)
(c) Kisfaludy György

Kis piramis el-Kúla mellett

Az el-kúlai piramis mérete és helye miatt is szokatlan. Luxortól délre található, holott kevés felső-egyiptomi piramisról tudunk. Mérete miatt is valószínű, hogy nem királyi piramis. Csak valószínűsíthető, hogy a III. dinasztia idején épült.
(c) Luca Rossi, White Star s.r.l.

Kleopátra a filmekben: 1917
- Kleopátra
- Kleopátra portréja

Kleopátra 1917-ben. A főszerepet játszó Theda Bara korának ünnepelt színésznője volt. Bár több, mint 30 filmet forgatott, szinte semmi nem maradt meg belőlük.

Kleopátra a filmekben: 1934
- Kleopátra
- Kleopátra portréja

Kleopátra 1934-ben, és  Claudette Colbert, az 1934. év Kleója.

Kleopátra a filmekben: 1946
- Kleopátra

ÉSzAH kedvenc Kleója, Vivien Leigh, 1946-ban.

Kleopátra a filmekben: 1963
- Kleopátra, az uralkodó
- Kleopátra, a csábító
- Alexandria látképe a filmből

A leghíresebb Cleo, az isteni Liz Taylor, az 1963-as klasszikusban.

Kleopátra a filmekben: 1999
- Kleopátra hajója
- Kleopátra, az uralkodó
- Kleopátra, a fáraó
- Kleopátra, a szerető
- Templomhomlokzat
- Alexandria látképe a tengerről

A XX. század utolsó Kleopátra filmje - napjaink Kleója Leonor Valerában testesül meg.

VII. Kleopátra Philopatór

A híres/hírhedt Kleopátra egy görög-római korból származó Hathor-oszlopfőn.

Kom Ombo ma

David Roberts litográfiájával érdemes összehasonlítani ezt a képet. Egyrészt kitűnik belőle a művész hallatlan pontossága és kiváló rajztudása, másrészt az akkori és a mai állapot összevetése is érdekes.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

A Ligur-tenger San Fruttoso-nál (Olaszország) Genovától nem messze van a festői Portofino, onnan egy órácskányi hajóútra, egy eldugott öbölben áll San Fruttoso monostora - a kép az öböl bejáratától készült. A felhők között átszűrődő napfény különös, misztikus hatása is az isteni jelenlét egyik megtestesítője - és ez is a piramisok előképe lehet.
Fotó: (c) 2000 HoremWeb
A Luxor Templom bejárata az első pylonnal A Luxor Templom első pylonja a Szfinxek Útja felől, II. Ramszesz obeliszkjével és két ülő kolosszusával
(c) fotó: 2006 HoremWeb
A Luxor Templom a szentély felől, esti kivilágításban

A Luxor Templom este is látogatható, amikor már kellemesen enyhe az idő. Az, hogy a pylon "belóg" az oszlopsorok vonalába, mutatja, hogy a templom tengelye szokatlan módon megtörik. A második pylonnál van egy jelentősebb törése, és két kisebb a pronaosz és a szentély előtt. A templomot II. (Nagy) Ramszesz (XIX. dinasztia) építtette, a Kr.e. XIII. században.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

A Luxor Templom thutmoszida bárkaszentélye a ramesszida udvaron Az első udvaron álló, háromrészes bárkaszentély Hatsepszut vagy III. Thotmesz uralkodása idején épült. Egyes elképzelések szerint ennek megóvása érdekében törték meg a templom tengelyét (ami nem vallana az udvart építtető II. Ramszeszre).
(c) fotó: 2004 HoremWeb
A Luxor Templom perisztül-csarnoka esti kivilágításban

A Luxor Templom perisztül-csarnokát különböző időkből származó fáraó-szobrok díszítik, közöttük az építtető II. Ramszesz szobrai is. (Onnan is lehet tudni, hogy különböző időkből származnak a szobrok, hogy eltérő magasságúak.) Kr.e. XIII. század (XIX. dinasztia).
(c) fotó: 1999 HoremWeb

A Luxor Templom ramesszida udvara A ramesszida udvar délkeleti része II. Ramszesz kolosszusaival
(c) fotó: 2006 HoremWeb

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére