Egy szinttel feljebbAnubisz (Inpu) Anubisz (Inpu)

Ki ne ismerné a temetők és balzsamozás sakálfejű istenét, aki az egyik legnépszerűbb alakja az egyiptomi pantheonnak, annak ellenére, hogy a mitológiában nem sok szó esik róla. Érdekes helyet foglal el az istenek családfáján: Ozírisz és Nephtysz (Nebet-het) "törvénytelen" gyermeke [Ozírisz összetévesztette Nephtyszt Ízisszel, a feleségével - legalábbis otthon biztos ezt mondta :-) ]

Fekete sakál-feje és a nekropoliszokhoz kapcsolódó szerepe miatt horror-filmek kedvelt alakja, pedig semmivel sem szolgált rá arra, hogy gonosz istenségként tartsák számon.
Jóindulatát fokozottan ajánlott megbecsülni, mert minden halandónak szüksége lehet egy kis protekcióra a szív mérlegelésénél (az az egyiptomi "utolsó ítélet"), és Anubisz sokat tehet az ügy érdekében. A Halottak Könyvének ábrázolásain ő az, aki a mérleg alatt térdel, és néha bizony bele is piszkál a rendszerbe, hogy az épp mérlegen lévő szív nehogy nehezebbnek bizonyuljon Maat, az igazság istennőjének tollánál. Legalábbis, amíg az eredmény fel nem jegyeztetik.

Úgyhogy ne fukarkodjatok az étel-, ital- és illatáldozatokkal!

Anubisz áldozatot fogad Hatsepszut halotti templomának Anubisz-kápolnájában (XVIII. dinasztia)

Anubisz Horemheb sírjában (XVIII. dinasztia)

Amarna-kori Anubisz.szobor Tutankhamon sírjából (XVIII. dinasztia)A szív megmérettetése a Halottak Könyvéből. Balra Maat tolla, jobbra a szív a kanopusz-edényben. Anubisz gondoskodik az elhúnytnak kedvező eredményről.       

Visszatérés a linkekhez

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére