Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client1470/web7997/web/forum/common.php on line 106 [phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3391: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3393: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3394: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3395: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
KEMET = Az Ókori Egyiptom • Téma megtekintése - ELTE-BTK Egyiptológia Szak
Szárnyas napkorong

KEMET = Az Ókori Egyiptom

Üdvözlet a betérőnek!
* GyIK  * Keresés  * Társalgó  * Képtár
Pontos idő: 2018.09.26. 10:04

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 84 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2011.05.12. 19:20 
Írnokpalánta
Írnokpalánta
Avatar

Csatlakozott:
2008.03.12. 20:08
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely:
Pécs
Offline
Sziasztok!

Ismét itt és még mindig ugyan ott :) Vagyis már megint ugyan azzal a problémával küzdök, mint két éve...
A kérdésem pedig a következő: mennyire lehetséges, hogy valaki az egyiptológiát BA szakon elvégezze úgy, hogy mellette valamit már csinál MA-n?
Gondolom ez egyéni "képességektől" függ :), de azért mégis, mennyire kivitelezhető az, hogy az MA-m mellett el tudnám végezni az egyiptológiát is? Nehéz, nagyon nehéz, vagy kivitelezhetetlen lenne? :D
segítsetek...


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2011.04.18. 20:59 
Tjati (Admin)
Tjati (Admin)
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.03. 19:38
Hozzászólások: 1254
Tartózkodási hely:
t3 hwt Dsr
Offline
Üdvözöllek a fórumunkon! :)

Mindenképpen érdemes a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetemet kipróbálnod, de az nem ad hivatalos papírt. Sajnos akkreditált egyiptológusképzés nincs máshol (tudtommal), csak az ELTÉ-n. Esetleg külföldön még meg lehet próbálni, ma már egyre könnyebb az ilyesmi – ami nem jelenti azt, hogy könnyű...

.-====o====-.
[ img ] - HoremWeb
Rejtettebb a szép beszéd a Zöld Kőnél (smaragdnál)
De megtalálni a szolgálóleánynál az örlőkő mellett

(Ptahhotep)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2011.04.15. 18:31 

Csatlakozott:
2011.03.04. 18:44
Hozzászólások: 1
Offline
Sziasztok! :)
Először is szeretnék köszönetet mondani, hogy van egy ilyen honlap, ahol ennyit megtudhatok az egyiptológiáról.
Én egy 16 éves lány vagyok, s egyik legnagyobb vágyam, h egyiptológussá váljak. Remélem, ez majd teljesul. Én mindenképpen tenni fogok érte! :)
Még arra lennék kíváncsi, hogy az Elte-n kívul, hol lehetne egyiptológiát tanulni? ... Köszönöm szépen :)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2010.10.18. 18:07 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.06.05. 19:40
Hozzászólások: 69
Tartózkodási hely:
Ahet-Aton (lélekben. Testben főleg Miskolc.)
Offline
Huhh, a szívbaj jött rám, hogy mi az, hogy deaktiválva vagyok, aztán kiderült, hogy jelszóváltásnál ez automatikus. (Amúgy ettől a "frissítésre került", "elküldésre került", "aktiválásra került" szóhasználattól rendszeresen megbolondulásra kerülök, szerencséje a HoremWebnek, hogy nem került a kezem ügyébe kerülésre.)

II. év

A II. évben már nincs rizsa, itt belevágunk az egyiptomozásba rendesen :) A klasszikus egyiptomi és a kopt nyelvtanát elvileg itt már tudod, jön a gyakorlati alkalmazása. A szövegolvasás úgy néz ki, hogy kapsz egy szöveget, amit következő órára ki kell szótárazni, órán ha rád kerül a sor, felolvasod, lefordítod és ha a tanár rákérdez valamelyik nyelvtani jelenségre benne, azt megmondod, hogy mi. Egyszerűnek hangzik, ugye (na akkor meghagylak abban a hitben, hogy tényleg az :))

Klasszikus egyiptomiból első félévben a Hajótöröttet olvastuk, másodikban a Szinuhét, újegyiptomiból (ezzel a későbbi nyelvfázissal itt ismerkedsz meg, elég érdekes, mert már látszanak benne olyan dolgok, amik később a koptban is megvannak) első félévben az Apóphisz és Szekenenrét, másodikban a Wenamont. (Nem biztos, hogy ti is ezt fogjátok, időnként variálják, asszem, a most másodévesek talán a Két fivért olvassák, nekünk az vizsgán volt.) Koptból először evangéliumi szövegeket kell fordítani (és nem kimásolni a Bibliából, mert úgyis rájön :)) utána megismerkedsz a bohairi dialektussal is, mert eddig a szaidit tanultad. (Utána nem tudom, mi van, mert én egy év csúszásban vagyok a normálishoz képest és ezt vettük ma.)

Klasszikusból ZH-k vannak év közben, újegyiptomiból vizsga félév végén, fordítás szótárral elvileg ismeretlen szövegből, gyakorlatilag nincs akkora repertoárjuk, szóval ha elég sok újbirodalmi szöveget ismersz, akkor van rá esélyed, hogy felismered és akkor könnyebb fordítani.

Ezek a gyakorlati tárgyak, vannak még előadások is ebben az évben. Ezek A Nílus-völgy története és A Nílus-völgy művészete néven futnak, van még olyan is, hogy a Nílus-völgy régészete és a Nílus-völgy vallása, mi utóbbi kettőt harmadévesen vettük fel, de asszem, bejárnak másodévesek is. A története 3 féléves, a másik három 2 féléves, ha jól emlékszem, szóval megcsinálhatod őket másod- és harmadéven is. A N. története tárgyból minden félévben írsz egy házi dolgozatot, amit vizsgaidőszakig eljuttatsz a tanárnak. A témákat ő adja meg, de van, hogy elég tág (ilyenek, hogy "V. és VI. dinasztia"), és akkor úgyis választani kell azon belül valamit, amiről írsz.

Emellett persze végzed a minorod tárgyait is.
Ha mesterképzésre akarsz menni, 2 félév ógörögöt is el kell végezned, második vagy harmadik évben.

III. év

Klasszikus egyiptomit és koptot továbbra is fordítgatsz minden szövegolvasás órára, újegyiptomit már nem, de bejön két új nyelvváltozat: az óbirodalmi és a későegyiptomi, ezeket szintén fordítgatod minden órára. Klasszikus egyiptomin most egy sztélét veszünk, óbirodalmin feltámadási liturgiát a Piramisszövegekből. A későkorit nem tudom, mert nekem még van hátra egy évem és ezt a tárgyat arra hagytam. Második félévben lesz még olyan tárgyunk, hogy egyiptomi nyelvtörténet, illetve a Nílus-völgy és szomszédai. Bővebbet még nem tudok :)

Kérdés jöhet akármennyi :)

.-====o====-.
~ * ~ Ragyogóvá válik a föld, amikor megjelensz a horizonton ~ * ~

:aton: :mrjjt: :B1:


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2010.10.18. 17:34 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.06.05. 19:40
Hozzászólások: 69
Tartózkodási hely:
Ahet-Aton (lélekben. Testben főleg Miskolc.)
Offline
Rég volt itt új hozzászólás, kicsit felpezsdítem a témát, szóval íme: egy mérsékelten harmadéves egyiptológushallgató élménybeszámolója. (azért mérsékelten, mert egy tárgyból, hát izé, szóval buktam, de azóta már átmentem, csak most 1 év csúszásban vagyok.)

I.

Első évben a nyelveken van a hangsúly, klasszikus egyiptomit és koptot tanultunk. Előbbiből már első félévben kipergett a diákok kb. 3/4-e, de nem kell félni, nagyrészt olyanok lehettek, akik nem gondolták annyira komolyan, aki igazán elhivatott, az benn tud maradni. Mindkét nyelvhez angol és német nyelvkönyv is elérhető, de itt még elég az is, ha órán figyelsz, mert gyakorlatilag mindent elmondanak, amit visszakérdeznek.

A nyelveken kívül nem egyiptomos, hanem egyrészt általános bölcsészképző, másrészt általános ókorászképző órák vannak (előbbiek egy tömbben hétfőn, utóbbiak csütörtökön). Az ókoros órák Bevezetés az ókori és keleti vallásokba, Bev. az ókori és keleti nyelvekbe és írásokba, illetve Bev. az ókori és keleti művészettörténetbe címen futnak, szinte minden órán más ókori kultúráról van szó, és más tanár is tartja, mindig az adott kultúra szakértője. A hétfői tömb órában ilyenek vannak, hogy filozófia meg szövegszerkesztés meg retorika, hát ezeket túl kell élni és kész.

Minort már első évben válassz, sőt, eleve úgy menj oda, hogy tudod, mit akarsz, ne első héten kapkodj. Arabról ne nagyon álmodj, csak ha hajlandó vagy egy évet csúszni miatta, mert arra már előző júniusban jelentkezni kell, amikor még azt se tudod, hogy felvettek-e. (Ha mégis szeretnél arabul tanulni, tudok egy ötödéves arabistát, aki ad órákat.) Gyakori választás a művészettörténet (szépen kiegészíti egymást az ókorral, mert művtörin azt nem tanulnak, ókereszténnyel kezdve veszik és csak európait; csináltam belőle fél évet, csak aztán volt, ami jobban bejött). Szintén gyakori az iszlám művészet minor, bár környezetemben gyakorlatilag csak olyanok csinálják, akik megpróbálkoztak valami nehezebbel és nem bírták. Nekem perzsa a minorom (na ettől a mondattól kezdve tud név szerint beazonosítani az egész szak, pussz mindenkinek :)) ezt akkor válaszd, ha nem esik nehezedre akár 4 nyelvet is tanulni egyszerre, mert ehhez a minorhoz legkésőbb a 2. évben elkezdesz tanulni arabul is.

Első év végén van alapvizsga (ua., mint régen a szigorlat) egyiptomiból és koptból. Ha ezt a kettőt teljesíted, akkor beléphetsz egyiptológia szakirányra (eddig hivatalosan csak ókori nyelvek és kultúrák szakos voltál, amiből lehetne akár gaz asszirológus is, csak az más tárgyakat vesz fel :)) az összes többi tantárgynak elvileg előfeltétele a szakirány, de gyakorlatilag ha az egyikből buksz, a másikból még simán továbbmehetsz. A minorra szintén ekkor kerülsz be hivatalosan, ehhez nem vizsgázol, csak pár előírt tárgynak kell meglennie.

Folyt. köv., csak megnézem, jól van-e itt beállítva a mailcímem, hogy kapjak értesítést, ha valaki kérdez valamit.

.-====o====-.
~ * ~ Ragyogóvá válik a föld, amikor megjelensz a horizonton ~ * ~

:aton: :mrjjt: :B1:


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2009.02.08. 18:02 
Írnokpalánta
Írnokpalánta
Avatar

Csatlakozott:
2008.03.12. 20:08
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely:
Pécs
Offline
Köszi! :)
A hozzáállásom egyébként csak a mérhetetlen pesszimizmusomat tükrözi... ami sajnos eléggé meghatározó tulajdonságom :(
De ez sem tud visszarettenteni, hogy régész legyek... :)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2009.02.08. 11:14 
Tjati (Admin)
Tjati (Admin)
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.03. 19:38
Hozzászólások: 1254
Tartózkodási hely:
t3 hwt Dsr
Offline
Szorítok, jól! :) ;)

Amúgy a hozzáállásodat csak részben érzem helyesnek. Tessék úgy hozzáállni, hogy komoly projektet egyszerű résztvevőjeként indulva szépen kijárod az utadat ahhoz, hogy egész életedben azt csinálhasd, amit szeretsz! ;) (Legyen így!)

.-====o====-.
[ img ] - HoremWeb
Rejtettebb a szép beszéd a Zöld Kőnél (smaragdnál)
De megtalálni a szolgálóleánynál az örlőkő mellett

(Ptahhotep)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2009.02.07. 20:12 
Írnokpalánta
Írnokpalánta
Avatar

Csatlakozott:
2008.03.12. 20:08
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely:
Pécs
Offline
Köszönöm a tanácsokat, véleményeket!
Sokat gondolkodtam és végül megszületett a nagy világmegváltó elképzelésem a jövőmet illetően. :)
Régészetre jelentkezem, és ha úgy hozza a sors talán még eljutok Egyiptomba is egyszer...
Egyébként mint "apró hölgy" lehet hogy nem leszek egy munkásbrigád vezetője, talán még egy ásatás közelébe se kerülök soha, de ha felvesznek, ha végigcsinálom, ha megkapom a diplomám, akkor elmondhatom, hogy legalább azzal foglalkoztam évekig amit szeretek / vagyis amit szeretnék csinálni :)
(Amúgy az apró hölgy találó volt :) )
A sorsomat tehát elterveztem, már csak az istenek segíthetnek...
Júliusban eldől minden... - főleg ha Pécsre vesznek fel és nem tapasztalhatom meg a nagy hírű ELTE-s légkört :)

Szorítson mindenki értem!!!! RÁM FÉR :)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2009.02.01. 16:28 
Rekh Niszut
Rekh Niszut
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.12. 07:19
Hozzászólások: 458
Offline
Ajjaj, gondolhatjátok, már megint károg s vészmadár...

Nézzétek, egy évben ha csak tiz végzőssel számolunk és ez kevés szerintem, minden évben ennyi "öregnek" kell letenni a lantot régész vagy egyiptológus szakmában. Régészből még több elférne, egyiptológusból jómagam nem sok praktizálót ismerek. Kivülállóként belelátva a szak működésébe azt láttam, s el is szomorodtam, pár emberen kivül, akik talán szorgalmukkal, mert ilyet is ismerek, talán mással bekerültek a "belső körbe", de ez minden szakon igy van - másoknak nehéz labdába rúgni. Fájó szivvel s nem titkolt irigységgel mondom, az egyetem öt év meleg fészek, lehetőség ösztöndijakra s nagy utazásokra, amiket amúgy soha nem engedhetnél meg magadnak - sokszor az adófizetők pénzén hiába, mert kevés az a hallgató aki konkrétan hasznositja az ott töltött időt - megint tisztelet a kivételnek. Nem külömb a helyzet Bécsben s Lipcsében sem, a magam szemével láttam. A megoldás - bekerülni a "belső kör"-be, onnan még van valami továbbvezető létra, ha kirepült a madárka az egyetemről, de elkeseredve látom, hogy Németországban élő, summa cum laude-val végzett barátném projektje lejártával kénytelen lesz elmenni történelemtanárnak, hiába álmodik ásatásról s bűvöli az egyiptomi varázsszövegeket, a másik is, diplomával a kezében "csupán" régésztechnikusként" evezget, akárcsak jó magam minden papir nélkül.
Ez a két szakma, mármint a régészet és az egyiptológia, tekintélyelvű, ahogy elnézem, ahol a helyek és életkilátások leosztását nagyban meghatározza az anyaegyetem, a professzoraid neve-rangja, és csak bizonyos százalékban a rátermettség és szorgalom.

Aki régészetet választ, azzal is szembe kell néznie, hogy az ásatásvezetés fizikai munka, képes lesz-e egy "apró hölgy" diplomával a kezében huszon-egynéhány tenyeres-talpas vidéki munkásembert vagy netán arab érdekeltségű és munkamorálú :Széth: ásatási munkást gardirozni. A tekintélyt parancsoló fellépés sajnos elengedhetetlen mert külömben fejedre nő az ásatásod, de ez nem azt jelenti, hogy magas lóról kell az emberekkel bánni - ahogyan azt nagy szomorúságomra ár embertől már láttam-tapasztaltam...

Én ha szeretném az egyiptológiát s kellő eszem lenne igy csinálnám - odakészülnék a gimi utolsó éveiben, mellette persze olvasgatnám az idevágó könyveket, felvételiznék, ha szerencsém lenne, felvennének, aztán irány a "belső kör", TDK, mindenféle tudományos-tudálékos megjelenések, ösztöndijak, s ha valóban a virágkosárban csücsülnék, mennék ásatásra. Ott azért megismerik az ember arcát, gondolom én, s kinyilik a világ valamennyire.
Aztán persze péidzsdé' :Széth: satöbbi... Ha van egy konkrét dolog, amit szeretsz s végigguritod az öt éven keresztül, tán még könnyebb...

Egyetlen embert ismerek, mármint hallgatót, aki bőszen kutat s teszi a dolgát, akiről úgy gondolom, megérdemli a kintlét minden másodpercét, minden tárgyat amit érinthet a szeme, akinek úgy érzem, sikerült bár nem tudom milyen út vezet ide.

Érdekes nekem az ELTE légköre, a közelben dolgozva, reggelente a kávémat az egyetem kertjében szürcsölgetve a kollégáimmalm, sokszor nagyon nem érzem jól magam, érzem az "elit csapat" szellemét, s nem tudom, más is igy van-e ezzel, de nem könnyű közösség, annyi szent.

A kétszakosság jó dolog volt annak idején, nem tudom, a Bologna része-e hogy eltörölték vagy ez is csak bevételi forrás, de úgy tudom, az órákra be lehet járni sőt fel is lehet venni egyes órákat, igy ha egyiptológiára jár az ember, csak át kell kukkantani néha régészetes órákra...

Ja, de mi volt az első kérdés, hogy mennyire hasznositható... Hát, azt tudom mondani, ha szerencsés vagy az életben, mindennek van értelme, ha jókor vagy jó helyen, s megtalálod a "magad emberét", bármi megtörténhet...

Conquistador
aki talán maga is megtette volna, ha még eccer' születik

Ps: ha gondolod, s nagyon a régészet vagy az egyiptológia felé hajlasz - bár ezek kevésbé praktikus dolgok sajnos mostanság - egyszerűen menj el itthon egy ásatást meglátogatni, úgy könnyebb dönteni

.-====o====-.
"Qui multum peregrinatur, raro sanctificatur..."
Homérosz


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: ELTE-BTK Egyiptológia Szak
HozzászólásElküldve: 2009.02.01. 10:01 
Írnokpalánta
Írnokpalánta
Avatar

Csatlakozott:
2006.05.12. 08:01
Hozzászólások: 17
Offline
Kedves Bianka!

Nincs két egyforma ember, ezért attól tartok nehéz lenne tanácsot adni Neked abban, hogy számodra mi lenne a megfelelő választás. Én életem legjobb 5 évét a Közgázon töltöttem, ebben biztos vagyok. A matekhoz szerintem nincs sok köze, a közgazdaságtan humán tudomány - van néhány ronda képlettel sűrűn teletűzdelt módszertani alapozó tárgy, meg egy 4 órás számviteli szigorlat, de ezt leszámítva egy stresszmentes, valamennyire mégiscsak érdekes és széles látókört nyújtó képzésre számíthatsz, sok választható tárggyal és rengeteg szabadidővel, amit a többség nyelvtanulásra használ.
És nemcsak közgazdász szak van: van szociológia, politológia és hasonlók - megtalálod őket az egyetem honlapján.

Azt azonban ismételten fontosnak tartom kiemelni, hogy NEM BEFOLYÁSOLNI AKARLAK!!! Csak azt szeretném, hogy a döntésedet ne úgy hozd meg, hogy középiskolai közgazdaságtan óra alapján alkotsz képet az Egyetemről.
Ettől még lehet, hogy a Közgáz valóban nem Neked való, de ezt már tényleg csak Te tudod eldönteni.

Anhesz

.-====o====-.
La sabiduría nos llega cuando ya no nos sirve de nada.
(Gabriel García Márquez)


Hozzászólás jelentése
Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 84 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
© 1999-2008 KEMET = Az Ókori Egyiptom - minden jog fenntartva.
Forum powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség