Egy szinttel feljebbMandulisz  Mandulisz

Mandulisz Ízisz kíséretébenVégigolvastad már a könyvespolcodon lévő összes "egyiptomos" könyvet, Kedves Olvasó, és mégis ... Mandulisz nevű egyiptomi istenről még soha nem hallottál? Nem vagy vele egyedül. Sok éve foglalkozom már egyiptológiával, de nekem is teljesen ismeretlen volt, amíg nem olvastam a nevét a kalabshai templom falán, bevallom, nem kis meglepetéssel. Próbáltam utánanézni, hogy kiféle-miféle istenség lehet, de miután a legtöbb helyen meg sem említik, ahol meg igen, ott is csak annyit olvastam, hogy "Kalabshában tisztelt istenség", csalódottan beletörődtem, hogy egyelőre kénytelen vagyok ennyivel beérni. Véletlenül került a szemem elé egy könyv a tanszéki könyvtárban, mely - ha nem is kimerítően, de részben - választ adott a Mandulisszal kapcsolatos kérdésekre.

Ezúttal egy olyan istent mutatunk be neked, Kedves Olvasó, aki a szó szoros értelmében bemutatásra szorul. Hogy miért nem hallottál még róla? Ennek két oka is van. Egyrészről azért, mert erősen lokális istenség, kultusza szinte kizárólag az 1. katarakta környékére és Alsó-Núbia északi peremére korlátozódik, sőt nem egyszer kifejezetten núbiai istenként utalnak rá. Ábrázolásával csak négy helyen találkozunk: a már említett Kalabsha templomban, illetve a Philae szigetén lévő Ízisz templomban, a denduri templom falán és az Ajuala templomban. Mind a kalabshai, mint pedig a denduri példa Augusztus császár nevéhez fűződik, de sajnos nem tudjuk, hogy a császár miért illette Manduliszt ilyen kiemelt figyelemmel.
Ismeretlenségének másik oka az, hogy a fáraókorból nincs róla említés, kizárólag a római korból, amikor az egyiptomi istenek - ezek között is elsősorban Ízisz, Ozírisz és Hórusz - kultusza reneszánszát élte.

Szerepét illetően nem sok fogalmunk van, tekintve, hogy az említett ábrázolásokon kívül semmilyen forrásunk sincs róla. A napistenként aposztrofálják és a keleti horizonthoz társítják, az ábrázolásokon Ízisz és Ozírisz illetve Uadzset társaságában jelenik meg, de minden esetben az Ozírisz-triász tagjaként, Hóruszt helyettesítve. A felkelő naphoz fűződő szerepe és illusztris felmenői mellett megjelenése is Hóruszhoz köti. Sólyomfejű emberként lép elénk a falakról vagy gyermekként, hercegi fürttel. Mindkét ábrázolás ikonográfiailag Hóruszt idézi. A fentieket figyelembe véve jogosan merül fel az azonosítás lehetősége: lehet, hogy a római kori misztériumokban Mandulisz vette át Hórusz szerepét, vagy pedig egyfajta "Núbiai Hóruszként" kezelték. Az is lehet, hogy egy núbiai istent így próbáltak beolvasztani az egyiptomi panteonba. Mindegyik lehetőségre találunk számos példát az egyiptomi mitológiában és vallási gyakorlatban, de sajnos nem tudhatjuk biztosan, hogy ebben az esetben melyikkel állunk szemben a források rendkívüli szűkszavúsága miatt.

Visszatérés a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére