Egy szinttel feljebbBész Bész

Bész Denderából
A jellegzetes Bész-arc, amely még jellegzetesebb testben folytatódik. Relief-töredék Denderából.

Bész-amulett a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből - HoremWeb felvétele
Nyakláncra való Bész-amulett a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

A groteszk kinézetű kis démon eredetileg nem is isten, sőt, nem is egyiptomi. Állítólag Punt országából érkezett a Nílus völgyébe, hogy ott igazi karriert csináljon.

Görbe lábú, kócos hajú, ijesztő kinézetű törpe, arcán állandóan csínytevésre kész vigyor, maga a megtestesült vidámság. Szakálla szerteszét áll, nyelve mindig kilóg egy kicsit, egyetlen ruházata egy nyakába kanyarított párducbőr. Meghökkentő kinézete ellenére jótékony oltalmazó, ő vigyáz a ház békéjére, elsősorban a születéskor, és kisgyermek korban van ráutalva az ember. Megóv a gyermekbetegségektől, távol tartja a rossz szellemeket és démonokat, akik rettegnek rémisztő ábrázatától. De ő a kozmetikumok ura is, ami elég meghökkentő szerep számára. Szeleburdi kinézetével, gunyoros gombszemeivel, állandóan táncra álló karikalábaival azonban annyira belopta magát a szívekbe, hogy még ennél is magasabb posztra került.

Bész ugyanis szabályosan beépült a köznép mindennapjaiba. Bútorokon, amuletteken ezernyi helyen megtalálni a vidám oltalmazót. Népszerűsége a későkorra még tovább fokozódott, és egészen hihetetlen fokra jutott: még Oziriszt is magába olvasztotta a maga módján! Kialakult ugyanis egy panteisztikus istenség, amely alapvetően Bész alakjára épült. Ez a négy (vagy több) szárnyú, madárfarkú, testének legkülönfélébb részein ezernyi állatfejjel és a nyakán (időnként "többek között"!) jellegzetes Bész-fejjel megjelenő istenség testének minden pontján szemeket viselt, ami Oziriszra utal. A Metternich-sztélén fején rendkívül összetett koronával, kezében ankh-hal és uasz-jogarral lép elénk - és milyen lábakon? Nos, emberi lábai vannak, de a lábfeje gyakran állatfejet formáz... Ez az istenalak már nem is emlékeztet a mértéktartó egyiptomi kimérákra, hanem a mindenhatóság és mindenben megnyilvánulás kaotikus megnyilatkozása - önmagában is látlelet a későkorról.

Addig azonban hosszú volt az út, amíg az állatnak tekintett kis démonból (nevének determinatívuma egy kifeszített gerezna, ami az állatokra utal) a nép jótevő házi istenén keresztül ilyen szertelen univerzális istenné lett Bész. Amilyen hosszú volt, olyan hosszan ható a kultusza, amely ma a piacokon és szuvenírárusoknál nyilatkozik meg. Az Egyiptomba látogató hölgyek ma is szívesen veszik a Bész-szobrocskákat, mert elűzi a betegségeket, a gyerek rossz álmát, és vidám védelmet nyújt a gyermek-fantáziában elősompolygó szörnyektől - a gyerekek pedig barátot fedeznek fel a torzonborz szakállú törpe alakjában. Az ókori egyiptomi otthonok mókás őrzője feladatra lel még oly sok ezer év után is.

Bész-szobrocska

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére