Vissza az előző oldalraCsalimese I. forduló megfejtései

Az első forduló megfejtéseit itt a forduló szövege alatt találod. Csak azokat a válaszokat fogadtuk el helyesnek, amelyek a kis történettel szorosan összekapcsolódtak. Így például nem értékeltük az olyan, egyébként helyes megállapításokat, amelyek például arra vonatkoztak, hogy nem találtak szarkofágot Sznofru Vörös Piramisában - és a hasonlókat. Reméljük, hogy ezzel nem okoztunk túl nagy csalódást!

Történt egyszer, hogy az igaz hangú Sznofru király (élet, üdv, egészség!) alexandriai palotájában töltötte a telet. Memphiszi otthonától elvágta a Nílus áradása, mely a vártnál húsz nappal korábban érkezett, ezért nem lehetett oda visszatérnie. Dzsedefhór, a fia azt tanácsolta neki, hogy élvezze ki a tenger közelségéből adódó kellemesebb klímát. Télen ugyanis a nyárinál sokkal hidegebb éjszakákat erős nappali felmelegedés követte, ami a tenger közelében valamivel enyhébb volt. Ráadásul a tél végi homokviharok sem pusztítottak a Delta északkeleti részén annyira, mint délebbre, Memphiszben vagy a fővárosban: Thébában. A fáraó bölcs ember volt, hallgatott a jó szóra. Sőt, mint igazi uralkodóhoz illik, saját javára fordította az ott töltött időt. Bölcseket hívatott magához, akik társaságában egy utazás lehetőségeit beszélték meg. Sznofru expedíciót akart küldeni a Sínai-félszigetre, hogy onnan türkizt és rezet hozzanak számára, valamint egy méltó szarkofágot az ottani kiváló minőségű porfírkőből. Ezt a piramisába szánta - feltéve, hogy végre elkészül egy olyan piramis, ami megfelelő királyi nyughelynek. Az a piramisa ugyanis, amelyik Meidumnál épült, megrepedezett még az építés alatt, ezért meg kellett változtatni a dőlésszögét. Így aztán, furcsa alakjáról Tört Piramis néven emlegették az utódok.

Az expedíció el is jutott a Sínai-félszigetre. Sziklába vésték tetteiket a fáraó még nagyobb dicsőségére, és szentélyt emeltek Hathornak. A szentély előtti sztélére még az expedíció résztvevőinek nevét is felírták. Nagy tisztesség volt ez, amely megóvott a kígyómarástól. Sikeresen tértek vissza, türkizzel, rézzel, hematittal, porfírral és malachittal megrakodva. Ré fia, a fáraó (élet, üdv, egészség!) elégedett volt ezzel. Pedig már attól tartott, hogy apjához hasonlóan a tengerbe kell majd temetkeznie.
_

 

1. hiba:

 

Alexandria Sznofru idejében még nem létezett.
A várost Nagy Sándor alapította, i.e. 332-ben.

2. hiba: A Nílus nem télen áradt, hanem nyáron.
Az áradás általában július 19., a Szíriusz (Szóthisz) csillag heliakus felkelése körül érkezett - de az érkezése nem volt napra kiszámítható, még olyan is megesett, hogy korábban jött, vagy teljesen el is maradt.
3. hiba: Dzsedefhór nem Sznofru hanem Hufu fia volt, tehát Sznofru unokája.
A választ akkor is elfogadtuk, ha csak arra utalt, hogy Dzedefhór nem Sznofru fia volt.
4. hiba: Alexandria a Delta északnyugati, nem pedig az északkeleti felében fekszik.
Khamszín a Deltában is előfordul, bár az igazi erejét a sivatag közelében mutatja meg.
5. hiba: Théba nem volt főváros/királyi székhely Sznofru idejében.
Először csak a XI. dinasztia idején lett azzá.
6. hiba: A Tört Piramis nem Meidumnál, hanem Dahsúrnál van.
Azokat a válaszokat, amelyek különvették a meidumi és a Tört Piramist, egy helyes válasznak vettük, mivel a történetben egyetlen piramisról van csak szó.
7.hiba: A sztélére írt névnek semmi köze sem volt a kígyómaráshoz - vagy az attól való védelemhez, hanem halotti rítus része volt, mely biztosította a túlvilági boldogulást.
Többen úgy gondolták, hogy Sznofru nem indított expedíciót a Sinai-félszigetre, csak a beduinokkal háborúzott. Nos, több expedíciót is küldött a Wadi Maghara türkizbányáiba. A wadi fölötti hegyen emeltek a bányászok egy szentélyt a Türkiz Úrnőjének, Hathornak, mely körül legalább tucatnyi sztélé áll - egyesek az expedíció történetét mesélik el, más sztélén viszont egy névsor áll a vállalkozás résztvevőinek nevével. Ezeknek az expedícióknak csak közvetetten van közük Sznofru beduinok elleni hadműveleteihez.
8. hiba: Sznofru korában a hematitot nem ismerték, a porfírt meg csak a ptolemaiosz-korban kezdték (a Keleti-sivatagban!) bányászni és felhasználni.
A választ akkor is elfogadtuk, ha csak az egyiket jelölte meg a játékos hibaként.
9. hiba: A "Ré fia" címet először Dzsedefré vette fel. Sznofru titulatúrájában ez a cím nem szerepelt.
Sznofru Hórusz-neve volt az "Igazság Ura", de az elhunyt fáraóknak, így neki is kijárt az "Igaz Hangú" (maa herw) titulus. Sajnos ez is többeket megtévesztett. A Westcar-papirusz meséjében a meidúmi piramisváros neve is úgy szerepel, hogy Per Dzsed-Sznofru-Maa-Herw, azaz Az Igaz Hangú Sznofru Öröklétének városa.
10. hiba: Semmi sem utal arra, hogy Hui, Sznofru apja a tengerbe temetkezett volna.
Ez nem volt szokás Egyiptomban, teljesen ellentmond az egyiptomi túlvilághitnek - így nem csoda, hogy egyetlen ilyen példát sem ismerünk.

 

A helyes megfejtésekhez gratulálunk! Nézd meg a második, és harmadik forduló megfejtéseit és az eredménylistát is!

ÉSzAH és HoremWeb

Vissza a lap tetejére