Egy szinttel feljebbHapi Hápi

Hapi esetében nehéz lenne megmondani, hogy lényegében istenről vagy istennőről beszélünk-e, mivel az istenség hermafrodita. Az ábrázolásokon telt mellekkel jelenik meg, de teste többi részét, valamint ruházatát tekintve férfi. Szimbolikája valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a Nílus megtermékenyíti, és egyben táplálja is Egyiptom földjét, tehát egyesíti magában a megtermékenyítő férfi és a tápláló női princípiumot.

Hapi valahol messze délen lakik egy barlangban, amit még soha ember fia nem látott, és korsóiból önti a Nílus vizét. Közvetve tehát ő táplálja Egyiptomot. Az emberek a Nílus áradásakor Hapi apró szobrocskáit dobálták áldozatként az egyre emelkedő vízbe, mely a jövő évi termést, a kenyeret, az életet jelentette az egyiptomi ember számára. Minden, ami a Nílus megáradásának napján történt, Hapi áldását viselte magán.

Egyiptom népe annyira Hapi kegyeinek tulajdonította jólétét, hogy az országegyesítés szimbólumát (szema-taui), az összefonódó papiruszt és lótuszt is Hapi kettős alakja szokta az ábrázolásokon összekötözni.

Egyiptom ujraegyesítésének jelképe II. Ramszesz abu-szimbeli templomából. (XIX. dinasztia)
A szema-taui, az Országegyesítés szimbóluma. Az ábrázolás érdekessége a szokásostól kissé eltérő, nagyon szép, díszes uralkodói kartus, II. Ramszesz neveivel.

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére