Egy szinttel feljebbHathor Hathor

Ő a szépség és a szerelem istennője, szerepét mégsem lehet azonosítani a görög Aphroditéval vagy a római Vénusszal. Sokféle alakban ábrázolták de legjellemzőbb megjelenési formája a jellegzetes Hathor-frizurával és kedves tehénfülekkel ábrázolt nőalak. Általában a napkoronát viseli tehénszarvai vagy fülei között. Ikonográfiája időnként (főleg a késői korokban) összekeveredett Íziszével.

Az istennő szerelem harcos oldalát, egyfajta túláradó érzelmi világát is megtestesíti: amikor Ré megharagudott az emberiségre, Hathort utasította az emberek elpusztítására. (Az Égi Tehén mítosza) Az istennő olyan lelkesedéssel vetette bele magát a feladatba, hogy Ré csak egy csellel tudta megállítani, amikor úgy döntött, hogy mégis megkegyelmez szánalmas teremtményeinek.

Egy személyben felesége és anyja Hórusznak (neve - Hut-hor - azt jelenti: Hórusz Háza). Bármennyire is furcsa, az egyiptomi mitológiában ez a két szerep tökéletesen megfér egymás mellett, sőt, még az az ellentmondás is belefér, hogy Hórusz egyben Ízisz és Ozírisz gyermeke is (az egyiptomi vallás nem éppen következetes).

Évente egyszer szent nászt ül Hórusszal. Hathor dendarah-i szentélyéből az istennő szobrát (ami az egyiptomi vallásban az istennel azonos) ünnepi menettel átviszik Hórusz edfui szentélyébe, hogy ott két hétig egymáséi lehessenek. 14 nap évente - így nem csoda, hogy több ezer éve nem unnak egymásra. :-)

Hathor tehén alakban táplálja III. Thotmeszt - Deir el Bahari (XVIII. dinasztia)

Hatsepszut halotti templomának falán maradt fent ez a jelenet,
ahol a fáraót (valószínűleg eredetileg Hatsepszutot, majd az
alakot III. Thotmesz uzurpálta) Hathor tehén alakjában a tejével táplálja.

Hathor-fejes oszlop Deir el Bahariban, Hatszsepszut halotti templomának Hathor-kápolnájánál (XVIII. dinasztia)

A Hathor-fejes oszlopok jellegzetes motívumai a Hathor-templomoknak, jellemzően az Újbirodalom elejétől (XVIII. dinasztia) a ptolemaiosz-korig.

III. Ramszesz áldozatot mutat be Hathor előtt a Ramesszeum egyik oszlopán (XX. dinasztia)

Hathorral sokszor találkozhatunk a mai szépségeszménynek is megfelelő gyönyörű nő alakjában, aki tehénszarvakkal és napkoronggal ékesített koronát visel.

Dendarah rajz.jpg (70969 bytes)

A denderai Hathor-templom, jellegzetes Hathor-fős oszlopaival
egyike a legszebb ptolemaida templomoknak. Az oszlopokon található arcok
sajnos a templom sok reliefével együtt iszlám pusztítás áldozatául estek,
mert az iszlám tiltja az emberábrázolást.

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére