Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client1470/web7997/web/forum/common.php on line 106 [phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3391: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3393: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3394: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3395: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
KEMET = Az Ókori Egyiptom • Téma megtekintése - Tudományon innen: Teóriák, Tévelygések, Talányok
Szárnyas napkorong

KEMET = Az Ókori Egyiptom

Üdvözlet a betérőnek!
* GyIK  * Keresés  * Társalgó  * Képtár
Pontos idő: 2018.09.25. 22:34

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 99 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re:
HozzászólásElküldve: 2011.04.23. 20:15 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.12. 08:16
Hozzászólások: 426
Tartózkodási hely:
Testben Sopron, lélekben Kemet
Offline
Uséb-Maat írta:

Érdekes video a témáról. Itt pedig a hozzá tartózó magyarázat.
Megérne egy lehetőséget a kutatás engedélyezése, nem valószínű, hogy egy alapos tudományos, jól előkészített kutatómunka okozna károkat a piramisban, nem úgy mint a zavargások utáni vandál pusztítás.

.-====o====-.
[ img ]
"Óh, Nut anya! Terítsd ki szárnyaidat fölöttem, miként az örökfényű csillagok!"
(Tutanhamon koporsófedelének felirata)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011.01.28. 21:14 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.11. 22:24
Hozzászólások: 1265
Tartózkodási hely:
Viziváros
Offline
Tovább kutakodnának a Kheopsz-piramisban

Hufu piramisának újabb vizsgálatát kérte Jean-Pierre Houdin francia építész, az egyiptomi hatóságok viszont elutasították az indítványt. Houdin feltételezése szerint Egyiptom legnagyobb piramisában két eddig fel nem tárt titkos kamra van: szerinte a kamrákban bútorok :nem: találhatóak, amelyeket Kheopsz fáraó túlvilági életéhez szántak kellékül.

Egyelőre vitatott, pontosan hogyan épült a piramis. Három évvel ezelőtt Houdin egy expedíció során megpróbálta a piramis építésének egyik újabb teóriáját megvizsgálni és bizonyítani, kísérlete azonban nem sikerült. A kutató arról van meggyőződve, hogy a köveket egy spirál formájú rámpa segítségével szállították az építmény belsejébe. Más tudósok úgy vélik, külső rámpa segítségével valósult meg a monumentális építkezés.

.-====o====-.
" A nagy Maat Uszer ideje óta háborítatlan, egyedüli és örök."


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.09.28. 23:22 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.11. 22:24
Hozzászólások: 1265
Tartózkodási hely:
Viziváros
Offline
Így épülhettek a gízai piramisok

A kövek súlya körüli kérdések mellett az egyiptológusok sokszor két fontos probléma mellett siklanak el – az egyik, hogy honnan tudták az egyiptomiak, hogy hova kell rakniuk a hatalmas építőanyagokat, míg a másik: az építész hogyan kommunikált és hogyan tudta a precíz terveket megosztani a tízezer, írástudatlan munkással? Leginkább ezek a kérdések foglalkoztatták Ole J. Bryn, a Norvég Tudomány és Technológiai Egyetem építészeti és szépművészeti tanszékének segédprofesszorát, amikor a Kheopsz-piramis tanulmányozásába fogott.

Bryn egy nagyon egyszerű dolgot fedezett fel: szerinte ugyanis az egyiptomiak vezették be a modern építészeti rácsozatot, szétválasztva a mérőrendszert az épület fizikai struktúrájától. A kutató a harminc legrégebbi egyiptomi piramis tervének áttanulmányozása után egy precíziós rendszert fedezett fel, amellyel a munkások elérhették a piramis legmagasabb pontját – mindezt felettébb pontosan. S ahogy az építész megismerte a piramis főbb dimenzióit, már meg tudta tervezni az épületet is, mintha csak egy modern épülettel lenne dolga.

.-====o====-.
" A nagy Maat Uszer ideje óta háborítatlan, egyedüli és örök."


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tudományon innen: Teóriák, Tévelygések, Talányok
HozzászólásElküldve: 2009.06.11. 07:17 

Csatlakozott:
2009.06.08. 22:25
Hozzászólások: 2
Offline
Köszönöm válaszod!

Tetszik higgadtságod! Megszerzem az említett könyvet, majd jelentkezem.

Üdv: i


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tudományon innen: Teóriák, Tévelygések, Talányok
HozzászólásElküldve: 2009.06.09. 21:29 
Tjati (Admin)
Tjati (Admin)
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.03. 19:38
Hozzászólások: 1254
Tartózkodási hely:
t3 hwt Dsr
Offline
A kérdéseid egy elég jelentős részére tudományos választ ad Mark Lehner A piramisok nagy könyve című munkája, ám azt javaslom, hogy ha tudsz angolul, inkább az eredetijét vedd meg (The Complete Pyramids). A piramistól nem messze ott voltak a telepek, a konyhák és a szociális helyiségek - fürdőnek, vécének meg ott volt a Nílus, ahogy ma is ott van (vidéken - a városokban azért ritkább, hogy a folyóban fürödjenek).
Egyiptom lakossága a IV. dinasztia idején szerintem nagyjából 2 - 2,5 millió ember lehetett, de elég széles szórásban találni tippeket, kb. az egymilliótól az ötmillióig. A piramisépítéshez nem kellettek ennyien, nem az egész lakosságot kellett mozgósítani, bár a szükséges 2 - 5 % is igen tekintélyes. :) És ebbe valószínűleg beleszámoltunk mindenfajta kiszolgáló személyzetet, a munkavezetők felügyelőjétől a pék segédjéig, és azon is túl. Egy adott munkaterületen korlátozott létszám fér el, és a közhiedelemmel (sőt, az általam a honlapunkon írottakkal) ellentétben a Nagy Piramis is helyben fejtett kőből épült. Ott van a közelében a kőfejtő helye.
A technológián is lehet elmélkedni, vannak rejtélyek bőven, de van egy-két olyan tény is, amit kár kiforgatni, vagy kétségbe vonni. Több helyen vannak határozott, jól kivehető nyomai a repesztéses-faékes kőfejtésnek, még az olyan kemény köveken is, mint az asszuáni gránit. Az asszuáni kőfejtők látogathatók, bárki megnézheti a "fognyomokat", amit az ékek hagytak. Hasonlót láttam a Szehel-szigeten is, csak még jobban kivehető formában. A munkálatok ábrázolásai is elég sokat elárulnak, és ha a turista bemerészkedik a nép közé, láthat hasonló eszközökkel munkálkodó egyiptomiakat, akik ugyan nem piramist építenek, de valószínűleg azért, mert senki sem mondta nekik, hogy építsenek azt. Hihetetlen monotóniatűréssel alakítják a legkeményebb köveket is, és a mai napig megcsinálnak olyan dolgokat, amikre az európai ember azt mondja, hogy flex nélkül lehetetlen. Igaz, ma már vasat használnak, de a hidegen kovácsolt réz eszközök nem tették annyival nehezebbé a munkát, hogy ellehetetlenítsék - bár egy percig sem vonom kétségbe, hogy igencsak lassították.

A felvetéseid között van persze egy csomó olyan is, amin érdekes rágódni, agyalni, és amire a jóérzésű tudós is azt mondja, hogy "tudja a fene". A királynői kamra tehermentesítőinek hiánya, a Nagy Galéria szerepe, ezek valóban nyitott kérdések. Ahogyan változatlanul nyitott a "szellőzőaknák" szerepe is, hiszen egyetlen olyan magyarázat sincs, ami nem spekuláción alapulna. Ettől azonban a szellőzőaknák vannak, és a kialakításuk igen praktikus gondolkodásmódról, és nagyfokú szakértelemről tanúskodnak - de semmivel nem többről, mint amit a kor építéssel "hivatásszerűen" foglalkozó, jó koponyájú szakembereitől elvárhatunk. (Erre érdemes megnézni a cheops.org honlapot, valószínűleg nem fog meggyőzni - nem is az a célom azzal, hogy ajánlom - de nagyon elgondolkodtató tényeket mutat, amiket mindenképpen érdemes ismerni, akár erre, akár arra folytatod a gondolatmenetedet.)

Ami a piramisok célját illeti, a temetkezéssel kapcsolatos kultikus cél elég nehezen kétségbe vonható. Szövegek, tárgyi emlékek, (korábbról és későbbről egyaránt) egyértelművé teszik. Más kérdés, hogy az átalad felvetett nehézségek is felmerültek - de nem voltak leküzdhetetlenek. Ellenben az sem biztos, hogy a piramis valóban a test elhelyezését szolgálta, mivel az Óbirodalomban - ismereteim szerint - nem találtak olyan piramist, amiben azzal egy korból származó emberi maradványok lettek volna. Annak viszont számos nyoma maradt, hogy sok esetben a síremlékek (még temetés előtti) kifosztásának hatására változtattak a temetés módján. A Középbirodalom idejéről már vannak olyan piramis-temetkezések, ahol az eredeti tulajdonos temetkezési tárgyai egyértelműsítik, hogy a piramis igenis sír volt.

Nagyon óvatosan kell bánni azzal a nézettel is, hogy a piramisok egyszer csak megjelentek, és egyből kész technológiával készültek Egyiptomban (azaz máshonnan, egy magaskultúrából importálták a módszereket). A piramisok tipológiája végigvezet az építményfajta fejlődésén és buktatóin, és egyúttal a piramisok egymáshoz képesti kronológiájára elég nehezen cáfolható (inkább cáfolhatatlan) bizonyítékokkal szolgál.

Sajnos egy rakás olyan könyv jelenik meg, amelyek elsősorban a bevételt tartják szem előtt, és e szent cél érdekében a szükséges ismeretek hiánya sem gátolja a szerzőjüket. És még ezekben a könyvekben is sok a jó kérdés, és az igazság, de az utóbbi rendszerint gondosan a szerző szándékaihoz válogatva, részeiben jelenik csak meg. Nem eltántorítani akarlak az elképzeléseidtől, hanem arra buzdítalak, hogy alaposan járj utána mindennek, és legyél nyitott mindkét irányba.

.-====o====-.
[ img ] - HoremWeb
Rejtettebb a szép beszéd a Zöld Kőnél (smaragdnál)
De megtalálni a szolgálóleánynál az örlőkő mellett

(Ptahhotep)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tudományon innen: Teóriák, Tévelygések, Talányok
HozzászólásElküldve: 2009.06.09. 12:09 

Csatlakozott:
2009.06.08. 22:25
Hozzászólások: 2
Offline
Sziasztok!

Nem is tudom hol kezdjem. Egész délelőtt azon gondolkodtam, hogyan vezessem elő. Gondolom egyikőtöket sem lepi meg, hogy engem mit laikust a piramisok foglalkoztatnak. _o_

Talán először erre reagálnék:
Idézet:
I. Zahi Hawass szerint a Kheopsz-piramis építése össznépi banzáj volt, ami egységbe kovácsolta Kemet népét, és mindenki fődet, családot, miegyebet otthon hagyva rohant bazi köveket hurcibálni. Tényleg?


A tudós bedobott valamit az állóvízbe, hogy valami történjen végre a piramis körül. Kérdezem, hogy akkor ki főzte a paprikáskrumplit, amikor mindenki a veseszakító próbán volt a piramis körül? :) Ha jól emlékszem, a tavalyi kamra átfúrás óta nagy csend van.

Nem tudtam én sem összeegyeztetni az iskolában tanultakat a sokféle elmélettel. Faékes repesztős bányászatot nem tartom kielégítőnek. A mészkő csiszolására nem kaptam megfelelő, magyarázatot. Több könyvet is olvastam, a neten is keresgetek e témában. Legerősebb hatást Szőke Miklós András könyve tette rám, melynek szűkszavú ismertetőjét itt is megtaláltam. Sok kérdést nyitva hagy a könyv egyrészt, másrészt sugall egy múltbéli elveszett civilizációt, ami ha valóban létezett, sok mindent megmagyarázna.

Nem tudok olyan technikát feltételezni az ókori Egyiptomban, ami lehetővé tenné a piramisok felépítését. Lévén nem ismerték az acélt, a flexet még kevésbé. :) Tekintetbe véve azt, hogy a mai demográfiai számítások alapján Krisztus korában kb. 200 millióan éltek a földön, hányan élhettek 2000 évvel korábban Egyiptomban? Van erre adat? Hogyan szervezték a kőszállítási és élelmezési logisztikát? Hol van a WC? Hol vannak a konyhák? Tisztálkodó és más szociális helyiségek több tízezer ember számára? Esetleg a mai Kairó alatt lenne? Hogyan folyt a munka, amikor pár percenként egy-egy követ be kellett építeni hibátlanul? Az előzetes csiszolási munkák hol folytak? Mivel végezték a csiszolást a mészkő és főleg a vulkanikus eredetű kövek esetében? A statikai mérésre Szőke Miklósnak sz volt a "spekkere", hogy a földalatti kamrát használták erre a célra. Hogyan mérték ki a derékszögeket? Hogyan készítették elő a talajt az építkezéshez?

Még néhány kérdés:

Miért nincs a Királynő kamrája felett a terhet kiváltó kamra, holott arra nagyobb teher nehezedik, mit a Királyteremre? Mi szükség a agy galériára? Milyen célt szolgálnak a galéria folyosó szélén lévő bemélyedések? Szőke szerint a "titok" a nagy galériát lezáró küszöbkő alatt van. Hogyan emelték a helyére a min. 14 tonnás, lecsiszolt követ? Hogyan vitték be az ismert szűk nyíláson a fáraó v. király tetemét, a sírmellékleteket? Nem tudom elfogadni a síremlék elméletet, de akkor mivégre építették? Honnan a pontosság?

Természetesen nem kívánhatom, hogy megválaszoljátok. Azt kívántam, hogy végre megoszthassam végre valakikkel kérdéseimet. Kapcsolatba léphessek olyanokkal, akiket foglalkoztathatnak hasonló kérdések a piramisok körül.

Várom megtisztelő válaszotokat!

i


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tudományon innen: Teóriák, Tévelygések, Talányok
HozzászólásElküldve: 2009.04.15. 09:25 

Csatlakozott:
2007.09.16. 16:10
Hozzászólások: 5
Tartózkodási hely:
gyula
Offline
Sziasztok!

TDK-zni készülök (ELTE-TTK Földtud.-os vagyok), de nem tudom, megéri-e ebből a témából... ugyanis a régi (földtörténeti és történelmi) korok naptevékenységre utaló dolgai lenne a kutatási témám, csillagászatból. Úgy tudom, hogy ez :ra: a Napot ábrázolja (a csillagászatban is ezzel jelöljük a Napot), és mivel pont van a közepén, ez utalhat a napfoltokra, amit a szerencsés egyiptomiak naplementekor szabad szemmel is láthattak. Így van-e? Lehetséges, hogy vannak egyéb naptevékenységre utaló dolgok az egyiptomi mitológiában, vagy egyéb feljegyzésekben, amihez én hozzá is juthatnék v.hogy... vagy van v.mi ötletetek? Köszi!

Kirami


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008.12.11. 15:17 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.11. 22:24
Hozzászólások: 1265
Tartózkodási hely:
Viziváros
Offline
Oroszlánfeje lehetett a Szfinxnek

A szobrot az eddig gondoltnál is korábban készíthették, jóval a közeli Nagy Piramis előtt. A műalkotás stílusa is arra utal, hogy az a közeli síroknál is korábbi, és a fejet a későbbi nemzedékek alakíthatták át.


A szobornak eredetileg a feje is egy oroszlánt ábrázolhatott, amely így száz százalékig illett a szoborhoz. Ez egyben magyarázatot ad a fej és a test közti aránytalanságokra is.

.-====o====-.
" A nagy Maat Uszer ideje óta háborítatlan, egyedüli és örök."


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tudományon innen: Teóriák, Tévelygések, Talányok
HozzászólásElküldve: 2008.11.24. 18:19 
Tjati (Admin)
Tjati (Admin)
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.03. 19:38
Hozzászólások: 1254
Tartózkodási hely:
t3 hwt Dsr
Offline
Ezekről a domborművekről saját felvételeket is készítettem, és amikor megmutattam Varga Edith Tanárnőnek, és elmeséltem Däniken elméletét, ezzel a meglepett mondattal reagált rá: "De hát ez badarság!" :)
Aki ismeri a Tanárnőt, hozzá tudja képzelni a hanglejtését, arckifejezését is - aki nem, az képzeljen el hozzá egy tündéri, bölcs, szeretetre méltó hölgyet.

.-====o====-.
[ img ] - HoremWeb
Rejtettebb a szép beszéd a Zöld Kőnél (smaragdnál)
De megtalálni a szolgálóleánynál az örlőkő mellett

(Ptahhotep)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008.11.23. 20:03 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.11. 22:24
Hozzászólások: 1265
Tartózkodási hely:
Viziváros
Offline
Már a fáraók is ismerték a villanykörtét?


A megszállott kutató a denderai :Hathor:-templomban bukkant rá a "villanykörtét és kábeleket" ábrázoló falfestményre. "Meggyőződésem, hogy gázt tettek az üvegkörtébe, amelyet elektromos kisülésekkel késztettek világításra. Ehhez rézdróttal borított póznákat használtak" – magyarázta Erdogan Ercivan.


.-====o====-.
" A nagy Maat Uszer ideje óta háborítatlan, egyedüli és örök."


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 99 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
© 1999-2008 KEMET = Az Ókori Egyiptom - minden jog fenntartva.
Forum powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség