Egy szinttel feljebbMin Min

Min a termékenység és a nemzőerő isteneként ismert, azonban eredetileg nem a termékenységi aspektusa volt domináns. Eredeti szerepéről nem sokat tudunk, egy feltételezés óvó-védő szerepet tulajdonít neki. Azért nehéz megállapítani korábbi funkcióját, mert az istenség kultusza nem egyiptomi eredetű. Az istenség talán Núbiából vagy Puntból került Egyiptomba, kultuszának központja Koptosz lett.

Ábrázolása nagyon jellegzetes. Kizárólag antropomorf formában jelenik meg, a síkábrázolásokon egyik kezét mindig felemelve, előremeredő hímtaggal (melynek hosszúsága az ábrázolásokon pontosan az isten magasságának 1/6-a kellett, hogy legyen. Hát szó se róla . az egyiptomi istenek méreteikben is isteniek voltak.) :-) Felemelt keze fölött az uralkodói korbács látható, melyet azonban soha nem fog meg. Ebből a kéztartásból következtetnek a tudósok esetleges védő funkciójára, hiszen a felemelt kézről általában valamilféle tiltásra, visszatartásra asszociál az ember.

A Min-ábrázolásokat nézve sokan tették már fel nekem a kérdést, hogy miért félkezű az istenség. Valóban az ábrázolásokon csak a már említett felemelt kéz látszik, de elárulom, hogy Minnek igenis van másik keze is, mely a szobrokon jól látszik, de a kétdimenziós ábrázolásokon az egyiptomi síkművészetre jellemző legnagyobb felületek elve miatt nem tudták megjeleníteni. Nézd csak meg, kedves olvasó, az itt látható képet, mely egy Min-szoborról készült. Ezen jól látszik a másik keze is, mely pozíciójából eredően szorosan az oldala mellé simul. Ezért nem tudták a képeken ábrázolni, hiszen ez a kéz mindig Minnek a szemlélővel ellentétes oldalán van. Alakja az Újbirodalom idején összeolvadt Amonnal, így ezuán inkább Amon-Minként vagy Amon-Ré-Kamutefként találkozunk vele. Érdekes, hogy bár szentélye nem volt Thébában, évente többször is volt ünnepe.

Az egyiptomiak egy speciális fajtájú salátát - egyesek szerint valami kelfélét - tulajdonítottak Minnek. A növény és az isten kapcsolata nem teljesen tisztázott de az ábrázolásokon a salátát az istennek kijáró pompával viszik oltáron Min után. Egyesek szerint a saláta is - akár csak Min maga - a férfi nemzőerő szimbóluma volt, mivel sűrű állagú fehér nedvet bocsájt ki. Természetesen a növény nedve kedvelt "csodaszer" volt impotencia ellen és bőséges gyermekáldás érdekében.

Min I. Szeszósztrisz Kheperkaré áldozatát fogadja. Jól látható feltartott keze és "isteni kvalitásai".
Min szobra koptoszi szentélyétől - Predinasztikus kor, Nagada III kultúra kb. Kr.e.3100.

A mindig oly precíz David Roberts ezen a (karnaki Nagy Hiposztyl Csarnokot ábrázoló) rajzon inkább eltért az eredetitől.

Visszatérés a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére