Egy szinttel feljebbHórusz Hórusz

Hórusz - Ozírisz és Ízisz fiaként és apja örököseként - a földi birodalom örököse, az apját megbosszuló fiú, az ifjú, harcos isten, aki mítosza révén az egyiptomi istenkirályság intézményének egyik jelképe lett:  a mindenkori fáraó a kettős korona birtokosaként Hórusz földi megtestesülése. Az ábrázolásokon általában sólyomként vagy sólyomfejű emberként jelenik meg.

Az istenség kultusza időtlen a Két Ország történelmében, kultuszhelye elsősorban az egyesítés előtti időszak egyik fővárosa, Nehen (Hierakónpolisz, azaz "sólyomváros"), de az uralkodóval való azonosításának köszönhetően az egész országban tisztelték. (Edfuban található, ptolemaiosz-kori templomát mindenkinek ajánlom figyelmébe.)

Hórusz kiemelt szerepét az egyiptomi panteonban az is mutatja, hogy Ízisz és Ozírisz mellett neki van a legkiterjedtebb mítosza. Leghíresebb története nagybátyjával, Széthtel a királyság örökjogáért vívott harcát örökíti meg. Ez a történet több epizódból áll és igen sok oldalúan mutatja be az isteneket, nem takargatva azok emberi, már-már gyarló vonásait sem. A két isten (Hórusz és Széth) már 60 éve "fárasztja" az Isteni Kilencséget a vitával, hogy Ozírisz után (akit Széth gyilkolt meg, majd miután Ízisz feltámasztotta és fiút szült neki, leszállt az alvilágba, hogy ott uralkodjék tovább) ki örökölje Egyiptom Kettős Koronáját: a testvér vagy a fiú. Számunkra talán természetes lenne, hogy az örökség apáról fiúra száll, de a kora-dinasztikus időkben még erősen éltek Egyiptomban a sokkal korábbi törzsi hagyományok, melyek szerint az örökség az elhunyt legidősebb férfirokonát illeti. (Nyilvánvaló, hogy ezekben az időkben ez az emberek között is kérdés volt, nem csak az istenek vitatkoztak rajta.) Az Isteni Kilencség nem tud dönteni és ezért sorozatos próbák elé állítják a feleket, valamint kiterjedt levelezést folytatnak más istenekkel, hátha ők el tudják dönteni a kérdést. Az ellenfelek közben tusát vívnak tusa után, melyekből általában Hórusz kerül ki győztesen. A mítoszban harci jelenetek, pikánsnál pikánsabb esetekkel váltakoznak. Hogy végül kinek a javára döntenek az istenek?
Találjátok ki!
(Súgok! Nem Széth lett az egyiptomi istenkirályság általános jelképe!) : -)

Hórusz és Széth harcaira még visszatérünk. Ha ez a kis általános ismertető felkeltette az érdeklődésedet, akkor nézz be hozzánk újra hamarosan.

Hórusz és II. Nektanebo - jellegzetes, szép ptolemaida ábrázolás.
Hórusz és II. Nektanebo szobra. Összehasonlítva Kephrén diorit szobrával, feltűnik, hogy az arányok megfordultak a 2000 év alatt: itt már Hórusz a nagy, és az oltalmazott fáraó vész el mellette.

Hórusz és I. Széti - istenek, ha beszélgetnek.
Hórusz diskurál I. Széthi fáraóval, mint isten az istennel, és biztosítja támogatásáról.

Apa és fia: Ozírisz és Hórusz
Apa és fia: Ozírisz és Hórusz

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére