Egyiptológia

Rendszeresen érkeznek hozzám kérdések azzal kapcsolatban, hogy miként lehet az ember lányából/fiából egyiptológus és milyen lehetőségek vannak ebben a szakmában Magyarországon.
Ezzel a kis összefoglalóval azoknak kívánok segítséget nyújtani, akik nem csak hobbiként gondolnak az egyiptológiára, hanem szakmájuknak választják, illetve épp a döntés fázisában vannak, de nincsenek birtokában az ehhez szükséges kielégítő információnak.
Ezúttal - szokásomtól eltérően - igyekeztem teljesen tárgyilagos maradni, kizárólag a tényekre hagyatkozni, a tapasztalataimat objektíven átadni.
Nem könnyű a mai világban egy ilyen szakmát - én inkább úgy hívom: hivatást - választani, főleg nem tizennyolc-tizenkilenc évesen. (Véleményem szerint
semmilyen szakmát, életcélt nem könnyű választani ebben a korban!) Remélem, hogy az alábbi, FAQ stílusban szerkesztett ismertető segít tisztábban látni a lehetőségeket, elvárásokat, követelményeket.

ÉSzAHTájékoztatónk nem helyettesíti az évenként megjelenő Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatót, inkább kiegészíti azt. Ha amellett döntesz, hogy felvételizel, kérlek mindenképpen olvasd el a hivatalos kiadványt.

Az ismertetőt a további felmerülő kérdéseknek megfelelően rendszeresen fogjuk frissíteni, de ha mégsem találnád meg benne a választ, melyet keresel, akkor kérlek, hogy ne e-mailben, hanem a Fórumon jelezd nekünk, hogy a válaszból mások is okulhassanak.

ÉSzAH

vonal

Segítség! El akarom olvasni a hieroglifákat!
Segítség! Ki akarom próbálni az írásbeli felvételit!
Segítség! Mit tanul egy egyiptológus?

Hol lehet Magyarországon egyiptológiát tanulni?
Az egyiptológiával kötelezően választható szakok
A felvétel feltételei

Miből kell felvételizni egyiptológia szakra?
Felvételi arány, ponthatárok
A felvételire való felkészülésről
Amit a felvételire feltétlenül tudni kell

Az írásbeli felvételiről

A szóbeli felvételiről
Hogyan tudok hozzájutni a korábbi évek felvételi kérdéseihez?
Hogyan tájékozódhatok a pontos adatokról, részletekről?
A felkészüléshez szükséges szakirodalom

Ajánlott irodalom

Az egyiptológus lehetőségei

 

vonal

 

Hol lehet Magyarországon egyiptológiát tanulni?

Az EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) Egyiptológia Tanszékén, 5 éves (10 szemeszter) egyetemi képzés keretében.
Megszerezhető végzettség: okleveles egyiptológus. A szak nem tanárképes (tanári diplomát nem ad).
Az oktatás helye az ELTE, Múzeum krt. 4. szám alatt található komplexumának B épülete (gyalog 3 perc az Astoriától, 5 perc a Kálvin tértől).

Az egyiptológiával kötelezően választható szakok:

A 2003-as tanévtől az egyiptológia szakot alapképzésként csak más szakokkal párosítva lehet megkezdeni.

Ezek a következők: filozófia, francia, hebraisztika, informatikus könyvtáros, iranisztika, kulturális antropológia, latin, magyar, művészettörténet, német, néprajz, olasz, orosz, portugál, spanyol, történelem, újgörög.

A felvétel feltételei:

A sikeres felvételi vizsga (120 pontos felvételi pontrendszerben), írásbeli (180 perc) + szóbeli (kb. 20-40 perc)
A 2003-as felvételi szabályok szerint a szakra való jelentkezésnek NEM feltétele semmilyen nyelvvizsga.

Miből kell felvételizni egyiptológia szakra?

Erre a kérdésre még maga Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató is ellentmondásos választ ad. A szakcsoportok szerinti felosztás szerint egyiptológia szakra magyarból és történelemből kell felvételizni, a felvétel intézményenkénti feltételei között viszont az egyiptológiával felvehető szakpároknál az szerepel, hogy a történelem helyett választható az egyiptológia is, mint felvételi tantárgy. Az biztos, hogy a megjelölt szakpárra két tárgyból kell felvételizni (a két szaknak megfelelően) és a legtöbb szak esetében a felvételizőnek van lehetősége választani két vagy több lehetőség közül. Az egyiptológia esetében – ha jól értem!!! – a történelem és az egyiptológia közül lehet választani. A történelem felvételi egységes (központi), az egyiptológia pedig az egyetem saját felvételije. Ugyanakkor a Felsőoktatási felvételi feladatok és vizsgakövetelmények című kiadványban nem szerepel az egyiptológia, mint felvételi tantárgy. Az ELTE BTK honlapján viszont a vizsgakövetelmények között helyet kapott. (http://www.btk.elte.hu/vizsgakov.html)

(Az egyes szakpárokra vonatkozó konkrét adatok benne vannak a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban.)

Kedves felvételizők! Ha valaki érti a rendszert, vagy kapott bármilyen hivatalos forrásból a fentieknek ellentmondó, azokat bármilyen módon kiegészítő információt, akkor nagyon kérem, ossza meg velem e-mailben a felveteli(a)kemet.hu címen vagy a fórum vonatkozó rovatában. Előre is nagyon köszönöm.

Felvételi arány, ponthatárok:

Évente 15 embert vesznek fel állami támogatással (tandíjmentesen) és további 5 főt egyéni költségtérítéssel (ez utóbbi összegéről csak legendák terjengnek, hiteles infót egyelőre nem tudok adni).

A túljelentkezés általában 9-10-szeres.

vonal 

A felvételire való felkészülésről:

Az ELTE Hallgatói Önkormányzat minden évben indít felkészítő tanfolyamot egyiptológiából októberben, melyet általában felsőéves szakos diákok, vagy doktoranduszok tartanak. Ez heti 1x3 vagy 2x1,5 óra elfoglaltságot jelent, az ELTE valamelyik épületében tartják, ára 25.000 Ft körül van, évente változik. Emellett sok egyiptológia szakos diák vállal egyéni felkészítést. Egyik sem helyettesíti az egyéni, otthoni munkát, mégis érdemes igénybe venni, mert a diákok - akik már ugye átmentek a felvételin! - tudják a legjobban, hogy mit is kell itt tudni.

Jegyzetekkel, minta-tesztekkel, rendszeres számonkéréssel, tanácsokkal tudják segíteni a felkészülést.
A tanfolyam ügyében részletes felvilágosítást ad a ELTE Felvételi Irodája (266-9100 /5472 mellék), vagy a Hallgatói Önkormányzat Felvételi Előkészítője (266-9100/5373 mellék). Érdeklődni lehet e-mailben is, és ajánlom figyelmedbe a HÖK honlapját is.

Más intézmények is indítanak előkészítőt egyiptológiából. Ezek felől a Felsőoktatási Felvételi Előkészítő Szaknévsor c. kiadványból tájékozódhatsz.

FIGYELEM! Semmilyen tanfolyam, vagy tanári segítség nem garantálja a felvételi vizsga sikerességét. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a csoportos vagy egyéni előkészítőn részt vevő jelöltek jobb eredményeket érnek el a vizsgákon.

A felvételire való felkészülést ajánlott legalább 8-9 hónappal a vizsgák előtt elkezdeni (előző év október táján), de amennyiben rendelkezel már "előképzettséggel" (régóta foglalkoztat a téma és komolyan utána olvastál, pl. az alább megadott szakirodalomban), akkor a tudás felfrissítésére elegendő 2-3 hónapot szánni.

Amit a felvételire feltétlenül tudni kell:

A következőkben ismertetett követelmény az alább felsorolt szakirodalomból maradéktalanul elsajátítható.

Történelem:

 • Egyiptom történelme az őskortól az arab hódításig.
 • Az ókori Közel-Kelet (Mezopotámia, Perzsia, Anatólia, Szíria-Palesztina, Izrael) történelme Kr.e. 7000-től a Római Birodalom bukásáig.
 • Az ókori Hellasz történelme
 • Az ókori Róma történelme
 • Az ókori Közel-Kelet népei
  (mikor jelentek meg, milyen nyelvet beszéltek, hol telepedtek meg, mely birodalmat alapították, mikor tűntek el és miért, stb.)

Topográfia:

 • Az ókori Egyiptom, Közel-Kelet, Hellasz és Róma városainak helye, ókori neve, mai neve, folyók (és mellékfolyóik), tengerek, hegységek, sivatagok, kereskedelmi utak

Művészetismeret:

 • A műemlékek, leletek felismerése képről
  (kora, anyaga, történeti, vallási, művészeti háttere, hol találták, ma hol látható, esetenként a készítésének módja)
 • Az egyes kultúrák művészeti sajátosságai
  (építészeti, festészet, dombormű-technika, kis- és nagyplasztika)
 • A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének részletes ismerete

Vallás:

 • Az egyiptomi és a közel-keleti panteon
 • Az egyiptomi és a közel-keleti mitológia

Régészet:

 • Egyiptom és a Közel-Kelet felfedezésének története
 • Felfedezők, régészek, leletek, a leghíresebb feltárások
 • A korábbi és folyamatban lévő magyar ásatások

Nyelvészet:

 • Az ókori Kelet nyelveinek besorolása (nyelvcsalád, dialektus) és története (kik beszélték, hol, mikor)
 • Az egyes nyelvek, írások megfejtésének története

Forrásismeret:

 • Az ókori Egyiptom és Közel-Kelet írásos forrásainak, valamint a későbbi, róluk szóló írásos forrásoknak ismerete
  (szövegrészlet alapján a szöveg felismerése, írójának, korának, témájának, történeti kontextusának meghatározása)
 • Az ókori Egyiptom irodalmának ismerete

Idegen szavak, kifejezések:

 • Az egyiptomi és közel-keleti kultúrkör leírására alkalmazott idegen szavak és kifejezések
  (mit jelent, melyik kultúrkör használja)

 

vonal

Az írásbeli felvételiről:

3 órás dolgozat, mely az alábbi részekből áll:

 • 10-12 tesztkérdés (50 pont)
 • 1 forrás-szöveg elemzése (író, kor, téma, történeti kontextus, stb.) (20 pont)
 • 2-3 kép (felismerni és megválaszolni a vele kapcsolatban feltett kérdéseket) (20 pont)
 • 3 esszé-kérdés (a megadott témát kb. 1 oldalnyi terjedelemben ki kell fejteni) (30 pont)

Ha úgy érzed, hogy kipróbálnád ezt a megmérettetést és leellenőriznéd a tudásodat, töltsd ki a próbafelvételit és küldd el ÉSzAH-nak a felveteli(a)kemet.hu címre! Hamarosan megkapod a választ, hogy hozzávetőlegesen hány pontra számíthatsz egy hasonló eredménnyel kitöltött igazi felvételi írásbelivel.

Ajánlom figyelmedbe a Pesti Est számait is, melyben minden héten megjelenik egy felvételi kérdés-sor a legnépszerűbb felvételi tantárgyakból. Számomra nem derült ki, hogy milyen időközönként kerül sorra az egyiptológia, de mivel ingyenes, nem nagy áldozat minden héten beszerezni és megnézni. Nagyon jó kis kérdések vannak benne.

A szóbeli felvételiről:

Szóbelizni az mehet, aki a 30 pontos írásbeli tesztből legalább 15 pontot elért. (Az írásbeli feladatok pontszámánál a dolgozat maximális pontszámának egyes kérdések közti megoszlását adtam meg, ami összesen 100 pont, ezt osztják le a 30 pontos rendszerre, kb. úgy, ahogy egy iskolai dolgozatnál a pontszámodat az 5 osztályzatra.)

A szóbeli 20 perctől másfél óráig terjedő kötetlen (nem tételek alapján történő) "elbeszélgetés". A kérdések a legkülönbözőbbek lehetnek - persze a stúdium tárgykörén belül - behatárolni sem témájukban, sem jellegükben nem lehet őket. Támpontként annyit tudok mondani, hogy a szóbelin sokkal inkább az olvasottságot semmint a tárgyi tudást vizsgálják. Szinte minden vizsgázónak mutatnak képeket, melyeket fel kell tudni ismerni. 

Hogyan tudok hozzájutni a korábbi évek felvételi kérdéseihez?

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodának van tételküldő szolgálata. A megrendelés feltételei és módja megtalálható a Felsőoktatási felvételi feladatok és vizsgakövetelmények című kiadványban.

A tételek ára oldalanként 20 forint. Minden tétel mellett szerepel, hogy hány oldalas.

Egyiptológiából megrendelhetőek az 1998 és 2002 közötti felvételi tételek.

Hogyan tájékozódhatok a pontos adatokról, részletekről?

Nyomtatott segítség:
A két kiadvány, melyekre a felmerült kérdések kapcsán utaltam:

Felsőoktatási felvételi feladatok és vizsgakövetelmények 2003 (784 Ft.)

Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2003 (1120 Ft)

Ezeket megvásárolhatod a Libri könyvhálózat nagyobb boltjaiban, illetve a Fókusz könyváruházban a jelentkezési lapokkal együtt. (Ha problémád van a beszerzéssel, írj e-mailt, adok pontos címeket.)

Emellett sok segítséget nyújthat az ELTE nyílt napjára készült Egyiptológia Tájékoztató című kiadvány. (ingyenes)

Mind a három az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda, illetve az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat Felvételi Előkészítő Irodájának a kiadványa, tehát hiteles forrásnak tekinthető.

 

További segítség:

Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda:
Cím: 1542 Budapest, 114-es posta
Telefonszám. 477-3131 (9.00 és 18.00 között, csak munkanapokon)

Ha szükségesnek érzed, akkor előzetes telefonos egyeztetés után személyesen is felkeresheted az Irodát kérdéseiddel.

Honlap: www.felvi.hu
E-mail: info@felvi.hu

 

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar
Felvételi Iroda telefonszáma: 266-9100 / 5472 mellék

Honlap: www.btk.elte.hu

 

Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat Felvételi Előkészítő Irodája
Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8, A ép. alagsor 1.
Telefon: 266-9833 / 5373 vagy 5026

Honlap: www.elokeszito.elte.hu
E-mail: elokeszito@ludens.elte.hu

A felkészüléshez szükséges szakirodalom

Az egyiptológia szak 2003. évi felvételi követelményei
az ELTE nyílt napjára kiadott tájékoztató alapján

(Ezért az összeállításért köszönet illeti Sphynx barátunkat, aki volt olyan kedves, és rendelkezésünkre bocsátotta a kiadványt.)

Szerző

Cím

Kiadó, stb.

Hol kapható?

Mennyiért?

Ókori források

Hérodotosz

A görög-perzsa háború,
II. könyv

Osiris, Bp. 2000

Beszerezhető bármelyik nagyobb könyvesboltban, vagy a kiadó saját boltjában.

2980 Ft.

Sztrabón

Geographika
(XVII. könyv)

Gondolat, Bp. 1977

Leginkább antikváriumban érdemes keresni.

~ 3000 - 4000 Ft.

Plutharkhosz

Ízisz és Ozírisz

Európa, Bp. 1986

Leginkább antikváriumban érdemes keresni.

~ 400 -
500 Ft

  Biblia Magyar Bibliatársulat, Bp. Egyházi könyvesboltokban, antikváriumokban

~ 400 -
2000 Ft

 

Ókori Keleti Történeti Chrestomatia

Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp. 2000

Beszerezhető a ELTE jegyzetboltjában.

2697 Ft

Általános ókortörténet

Ch. Bermant – M. Weitzman Ebla – Egy ismeretlen ókori civilizáció Gondolat, Bp., 1986   ~ 400 -
700 Ft
  Mitológiai ABC      
Castiglione László Az ókor nagyjai      
R. Ghirsmann Az ókori Irán      
P. Garlake Afrikai királyságok      
Háhn István Istenek és népek      
Kalla Gábor Mezopotámiai uralkodók      
Kertész István Hellén államférfiak      
Horst Klengel Nomádok az ókori Elő-Ázsiában      
Horst Klengel Az ókori Szíria      
Komoróczy Géza Bezárkózás a nemzeti hagyományba      
A. Millard A bibliai idők kincsei      
O. Neugebauer Egzakt tudományok az ókorban      
D. Oates – J. Oates A civilizáció hajnala      
A.L. Oppenheim Az ókori Mezopotámia      
B.N. Postgate Az első birodalmak      
Ritoók Zs. – Sarkady J. – Szilágyi J.Gy. A görög kultúra aranykora      
  The Times Atlasz, Világtörténelem      
P. Warren Az égei civilizáció      

Az ókori Egyiptom

Bács Tamás

Egyiptomi fáraók Kossuth, Bp. 1992    

Baines - Malek

Az ókori Egyiptom atlasza

Helikon, Bp. 2000

Bármelyik nagyobb könyvesboltban.

~ 5000 Ft.

Howard Carter

Tut-Ankh-Amen koporsója és múmiája      

Ch. Desroches-Noblecourt

Tutanhamon

Corvina, Bp. 1966

   

Wessetzky Vilmos

Isis és Osiris Pannóniában

     

Wessetzky Vilmos

Az írnok panasza

Európa, Bp. 1989    

Dobrovits Aladár

Irodalom és vallás az ókori Egyiptomban

     

Dobrovits Aladár

Egyiptom és az antik világ

     
Kákosy László
- Varga Edith

Egy évezred a Nílus völgyében

Gondolat, Bp. 1970 Antikváriumokban keresd. ~ 1500 Ft
Kákosy László

Dzsehutimesz sírja Thébában

Phyteas, Bp. 1989 Antikváriumokban keresd.  
Kákosy László

Varázslás az ókori Egyiptomban

Lárky, Bp. 2002 Bármelyik nagyobb könyvesboltban. 2400 Ft
Kákosy László

Egyiptomi és antik csillaghit

Akadémia, Bp., 1978 Antikváriumokban keresd. ~ 1200 Ft

Kákosy László

Ré fiai / Az ókori Egyiptom története és kultúrája

Osiris, Bp. 1998

Bármelyik nagyobb könyvesboltban, vagy a kiadó saját boltjában.

2480 Ft.

Oates/Oates

A civilizáció hajnala

Helikon, Bp

Antikváriumokban keresd.

~ 1500 - 2000 Ft.

Nicholas Postgate

Az első birodalmak

Helikon, Bp.

Már csak antikváriumokban kapható.

~ 1500 - 2000 Ft.

Rosalie David

Az egyiptomi birodalmak

Helikon, Bp. 1986

Antikváriumban érdemes keresni.

~ 1500 - 2000 Ft.

Ajánlott irodalom:

Szerző

Cím

Kiadó, stb.

Hol?

Mennyiért?

Cyril Aldred

Egyptian Art      

Jan Assmann

A kulturális emlékezet      

Peter Levi

A görög világ atlasza Helikon, Bp. Bármelyik nagyobb könyvesboltban. ~ 5000 Ft

T. Cornell – A. Matthews

A római világ atlasza Helikon, Bp. Bármelyik nagyobb könyvesboltban. ~ 5000 Ft

G. J. Bellinger

Nagy valláskalauz      

Hahn István

Naptári rendszerek és időszámítás      

Hajnóczy Gyula

Az építészet története      

G. Hermann

A perzsa reneszánsz      

J. Rogerson

A bibliai világ atlasza Helikon, Bp.   ~ 5000 Ft

Alberto Siliotti

Egyiptomi piramisok GABO, Bp. Bármelyik nagyobb könyvesboltban. ~ 4500 Ft

Alberto Siliotti

Királyok Völgye GABO, Bp. Bármelyik nagyobb könyvesboltban. ~ 4500 Ft

W.S. Smith

The Art and Architecture of Ancient Egypt      

Kent R. Weeks

The Lost Tomb /
II. Ramszesz fiainak sírja
Gold Book, Debrecen, 1999

Nagyobb könyvesboltokban, vagy a kiadónál

1980 Ft

 

SH Atlasz - Történelem

 

 

 

 

A világtörténelem évszámokban

 

 

 

 

Az Egyiptomi Gyűjtemény -
A Szépművészeti Múzeum Gyűjteményei 2

Szépművészeti Múzeum, Bp. 2000

Beszerezhető a múzeum boltjában
(az egyiptomi terem mellett).

1500 Ft

Michael Roaf

Az ókori Mezopotámia atlasza

Helikon, Bp. 1998

Bármelyik nagyobb könyvesboltban.

3000 Ft

Mircea Eliade

Vallási hiedelmek és eszmék története I.

Osiris, Bp.1998

 

1280 Ft

Dobrovits Aladár

A paraszt panaszai - óegyiptomi novellák

 

 Antikváriumokban keresd.

 

Kákosy László

Az alexandriai időisten Osiris, Bp. 2001 Bármelyik nagyobb könyvesboltban.

1880 Ft

Horst Klengel

Az ókori Szíria története és kultúrája

 

 

 

R. Ghirshman

Az ókori Irán - Médek, perzsák, párthusok

 

 

 

vonal

Az egyiptológus lehetőségei

Az egyiptológia tudománya igen tág teret hagy az egyéni kibontakozásnak. A lehetőségek tárháza elméletileg rendkívül tág, gyakorlatilag azonban nagyon is szűk. Én személy szerint úgy érzem, hogy aki ezt tekinti életcéljának, az meg tudja találni a saját válaszát arra a kérdésre, hogy "mit kezdjek én egy egyiptológus diplomával" és megoldást egy másik, a mai világban egyáltalán nem másodlagos problémára, hogy "mikén fogok tudni ebből megélni". Van, aki már úgy indul neki a felvételinek, hogy a saját válaszai készen ott vannak a fejében, másoknak viszont komoly problémát jelent, hogy megindokolja mind saját magának, mind pedig szüleinek a választását. Az tény, hogy nehezebb egyiptológusként elhelyezkedni, mint mondjuk közgazdászként vagy mérnökként, de szeretnék felvillantani egy pár lehetőséget - természetesen a teljesség igénye nélkül - hogy megmutassam, az egyiptológusnak igenis van esélye arra, hogy a szakmájában dolgozzon és ebből meg is éljen.

 • tanítás (tanári diplomával és a megfelelő tudományos fokozatokkal kiegészítve)
 • ásatás Egyiptomban (régészeti diplomával kiegészítve, vagy régész kollégával közösen)
 • még kiadatlan szövegek fordítása és publikálása
 • múzeumi munka
 • cikkek publikálása szakmai (egyiptológiai, régészeti, orientalisztikai) folyóiratokban
 • szakmai tudományos és ismeretterjesztő könyvek fordítása, lektorálása
 • részvétel nemzetközi kutatási projektekben
 • ösztöndíjjal saját kutatási projekt indítása
 • írói munka (saját eredmények publikálása könyv formájában)
 • továbbtanulás külföldi egyetemen (ösztöndíjjal)

A 'profánabb' lehetőségek

 • regényírás
  (a legjobb történelmi regényeket olyanok írják, akik szakmai szinten foglalkoznak az adott korral)
 • idegenvezetés
  (persze nem az utazási irodák által ajánlott hajókázásra gondolok, hanem kifejezetten a szakmai érdeklődés kielégítésére szervezett túrákra)

 

Amennyiben további kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal a Fórumon keresztül - vagy közvetlenül az Egyiptológia Tanszékhez (266-9833 / 2935 mellék), illetve a Felvételi Irodához (267 9100 / 5276).

ÉSzAH

Vissza a tetejére

 vonal