Vissza az előző oldalraCsalimese +1. forduló

A bosszúálló krokodil
Mese a Westcar-papiruszról

A feladat ugyanaz, mint a Csalimese sorozatunk eddigi részeiben. Az alábbi történetben szándékosan elrejtettünk tíz hibát. Ezeket kell megtalálnod. Előfordul benne olyan hiba is, ami a következetesség igénye miatt többször is szerepel, de az ilyet egyetlen hibaként számoltuk.
Mivel most nem nyereményért megy a dolog, a mese után találsz egy linket a megfejtéseket tartalmazó lapra.

Az igazhangú Nebka fáraó idejében élt egy főpap, Weba-aner, aki nagy varázsló volt. Ré főpapja volt ő, a Kézművesek Legnagyobbika Tanisz városában, és ő volt a harci kocsik parancsnoka, igen kiváló ember, akit csak dicsértek.

Történt egyszer, hogy a fülébe jutott: a felesége idegen férfit részesít kegyében, titokban fogadja, hogy kellemesen töltsék az időt. Weba-aner nagy haragra gerjedt, és szörnyű bosszút eszelt ki. Kukoricahajból egy húsz arura hosszú krokodilust formált, és azt a Nílusba vetette. Az azonnal húsz könyök hosszú élő alligátorrá változott. Weba-aner megparancsolta neki, hogy ha az idegen férfi jő, és meg akar mártózni a vízben, ragadja el és tartsa erősen. Aztán Weba-aner elment Kairóba, Nebka udvarába, és ott töltötte az időt. Akkor is épp a fáraóval volt, amikor jelentették neki, hogy egy húsz könyök hosszú krokodil elragadott egy embert a birtokán. Rávette az uralkodót, hogy az is tartson vele, nézzék meg együtt a szörnyet. Így aztán együtt mentek Weba-aner házához, és ott találták Weba-aner feleségét, és annak szeretőjét, akit a krokodil még mindig fogva tartott. A fáraó parancsára mindent bevallottak, ekkor Weba-aner megengedte az alligátornak, hogy tegyen az áldozatával, amit akar. A szörnyeteg pedig eltűnt a mélyben. Nebka pedig megparancsolta, hogy a hűtlen asszonyt égessék meg. Aztán megkérdezte Weba-anertől, hogy hogyan tudott annak a rémes kétéltűnek parancsolni? Weba-aner ekkor utasította a szörnyet, hogy jöjjön elő. Az fel is bukkant a vízből, mire Weba-aner megragadta a farkánál fogva. A krokodil azonnal visszaváltozott azzá, ami volt: húsz arura hosszú, kukoricahajból kötött figurává. Az igazhangú Nebka elismerése jeléül Amurru helytartójává nevezte ki Weba-anert, és neki adományozta Ugarit városát. Ezen eset óta hívják Taniszt Krokodeiloszpolisznak.

 

Kattints ide a megfejtések ellenőrzéséhez.

ÉSzAH és HoremWeb

Vissza a lap tetejére