Galéria - 3. oldal

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére

________

Echnaton fáraó
(háttérkép-változatban)

Az eretnek-fáraó szobra különleges megvilágításával még jobban kihangsúlyozza az uralkodó nem mindennapi voltát. A "Szent Őrült" vallási reformja kis híján derékba törte az Újbirodalom fejlődését, és Egyiptom puszta létét is veszélyeztette.
(c) Egyptian Museum, Cairo

Az edfui Hórusz Templom hiposztül-csarnokának mennyezete

Az edfui Hórusz-templom a másik szépen fennmaradt példája a ptolemaidák "propaganda-építkezéseinek". A lényege ezeknek az volt, hogy a görög származású uralkodók az egyiptomi vallás elfogadása révén népszerűséget nyerjenek - hiszen az egyiptomiak büszkeségét és görögök iránti ellenszenvét Sztrabón is megemlítette. Érdekesség, a ptolemaidákra jellemző stílus jegyeként is, hogy az oszlopfőket hogyan díszítették. Amúgy a ptolemaida építészet talán a legkönnyebben azonosítható az Egyiptomban fellelhető stílusok közül, ugyanis a többi stílusnál a hagyományok megkívánta szigorú rend miatt kisebbek a különbségek.
(c) fotó: 1999 ÉSzAH

Egyfontos bankjegy

Az itt látható bankjegy érdekessége, hogy még szép új, és tiszta. Ez a címlet fantasztikusan leromlott állapotban szokott a turista kezébe kerülni, mivel az egyik legtöbbet vándorló pénz. Nem árthat tudni, hogy az egyiptomi bankjegyek előoldala arabul, a hátoldala angolul tartalmazza a fontos információkat, például a képviselt értéket.
Fotógrafika: 1999 HoremWeb

Egyiptom színei:
- "aranyhíd" a Nílus felett
- "borral terhes az ég"
- dum-pálmák a parton
- hazatérők a Nílus partján
- majdnem-ókori tájkép
- "Nagy Zöld"
- zöldek nagygyűlése (színeké!)

Egyiptom színeit bemutató sorozatunk alighanem magáért beszél. Egyes képek erős szélben, hajóról készültek, ami főleg a "hazatérők"-nél látszik meg a kép minőségén - sajnos kissé bemozdult a kép, de a színvilága miatt kár lett volna kihagyni.
"Majdnem-ókori tájkép": White Star s.r.l.,
"Nagy Zöld": 1999 HoremWeb
Összes többi kép: 1995 HoremWeb

Egyiptom tornyai

Útban Wadi el-Natrun felé készült ez a kép, és a vakvéletlen műve. A rossz minőségű úton pattogó és rázkódó autóbusz ablakán át próbáltam lefényképezni a két karcsú minaretet, és egyszer csak ez lett belőle. Az előtérben látható két oszlop egy befejezetlen épület vasbeton szerkezetének kiálló része, és, mint ilyen, a minaretekkel ezek a mai Egyiptom legmeghatározóbb tornyai. Nagyon sok épület befejezetlenül marad, és a tetőn ilyen vasbeton oszlopok jelzik a hatóságoknak, hogy mivel nincs kész a ház, nem kell még adót fizetni utána. Az oszlopok tetején betonvasak állnak ki.
(c) fotó: 2004 HoremWeb

Az egyiptomi (Michael Curtiz, 1954)
Négy jelenet a filmből: 1 | 2 | 3 | 4

Kertész Mihály kivándorolt Amerikába, és ott forgatta, immár Michael Curtiz néven, Az egyiptomi című filmjét, amely a Szinuhe történetet dolgozza fel. A nagyszabású film egyike azoknak a kosztümös filmeknek, amellyel a tévének próbáltak konkurenciát állítani a filmgyártók.

Elárasztott templom pylonja a Nasszer-tóban

Vízbe fojtott múlt... A két asszuáni gát számos templom és más épület végleges pusztulását jelentette. A képen már csak a legmagasabb pylon látható az elöntött ed-dakkai templomból. Az épületet esz-Szebuába helyezték át.
Archív felvétel

Elefántláb-sziklák a Feiran-oázis közelében, a Sínai-félszigeten

A szép, sárgás színű, szél koptatta sziklák az alakjuk miatt kapták ezt az elnevezést. Érdekes színfoltjai a Sínai-félsziget amúgy is látványos, helyenként kifejezetten drámai panorámájának.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

Az el-Qorn közelről és a Királyok Völgyéből

Az el-Qorn (A Szarv) a thébai nekropolisz természetes piramisaként uralja a thébai nyugati partot.
(c) fotó: 1995 HoremWeb / (c) fotó: 2000 ÉSzAH

Az el-Qorn oldala: Ta Szeger, a Csend Birodalma

Meret-szeger birodalma, a csend sziklái a thébai hegyekben. Az el-Qorn oldalában készült ez a fénykép, egy nyaktörő leereszkedés alkalmából, aminek ÉSzAH és útitársai két barlangász ismerős (és bizonyára a Hegy Úrnője) segítségével vágtak neki. (Jól láthatóak a vízerózió nyomai, melyekért a nagyon ritka de annál hevesebb esőzések a felelősek.)
(c) fotó: 2000 ÉSzAH

ÉSzAH

ÉSzAH szerényen árnyékba húzódva Medinet Habuban, III. Ramszesz templománál. A turbán friss szerzemény, közvetlenül a saláta után - de erről az Útilapuban is olvashatsz... :o)
(c) fotó: 1999 ÉSzAH és HoremWeb

Exodus - Képek az Egyiptom Hercege c. filmből

- a királyi család
- kemény munka
- mementó

Az Egyiptom Hercege című film is azt az időszakot idézi fel csodálatosan szép képi világgal, amikor Mózes kivezette népét Egyiptomból. A film alkotói a datálási vitában az I. Széthi - II. Ramszesz verzió mellett tették le voksukat.
A fair hozzáállású film nagy erénye képeinek lírai szépsége, többek közt ezért is választottuk az Exodus illusztrációihoz a Dream Works munkatársainak kitűnő munkáját.
(c) Dream Works

Exodus - Kép a Tízparancsolat c. filmből

A Tízparancsolat is az Exodus témáját mutatja be, Charlton Heston (Mózes) és Yul Brynner (II. Ramszesz) főszereplésével. ÉSzAH-nak vannak bizonyos fenntartásai a film II. Ramszesz-felfogásával, de ... Ramszesz az Ramszesz, és ehhez Yul Brynner alakítása igazán méltó.
(c) Metro-Goldwyn-Mayer

Fájjúmi látkép háttérben a meidumi Hamis Piramissal

A Fájjum Egyiptom egyik legjobban termő területe, "Kairó zöldségeskertje". Már az ókorban is kiemelt szerepet játszott, ami a Középbirodalom idején, III. Amenemhat vízszabályozási munkái révén érte el a csúcspontját. A fáraó elrendelte a Moirisz-tó szabályozását, tovább fokozva a terület termőképességét. A vidéket Ménésszel kapcsolatban is megemlítik a legendák - ld. az Istenek rovatunkban a Szobekről szóló írásunkat.
(c) White Star s.r.l., Luca Rossi

Fáraó (Jerzy Kawalerowicz, 1966)

Az egyik leghitelesebb egyiptomi filmet, Jerzy Zelnik (XIII. Ramszesz) főszereplésével 1966-ban mutatták be. A filmből 23 képet mutatunk be, amelyeket egy oldalra gyűjtöttem.

A fáraók földjén (1955)
- Négy jelenet a filmből: 1 | 2 | 3 | 4

A tévé elleni filmes hadjárat eredménye ez a nagyszabású cinemascope film, amelynek legnagyobb erénye az volt, hogy számos jelenetét eredeti helyszíneken forgatták. Az első képen Asszuán nyugati partja köszön ránk. Maga a Kheopsz idején játszódó történet nem bizonyult sikeresnek.

A fáraó megtiszítása A kom ombói domborművön egy ptolemaida uralkodót tisztít meg Hórusz és Thot. A hez-korsókból apró ankhok alakjában csurog az élet vize.
Fotó: (c) 2004 HoremWeb
A Fehér sivatag sziklái

Ezek valóban a Fehér-sivatag sziklái. A sivatag e szeglete a fehér mészkőkiválásról kapta nevét. Egyébként jellegét tekintve kavicssivatag, apró, éles kavicsok borítják kemény felszínét, ami autóval és gyalog is könnyen járható - jelzik is a mindent pókhálóként behálózó keréknyomok. Ezek egyébként nagyon sokáig megmaradnak: volt, ahol rögtönzött tábor nyomaira bukkantam, kis tűzrakóhellyel, és konzervdobozokkal - amelyek már rozsdásak voltak! Ehhez, ezen a száraz helyen elég sok idő kell.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

A Fehér-sivatagból a Sárga-sivatagba ér az út

A Quattara-depresszión belül is vannak bemélyedő-kiemelkedő részek. Egy ilyen kiemelkedés zárja le a Fehér-sivatagot, és erről letekintve fenyegető, és egyúttal szépséges homoktenger: a Sárga-sivatag terül szemünk elé. Horizontja eltűnik a délibáb remegése mögött - még rágondolni is rossz, hogy gyalog milyen lenne nekivágni. Ott jártunkkor kellemes idő volt, úgy harminc fok körül lehetett a hőmérséklet, de nyáron a szabadon perzselő nap izzó poklot varázsolhat ide!
(c) fotó: 1999 HoremWeb

Fehér-sivatagi sziklaalakzat

Jellegzetes kép a Fehér-sivatagban az ilyen kőgomba. Ez a csodálatos "holdbéli táj" számos érdekességgel szolgál: lehet találni 'sivatagi rózsát', ezt a virágra emlékeztető, fekete kőcsodát, és 'sünt'. A fehér opál pedig mindenhol szanaszét hever a felszínen (sajnos nem ez az értékes fajta). Még egy érdekesség, hogy a fehér mészkő formációk a legtűzőbb napon is kifejezetten hidegek maradnak - viszont rájuk nézni is csak óvatosan szabad, olyan erővel verik vissza a fényt.
(c) fotó: 1999 ÉSzAH és HoremWeb

Fehér-sivatagi "szoborpark"

A Fehér-sivatag különleges szépségét adó sziklaalakzatok és a sivatagnak nevet adó fehér ragyogás is jól látható ezen a képen.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

A Fekete és a Vörös piramis

Különleges szögből készült felvétel Dahsúr két korszakának két nevezetességéről: a Fekete piramis, elöl, a Középbirodalom idején épült, a Vörös piramis, hátul, Sznofru utolsó piramisa, és egyben a gízai piramisok közvetlen elődje. A kép a Dahsúr-tó felől készült - ez a tó a hajdani, piramisokhoz tartozó kikötők medrének emléke lehet.

Fekete-sivatag

A Fekete-sivatag színét a felszín feketés bazalt-aprózódása adja. Ezt a képet Bagawat mellett csináltam, amikor a Mustafa Kashef erődbe sétáltunk át. Talán a fekete felszín miatt, de elég barátságtalan vidék, és a kavicsok is nagyon élesek.
(c) fotó: 1999 HoremWeb

A "Fekvő Ramszesz"

Ezen a fotógrafikán "talpára állítottuk" II. Ramszesz memphiszi kolosszusát. A csodálatos szobor így azt a képét mutatja, amilyen az eredeti tervek szerint kellett volna legyen. A szobor valószínűleg sohasem került a helyére, mert felállítás közben bokánál eltörött.
(c) 2001 Fotógrafika: HoremWeb

Forgó ankh

Erről azt hiszem, nem kell különösebben írni... Az ankh az élet szimbóluma, az 'életkulcs'. Még véletlenül sincs semmi köze a kopt kereszthez, legfeljebb annyi, hogy a koptok, felfedezve az ankh és a kereszt szimbolikájának közös vonásait, előszeretettel használták ezt is.
(c) grafika: 1999 HoremWeb

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére