Egy szinttel feljebbÁpisz Ápisz bika

Az egyiptomiak (egyik) szent bikája, aki lényében Ozírisszal azonos, az ő egyik legősibb megjelenési formája.

Hatalmáról sokat tudna mesélni a perzsa Kambüszész király, aki Ápisz bosszújának köszönheti vesztét :-) Kambüszész Kr. e. 525-ben rátört Egyiptomra de a hadjáratot kénytelen volt félbeszakítani, mivel a Síwa oázisba tartó serege odaveszett egy homokviharban. Ő a csodával határos módon megmenekült és, amikor visszatért Memphiszbe a város éppen Ápisz ünnepét ülte. A dührohamairól híres uralkodó annyira felbőszült azon, hogy a nép ünnepet ül, mikor őt ilyen szerencsétlenség érte, hogy lándzsáját az Ápisz bika combjába döfte (az Ápisz bikát nagyon nehéz volt választani mivel igen szigorú előírásoknak kellett megfelelnie ahhoz, hogy a papok Ozírisz megtestesülésének tekintsék). Pár évvel később, úton haza, Perzsiába állítólag combon döfte magát egy szerencsétlen mozdulattal és elvérzett. A legenda szerint pontosan ott sebesült meg, ahol ő megsebesítette a szent állatot. Hát. utánajárni nem tudunk.

Kambüszész odaveszett seregét nemrég megtalálták a Szahara homokjában. A száraz környezetben a teljes sereg - katonák, állatok, fegyverek, még a vacsorájuk is - spontán mumifikálódott és szinte tökéletes állapotban vészelte át az elmúlt évezredeket.

apisz.gif (16098 bytes)

A fáraó áldozatot mutat be az Ápisz-bika előtt. Sajnos a kép minősége elég gyatra, így nem látszanak azok a jegyek a bikán, amiket viselnie kell ahhoz, hogy Ápisznak, Ozírisz megtestesülésének tekintsék.

Visszatérés az Istenek oldal tetejére, vagy a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére