Galéria - 2. oldal

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére

________

Csillagkapu (Stargate, 1994)
Hat kép a filmből: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Az egyiptológiának Erich von Däniken által képviselt interpretációja köszön vissza a történelem és sci-fi mezsgyéjét feszegető, igazán színvonalas kalandfilm kockáiról. Szerintem Kurt Russel egyik legjobb alakítása.

Darutömés egy óbirodalmi sír domborművén

Az Óbirodalom idején a daru a baromfiudvar megszokott lakója lehetett. Ez a dombormű egy szakkarai masztaba egyik életképe, és arról tanúskodik, hogy a darut ugyanúgy tömték az egyiptomiak, mint a libát - vagy a sakált.

David Roberts önarcképe

A skót művész, keleties ruhában. Nagy hatást gyakorolt rá Egyiptom - nem csak az ókor emlékei, de korának arab világa is.

David Roberts festményei
- Abu Szimbel
- Dendera
- Dendera kapuja
- Az edfui templom portikusza
- Az edfui templom látképe
- Az edfui templom udvara
- Az esznai templom belseje
- A karnaki Nagy Hiposztyl-csarnok
- - első,
- - második és
- - harmadik szögből
- A Kalabsha-templom látképe
- A Kalabsha-templom pronaosza
- Kom Ombo egyik és
- - másik nézetből
- A Luxor-templom a Nílus felől
- A Luxor-templom bejárata
- A philaei templom látképe
- Philae perisztül-udvara
- Philae színes hiposztyl-csarnoka
- Traianus kioszkja Philaen
- Taharka oszlopa Karnakban
- Vihar a Nagy Szfinxnél

David Roberts skót festőművész a XIX. századi Egyiptom legihletettebb bemutatója. Képei mai napig nagyon keresettek, számos album közül válogathat Egyiptomban, aki ilyen emléket szeretne hazavinni. Nem csak a fények, formák, épületek iránti fogékonysága érdemel figyelmet, hanem a rajongás és a tisztelet, amellyel az ókori emlékek felé fordult. Képei egyúttal dokumentumok is, bemutatják, milyen állapotban voltak e nagyszerű építmények a XIX. század közepén. Sajnos sok esetben olyan szempontból is forrásnak számítanak, hogy híven mutatják be az akkor még látható, ám azóta teljesen elpusztult festményeket, káprázatos színeket, amelyekkel az ókori egyiptomiak díszítették épületeiket. Ezek közül a philaei Ízisz-templom hiposztyl-csarnokára szeretném felhívni a figyelmedet.
(c) David Roberts jogutódai

Deir el-Bahari, Hatsepszut halotti temploma

Szenenmut építette csodálatos templom, amely az egyiptomi hagyományokat egészen különleges módon igazította a hely adottságaihoz. Számos érdekessége között figyelmet érdemel a punti expedíció sikeréről beszámoló relief-sorozat.
Fotó: 1999 HoremWeb

Deir el-Bahari, Hatsepszut halotti temploma az első teraszról

Hatsepszut halotti temploma az első teraszról nézve. Régebbi felvételekkel összehasonlítva látható a lengyel kutatók restaurálási tevékenységének eredménye. A felső szint még mindig zárva van a látogatók elől, a munkálatok miatt MEGNYÍLT!
Fotó: 1999 HoremWeb

Deir el-Bahari, Hatsepszut halotti temploma harmadik szintje 2004-ben nyitották meg a nagyközönségnek az Amon Dzseszer-Dzseszeru, Hatsepszut halotti templomának harmadik szintjét. A csodálatosan rendbe tett rész számos érdekességet tartogat. Egyetlen hátránya van: a tömeg. Ennek nagy részét azonban a fényképen sikerült elrejteni.
(c) 2004 ÉSzAH
Deir el-Bahari, Hatsepszut halotti temploma a sziklafalról

Hatsepszut halotti temploma a mellette húzódó sziklafal tetejéről. ÉSzAH az el-Qorn felé vezető útján készítette ezt a felvételt, amely egy kevésbé ismert látószögből mutatja be e csodálatos épület nagyszerű arányait.
Fotó: 2000 ÉSzAH

A denderai Hathor-templom

A denderai Hathor-templom a ptolemaida templomépítészet jellegzetes, és nagyon szép állapotban maradt példája. Az oszlopfőit, relief-eit viszont súlyosan megrongálták, mert az iszlám tiltja az emberábrázolást.
Fotó: 1999 HoremWeb

Denderai fénysugár

Ez a szép felvétel ÉSzAH egyik kedvence: egy áprilisi reggelen a mennyezet egy ablakán beszűrődő fénysugár megvilágítja a pronaoszt. A denderai (vagy, ahogy ÉSzAH szokta írni: dendarahi - mindkettő helyes) Hathor-templom az egyik legszebb ptolemaida templom, amelyet a Kr.e. III. században építettek, több Ptolemaiosz uralkodása alatt.
Fotó: 1999 ÉSzAH

A denderai zodiákus

A híres denderai zodiákus ma már Párizsban, a Louvre gyűjteményét gazdagítja. Ez a rajz Girolamo Segato 1837-ben közzétett rajzának részlete. Jól megfigyelhető, hogy az ókorban a Víziló-csillagkép "orra", a mai Alpha Draconis csillag állt az északi irányban, ahogy ma a Sarkcsillag áll.

Denon rajzai a gízai platóról,
a Nagy Szfinx megméréséről
és a Kheopsz-piramis bejáratáról

Dominique Vivant Denon a Napóleon-expedíció tagja, sőt, talán vezetője volt. Rajzai nagyon sokban hozzájárultak Egyiptom megismeréséhez. A napóleoni expedíció beszámolója, a Description de l'Égypte tizenegy kötetnyi képanyagának számottevő része Denon munkája.

Dzset király sztéléje

Dzset király neve (a kígyó) a kartus ősében, a palota homlokzatát jelképező szerekh-ben látható.

Dzsószer fáraó

Ez a festett mészkő szobor Dzsószer halotti szobra; eredetileg a király szakkarai lépcsős piramisának szerdáb fülkéjében állt (jelenleg a másolata látható ott). Igazi óbirodalmi királyportré, méltóságteljes, sugárzik belőle a fáraó isteni mivolta.
(C) Egyptian Museum, Cairo

Dzsószer fáraó lépcsős piramisa

Az első piramis, Imhotep alkotása, a masztaba továbbgondolásaként jött létre. Több fázisban épült eredeti méretére, miközben az alapját is módosították - ebből is látható, hogy nem kész terv, hanem próbák és tapasztalatok vezettek el a piramisépítés módszereihez. A piramis alatt rendkívül bonyolult járatrendszer van, ahol számtalan cseréptárgyat találtak, és egy kar maradványait. A járatrendszer kialakítása arra utal, hogy azt is fokozatos bővítgetésekkel alakították ki, és nem a betolakodók elleni csapdarendszerről van szó, ahogy azt a piramislabirintusokról szóló mendemondák állítják. Feltehetően több generáción keresztül a királyi család tagjainak temetkezési helye lehetett. Csodálatosan szép fajansz dekorációi önmagukban is nagyszerűek.
Fotó: 1999 HoremWeb

Dzsószer fáraó lépcsős piramisa a híres Ureusz-frízzel

Dzsószer piramisa a déli sírakna közelében lévő híres Ureusz-frízzel. Az Ureusz kobraalakja a fáraó egyik oltalmazója volt. A fríz nagyszerű harmóniája ma, közel ötezer év múltán is lenyűgözően hat.
Fotó: 1999 HoremWeb

Dzsószer fáraó piramiskomplexumának oszlopos csarnoka, és annak növényi motívumai

Dzsószer fáraó Lépcsős Piramisához egyetlen út vezet a piramiskörzetbe, az oszlopos csarnokon. Itt, gondosan fal mellett húzódó oszlopok, az épületrészeken pedig növényi minták tanúskodnak arról, hogy az építőknek a kő még új, részben ismeretlen anyag volt.
Fotók: 1999 HoremWeb

Dzsószer fáraó piramiskomplexumának alaprajza és részei, és a piramist övező jubileumi (heb szed) pavilonok

Dzsószer Lépcsős Piramisa már összetett piramiskomplexum része. A piramiskörzet magán viseli a hajdani masztabaépítészetből származó elemeket is, de új elemek is feltűnnek. Az interaktív alaprajzon az egyes elemek neve az egér ráhúzására vagy kattintásra megjelenik.
Fotó: 1999 HoremWeb, grafika: Thames & Hudson, fordítás: HoremWeb

Dzsószer futása

Dzsószer fáraó az erejét megújítandó rítus egyik részét, a fáraó futását végzi a szed-ünnepen.

Dzsószer és Uszerkaf piramisai

A képen jól látszik, hogy Uszerkaf (V. dinasztia) piramisa Dzsószer lépcsős piramisa mellé, annak közvetlen közelébe épült. Ennek oka abban is rejlik, hogy Uszerkaf a IV. dinasztia merev szigorától eltávolodva inkább a III. dinasztia "emberarcú politikája" mellett állt, és annak folytatásaként képzelte el uralkodását. Ez a tendencia a központi hatalom meggyengülésének biztos jele, amely már előrevetíti az Első átmeneti kor hatalmi káoszát, bár a hanyatlás még jó háromszáz évig tartott. Uszerkaf piramisa nagyon rossz állapotban van, sokkal rosszabbul építették meg, mint a gízai piramisokat, vagy Sznofru Vörös Piramisát, viszont belső (képi) dekorációja  már előhírnöke az Unisz piramisában  megjelenő piramisszövegeknek. (Unisz piramisa a képen balra, a háttérben látható "kopott kupac", tőle még tovább balra a lapos halom Sepszeszkaf hatalmas masztabája.)
Fotó: 1999 HoremWeb

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére