A Csalimese III. forduló megfejtései

A harmadik forduló megfejtéseit itt a forduló szövege alatt találod. Csak azokat a válaszokat fogadtuk el helyesnek, amelyek a kis történettel szorosan összekapcsolódtak. Így például nem értékeltük az olyan, egyébként helyes megállapításokat, amelyek például arra vonatkoztak, hogy Belzoni mit csinált Mohamed Ali pasa udvarában - és a hasonlókat. Reméljük, hogy ezzel nem okoztunk túl nagy csalódást!

Heinrich Salz Főkonzul Úr részére
Kairó

Tárgy: Panaszlevél

 

               Tisztelt Főkonzul Úr!

Fel kívánom hívni becses figyelmét az Ön megbízottja, bizonyos Joe Belzoni tevékenységének hallatlan brutalitására és szakmai, emberi szempontból egyaránt tarthatatlan viselkedésére. Ez a felkapaszkodott cirkuszi akrobata, ez a botcsinálta vízmérnök erőművész amerre csak előfordul, pusztítást és rombolást hoz! Kezdte ugyebár - az Ön megbízására hivatkozva - azzal, hogy II. Ramszesz kollégám hatnubi templomából elhurcolta szoborkolosszusának felső felét, többi részét pedig a helyszínen félredobta. Templomokat szentségtelenített meg, obeliszkeket rabolt el, uralkodói mivoltunkban alázott meg minket társaimmal, és megzavarta örök nyugalmunkat. I. Szenwoszret kollégám sírját a Biban el-Mulúk völgyben faltörő kossal törte fel, vízzel árasztotta el, majd az onnan elrabolt rózsaszín türkiz szarkofágot a bostoni Egyptian Hall-ban a méltatlan pórnép számára közszemlére tette ki. Az én piramisomat bányászati módszerekkel törte fel, nem takarékoskodva a korszerű pirotechnikai eszközökkel sem! Ezek után nem átallotta sírkamrámban nevemet a kartusomból kivakarni, és a sajátját írni helyébe! Ez már több, mint felháborító! Mondja, mi következhet még? Meddig tűri, hogy ez a túlméretezett óriás kényére-kedvére randalírozzon? Felszólítom Önt, hogy a leghamarabb járjon utána ennek a Belzoninak és viselt dolgainak, és követelem, hogy állítsa le!

Az okozott károk jegyzékével és kártérítési igényemmel hamarosan jelentkezem. Az ügyet Ozírisz bírósága elé kívánom vinni, és a Hetvenkét Bíra ítéletét kérem.

Énfelségem, Alsó- és Felső-Egyiptom királya:

Hafré fáraó
Gíza, Piramisok Útja G2

_

 

1. hiba:

 

A főkonzul angol volt, nem német, és Henry Salt volt a neve, nem Heinrich Salz.
Ez általában nem okozott gondot, pedig tartottam tőle, hogy elkerüli a figyelmet.

2. hiba: Az angolok John Belzoninak hívták Egyiptom erős emberét, az eredeti neve pedig Giovanni Battista Belzoni volt.
Érdekes, hogy a John Belzoni senkinek nem ugrott be, de általában ez a kérdés sem okozott problémát.
3. hiba: Az említett Ramszesz-kolosszus, a British Museum Ifjú Memnón szobra a Ramesszeumban volt, nem Hatnubnál.
Hatnub egyébként az alabástrombányájáról nevezetes... De ez a kérdés is egyszerű volt.
4. hiba: A szóban forgó sír Biban el-Mulúkban (ami a Királyok Völgye arab neve) nem I. Szenwoszret hanem I. Széthi sírja.
Volt, akit megzavart I. Szeszósztrisz említése, és megragadt ezen a vonalon, pedig a folytatásból egyértelműen kiderült, hogy itt a királynév a hibás, nem a kapcsolódó tények...
5. hiba: Sok mindent lehet mondani Belzonira, de azt nem, hogy ő árasztotta el vízzel I. Széthi sírját. Viszont ő figyelt fel először arra, hogy a vádin lezúduló esővíz a sírokba bejutva milyen pusztításra képes. A faltörő kos igaz...
Belzoni próbált megoldást találni a víz okozta problémákra, de hiába - a mai napig gondot jelentenek a hét-tíz évente rendszeresen jelentkező felhőszakadások.
6. hiba: I. Széthi szarkofágja nem türkizből volt, hanem csodálatosan megmunkált alabástromból.
A rózsaszín az éppen helyes, de a szarkofág anyaga már nem. Aki viszont talál egy szarkofágnak alkalmas méretű türkizt, az többé ne lottózzon, mert ilyen szerencséje még egyszer nem lesz... :o)
7.hiba: Az Egyptian Hall Londonban van.
Általában ez a válasz sem okozott gondot - bár akadt, aki kétségbe vonta, hogy kiállították a szarkofágot. Talán Menkauré szarkofágja zavarta meg, amely útban Európába viharba került, és elsüllyedt a hajóval együtt, amely szállította.
8. hiba: Kephrén piramisát valóban bányászati módszerekkel törte fel Belzoni, de nem használt pirotechnikát.
Beérte a jó öreg muzulmán forró, ecetes repesztéses módszerrel. A pirózás Vyse és Perring kegyetlenül pusztító párosára volt jellemző, de tudtommal ők Kephrén piramisát kihagyták.
9. hiba: Kephrén piramisában nincsenek (ókori) feliratok, így kartus sem akadt. Így Belzoni nem vakarhatott ki semmilyen nevet belőle.
Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy letegye a névjegyét: "Scoperta Giovanni Battista Belzoni..."

10. hiba:

Az alvilági ítélőszék negyvenkét bírából állott, nem hetvenkettőből.
A bírák egyes feltételezések szerint a nomoszokkal álltak kapcsolatban. Volt, aki azt vetette a szemünkre, hogy ők csak a holtak felett ítélkeznek - de ha jól tudom, sem Kephrén, sem Belzoni nincs már közöttünk - legalábbis fizikai valóságukban nincsenek.
 

Köszönjük, hogy részt vettél játékunkban! Ha még nem tetted meg, nézd meg az első forduló  és a második forduló megfejtéseit és az eredménylistát is!

ÉSzAH és HoremWeb