A rovat első oldalaEgyiptoMédia
Egyiptom - amit a képernyő és a média elbír

Az ókori Egyiptom misztikája és romantikája nem csak a regényírókat ihlette meg, hanem a mozi világát is. A filmszakma évtizedek óta ontja magából a "múmiás" és "fáraós" filmeket. Ezek között sok a B kategóriás horror-förmedvény de vannak köztük igazi remekművek is, melyek alapján a néző - amellett, hogy remekül szórakozik - valós képet kap az egyiptomi civilizációról. Hogy ez a kép mennyire hiteles, azt sajnos nem tudjuk, mert a Két Ország nem sokat fed fel abból az oldalából, ami alapján a mindennapi életet - akár egy filmbéli jelenetet - rekonstruálni tudnánk. Ennek ellenére a film megjelenítő ereje mégis sokat árul el számunkra az ókori Egyiptom atmoszférájáról.
Emellett készültek dokumentumfilmek, melyek a romantika fátylától mentesen, tényszerűen mutatják be azt, amit az ókori Egyiptomról tudunk. Ezek esetenként a legnagyobb tudományos pontossággal készített, alapos ismeretterjesztő munkák, melyek azért is nagyon értékesek, mert a szakzsargontól mentesen, az ókori Egyiptom amatőr rajongói számára is érthető nyelven fogalmazzák meg modanivalójukat. Sajnos ezek a filmek - sok előnyük mellett - gyakran tartalmaznak tárgyi tévedéseket és levonnak olyan következtetéseket is, melyeket nem tudnak hitelesen alátámasztani.

Ezen a helyen jobbára kedvenc "egyiptomos" filmjeinkről olvashatsz, azokról, melyek minket úgy istenigazából a mozivászon vagy a képernyő elé szögeztek. Nem kívánunk filmes honlapot készíteni róluk, de úgy érezzük, hogy ezek a filmek meghatározó élményeink voltak és olyan sok örömöt okoztak és okoznak azóta is nekünk, hogy szeretnénk ezt megosztani veled.

Mindegyik film mellett felsorolunk olyan honlapokat, ahol részletesebben és talán tényszerűbben olvashatsz az adott munkáról. Emellett ajánlunk figyelmedbe egy kifejezetten egyiptomi témájú filmekkel foglalkozó honlapot, valamint az alábbi filmes adatbázisokat, ahol szinte minden itt szereplő filmről találsz információkat, és további linkeket:

Egyiptomi témájú filmek | Yahoo Movies | Internet Movie Database

ÉSzAHSzívesen várjuk ezzel kapcsolatban ötleteidet, illetve javaslataidat,
hogy melyik filmekről szeretnél olvasni,
mit látnál velük kapcsolatban szívesen a honlapon.
Irány az KEMET = Az Ókori Egyiptom fóruma vagy film(a)kemet.hu e-mail címe.

ÉSzAH

 

Új!Istenekkel hálni Halhatatlanok (Immortal - Ad Vitam) - UDF (misztikus sci-fi)
Ókor - folyóirat az antik kultúrákról Egy új, negyedévente megjelenő periodika ragadta meg a figyelmünket, és nem ereszti. ÉSzAH azt is elárulja, hol lehet kapni!
National Geographic Magyarország Megjelent a National Geographic folyóirat első magyar nyelvű száma. Jó ez nekünk? (Igen!)
Egyiptom - A titkos kamrák rejtélye A National Geographic élő egyenes adásban közvetített ... mit is?
KMT - Modern újság az ókori Egyiptomról Újabb rendhagyó írásunk ezúttal egy másik médium, a nyomtatott sajtó felé kalandozik - névrokonunkat, az amerikai KMT-t mutatjuk be.
Egyiptom a moziban Filmtörténeti áttekintés az "egyiptomos" filmekről
Fáraó - a szükséges Prus Bolesław Prus: Fáraó című könyvének lengyel filmváltozata
Kamuk és kamuk A Múmia visszatér - Universal Studios (kaland-horror)
Egyiptomi szimfónia Rendhagyó bemutatónk: Cene gál István festményei
...a salgótarjáni Tarjáni Tavasz rendezvénysorozat keretében megrendezett Egyiptomi napon
Tízparancsolat A Tízparancsolat - Metro-Goldwyn-Mayer (filmeposz)
Tények és kamuk A Múmia - Unversal Studios (kaland-horror)
Abu-szír: a sír titka Az abu-szíri sír titka - National Geographic (ismeretterjesztő)